x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Raiul din tufele cu trandafiri

Raiul din tufele cu trandafiri

de Cornelia Constantin    |    21 Sep 2006   •   00:00
Raiul din tufele cu trandafiri

DIALOG CU CITITORII
"O zi buna inseamna un rasarit la etajul 10, balconul cu verdeata si zambetul persoanei iubite"
DIALOG CU CITITORII
"Gradina este poate cea mai nobila dintre pasiunile lucrative, indiferent de varsta, educatie, sex sau culoarea pielii. Florile pot oferi celor pasionati tot atata bucurie si fericire cat ofera muzica, artele plastice sau poezia. Ori mai mult, cat toate acestea la un loc, pentru ca o gradina bine ingrijita are vibratia, culorile si mesajele unei capodopere coplesitoare. Si mai are ceva in plus: efluviile de parfumuri care imbata sufletul cu cea mai dulce dintre betii."
Garabet Ibraileanu

Printre atatia oameni preocupati de cotidian mai sunt si altii, precum Iulia Stroe, pentru care "toate necazurile si greutatile sunt parca sterse de pasiunea pentru plante". Braileanca si dumneaei, precum Ani Mitrofan, despre care va povesteam intr-o editie trecuta, Iulia iubeste orasul si cunoaste fiecare spatiu verde. Si se intampla asta nu numai pentru ca lucreaza la Primaria orasului, ci pentru ca undeva in sufletul sau florile si toate lucrurile frumoase care o inconjoara ii sunt ca niste copii. "Suntem oameni simpli, carora minunile verzi le bucura viata", marturiseste Iulia cu modestie.

COLECTIA CRESTE MEREU

"Poate viata mea ar fi fost altfel daca nu locuiam in acest oras, daca nu locuiam in acest bloc cu balcoanele lui speciale, care imbie la gradinarit, si daca nu eram casatorita cu acest om minunat care iubeste florile la fel de mult ca mine. Pasiunea pentru flori am descoperit-o brusc la inceputul anilor 1990, cand ne-am mutat in casa bunicilor. Aveam niste tufe extraordinare de trandafiri, foarte batrane, dar care vara erau raiul meu si al sotului meu. Dupa o zi obositoare, seara udam trandafirii, iar mireasma lor ne facea sa uitam de toate. Si atunci s-a declansat nebunia: glastre, amestecuri de pamanturi, intrebari, cautari, vizite, calatorii pentru plante. Colectia a crescut vizibil si in doar cativa ani ne-am trezit ca acesta este scopul nostru. Nu exista iesire care sa nu conduca la o noua achizitie. Cand descoperi ca multi altii au aceeasi pasiune ca si tine, bucuria este cu atat mai mare. Prieteni mai noi sau mai vechi, parca toti au aceeasi pasiune: plantele. Noutatea consta acum in schimburi de flori."

LUMEA SPECIALA A CACTUSILOR

La ferestrele apartamentului in care locuieste acum familia Stroe si in balconul spatios si-au gasit loc multe plante. Intr-o jardiniera uriasa, pe etajere si in suporturi suspendate te intampina muscate si cactusi, hibiscusi si cercelusi cu flori uriase, bougainvillea si passiflora, nenumarate gloxinii cu flori de catifea, clivia, hoya si leandri etc.

Dar preferatii Iuliei sunt cactusii. "Nu neaparat identificati, nu neaparat mari. Bucuria este cu atat mai mare atunci cand constati (intr-adevar, dupa mai multi ani) ca dintr-un mic punct, aparut de niciunde, se naste o minune. Lumea cactusilor este cu adevarat speciala." Si admirand frumusetea inflorita in alb imaculat nu putem decat sa-i dam dreptate.

CAUTARI PESTE CAUTARI

Locurile din care Iulia si sotul sau achizitioneaza flori nu se rezuma la florariile brailene. Merg frecvent la Galati, Bucuresti, Brasov, in magazinele de specialitate sau piete, in vizita la ingineri horticultori sau florarese. Cautari peste cautari, uneori incununate de succes. Televiziunea, cartile de specialitate, articolele din revistele pentru amenajari interioare contribuie la acumularea de cunostinte, o intriga si o ajuta. Si printre multele sale treburi, Iulia recunoaste ca o zi buna inseamna pentru ea sa admire rasaritul soarelui de la etajul 10. Sa vada toata panorama orasului din micul paradis verde alaturi de sotul sau. O romantica veritabila intr-o lume in care romantismul nu-si mai gaseste locul.

×