x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Retractul litigios

Retractul litigios

de Madalina Corbeanu    |    18 Ian 2007   •   00:00

CE SPUNE LEGEA
Domnul Valeriu Stanciu din Bucuresti ne cere un sfat legat de o cauza dedusa instantei de niste rude care, dupa multi ani de litigii, nu mai au rabdarea necesara si mai ales de resursele financiare necesare ducerii la bun sfărsit a litigiilor incepute.
CE SPUNE LEGEA
Domnul Valeriu Stanciu din Bucuresti ne cere un sfat legat de o cauza dedusa instantei de niste rude care, dupa multi ani de litigii, nu mai au rabdarea necesara si mai ales de resursele financiare necesare ducerii la bun sfărsit a litigiilor incepute.

Astfel, rudele sale au promovat cu multi ani in urma o actiune in revendicare a unui imobil. Dl Stanciu ne povesteste ca „desi rudele lui aveau clar dreptate si acte doveditoare suficiente, chiriasii au angajat avocati buni care au reusit sa amăne la infinit procesul, au reusit chiar sa obtina in primele instante căstig de cauza pentru clientii lor". Rudele vor sa renunte la acest litigiu ajuns actualmente pe rolul instantei supreme (dupa cum reiese din spusele cititorului) deoarece nu mai pot face fata cheltuielilor si drumurilor in Bucuresti (acestia fiind din provincie). Dl Stanciu a auzit ca ar putea, in schimbul unei sume de bani convenita cu rudele si platita acestora sa preia „frăiele acestui proces", mai ales ca este posibil ca la sfArsit sa obtina un imobil destul de mare in Bucuresti. Pare foarte tentant, insa temerile si intrebarile domniei sale sunt indreptate inspre sansele de căstigare sau din contra de pierdere a acestui proces.

Intr-adevar rudele va pot vinde drepturile lor litigioase, adica le puteti lua locul in proces in schimbul unei sume de bani - care, din relatarile dvs., nu cred ca va fi mica, date fiind desele deplasari, onorariile avocatiale de păna acum, taxele de timbru si, mai ales, sansele căstigarii la final a unei case in Bucuresti.

Aceasta tranzactie implica de cele mai multe ori un mare risc pe care si-l asuma cumparatorul drepturilor litigioase. Va sfatuiesc sa angajati un specialist care sa analizeze aceasta cauza de la inceput si păna la stadiul procesual actual pentru a avea o idee avizata si de ansamblu asupra situatiei reale a litigiului, anticipănd astfel mai usor, in cunostinta de cauza, sansele de reusita si avantajele implicarii dvs. intr-un astfel de litigiu. Trebuie, de asemenea, urmarit daca, pe parcursul litigiului, toate celelalte stadii procesuale au fost pierdute din cauza unor vicii de procedura sau datorita faptului ca partea adversa are dreptate. Indiferent de spusele rudelor, afirmatiile lor trebuie privite cu obiectivitate, deoarece ei nu au cum sa va garanteze in nici un fel căstigul, iar un eventual esec nu va poate nicicum indreptati sa va regresati impotriva acestora pentru primirea inapoi a sumelor de bani deoarece acest tip de vănzare are un puternic caracter aleatoriu.

×