x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Picturi pe peretii din camerele copiilor

Picturi pe peretii din camerele copiilor

de Georgiana Teodorescu    |    01 Feb 2007   •   00:00

IDEI PENTRU CASA TA
Solutie originala si educativa de decorare a acestui ambient
IDEI PENTRU CASA TA
Solutie originala si educativa de decorare a acestui ambient

Putini dintre noi gasim intr-o epoca atat de agitata timp de reflectie asupra copilariei si a particularitatilor copiilor. Si chiar daca lumina din ochi si stralucirea vie care le imbraca gesturile stangace ne fascineaza pe toti deopotriva, ne-am obisnuit, siliti de imprejurari, sa le incredintam devenirea cu tot mai multa usurinta specialistilor: doctori, educatori, nutritionisti, psihologi, bone etc., uitand ca veacurile trecute nu au apucat inca sa produca specialisti in suflete.

Copilul este un suflet mare intr-un corp mic si nesigur, iar pe masura ce anii se adauga, raportul dintre esenta si coaja se schimba in defavoarea puritatii si a inocentei din om. Din acest motiv, hrana micutilor trebuie sa fie una spirituala si foarte putin materiala. Acesta este motivul pentru care trebuie sa apelam si la pictura atunci cand decoram camera unui copil.

ARTA ADAPTATA

Aproape toate meseriile lumii sunt pragmatice si servesc unor nevoi practice, in vreme ce artele, mai ales ele, creeaza "hrana pentru suflet", iar aceasta hrana poarta numele de "frumos". Se stie ca in pictura frumosul si armonia se realizeaza prin culoare si lumina, compuse si organizate prin cele trei elemente de limbaj plastic - linia, punctul si pata de culoare, sub cea mai larga diversificare.

Pictura din camera copiilor trebuie sa fie si realitate si vis, si plin si gol, si descriere si sugestie, iata de ce orientarea plastica trebuie sa se plaseze nici exclusiv in real, nici obesiv in imaginar, ci acolo unde-si plaseaza atentia miscarea pe care la mijlocul veacului trecut istoria artelor avea sa o defineasca drept realism fantastic.

Temele pentru pictura camerei copilului trebuie alese in functie de preferintele fata de anumite culori, personaje de desene animate sau de basme pe care copilul le manifesta. De la picturi naive cu flori si animalute la compozitii ample cu scene din basme sau din desene animate, complexitatea picturilor poate varia in functie de capacitatea de perceptie a copilului la anumite varste. In toate cazurile se pastreaza insa obligativitatea alegerii unei game cromatice vesele si optimiste. Amplasarea picturilor pe perete se face la inaltimea liniei vizuale a copilului. Pentru realizarea lor puteti contacta firme specializate care fac astfel de decoratiuni sau artisti plastici tineri, cu idei inovatoare, care vor gasi solutia perfecta adaptata spatiului alocat copilului dumneavoastra.

FRUMOS SI EDUCATIV

Atunci cand copilul este prea mic si nu stie sa aleaga sau sa-si exprime preferintele, aleg parintii. Pe langa latura estetica, picturile realizate trebuie sa aiba si un rol educativ. Cifrele, literele alfabetului, notele muzicale si alte simboluri ce trebuiesc invatate pot fi incluse in compozitiile care vor decora peretii camerei lui. Daca se doreste orientatea copilului catre un anumit domeniu, se poate realiza o transpunere naiva a acestuia in desene. Aceste elemente personalizeaza camera si il fac pe copil sa o recunoasca drept teritoriu propriu.

TEHNICA DE REALIZARE

Pictarea peretilor nu presupune o tratare deosebita a lor si nici vopsele speciale. Desenele se fac direct pe vopsea lavabila, iar culorile pot fi acrilice, tempera, chiar acuarele ce se pot fixata ulterior cu un vernice special. Pentru evitarea contrastelor prea puternice se recomanda ca fondul general al peretilor sa fie tratat intr-o nuanta pastelata. Pentru un rezultat bun, cereti celui care realizeaza decoratia sa va prezinte un proiect in prealabil.

Stilul in care este realizata pictura poate varia si el de la naiv la realist, cu personaje imaginare sau intruchipari ale unor elemente dragi si familiare, cu frize decorative de inspiratie florala sau cu motive geometrice. Pictura se poate chiar adapta stilului general al casei (modern sau clasic, rustic sau romantic)

Sfatul designerului

Amenajarea camerei copilului este o problema complexa si pretentioasa. Probleme de functionalitate, dispunere a mobilierului sau masuri de siguranta am tot discutat. Iata acum un mod inedit de rezolvare a partii decorative a acestei incaperi
×