x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Să facem loc celor tineri

Să facem loc celor tineri

31 Mai 2007   •   00:00

Avem dincolo de graniţele ţării, pe toate continentele, o redutabilă falangă de designeri şi arhitecţi tineri foarte bine plasaţi, pentru că au talent şi imaginaţie, işi fac meseria cu spirit şi mentalitate de profesionişti, s-au integrat rapid şi fără ezitare in sistemul de valori socio-economic occidental.

Avem dincolo de graniţele ţării, pe toate continentele, o redutabilă falangă de designeri şi arhitecţi tineri foarte bine plasaţi, pentru că au talent şi imaginaţie, işi fac meseria cu spirit şi mentalitate de profesionişti, s-au integrat rapid şi fără ezitare in sistemul de valori socio-economic occidental. Sărguincioşi şi modeşti, ei au pătruns in consiliile de administraţie ale marilor trusturi sau firme private, căştigă premii şi concursuri internaţionale prestigioase, işi construiesc cu migală şi cu tenacitate propria imagine, dar in acelaşi timp, imaginea de viitor a ţării in care s-au născut, s-au educat şi s-au format caracterial.Ţara lor este Romănia, şi pe cei mai mulţi dintre ei ii tratează ca pe nişte copii de orfelinat daţi spre adopţie unor familii bogate care le pot oferi condiţiile suficiente şi necesare pentru a-şi aşeza pe frunte coroniţa de premiant al vieţii.

Acestei realităţi i se inregimentează şi alte categorii profesionale: ingineri, matematicieni, cercetători in domeniul fizicii sau chimiei, inventatori şi intreprinzători autohtoni, sportivi de inaltă performanţă. Nu i-am uitat, ci i-am lăsat la urmă pe artişti, pentru că, prin natura meseriei (arta este meseria frumosului…), asupra lor se revasă mai repede şi mai relevant lumina succesului şi a celebrităţii. Ne-a dat tuturor o lecţie exemplară echipa de cineaşti care a căştigat acum căteva zile marele premiu al Festivalului de la Cannes, o ehipă de oameni tineri, care au lucrat cu modestie, cu fonduri puţine, cu intreaga conştiinţă a propriei valori pentru a demonstra că Romănia este o ţară ce trebuie privită cu mai multă atenţie şi cu mai mult respect. Nici acest premiu şi nici multe altele de mai mic răsunet mediatic nu sunt intămplătoare. Cred cu tărie că ele sunt rodul descătuşării şi al dezinhibării unei generaţii tinere excepţional de dotate pe care şi aici, acasă, o aşteptăm să preia puterea intelectuală şi morală.

 A venit timpul să facem loc celor tineri, celor care au invăţat, iată, aproape singuri ce inseamnă onestitatea, performanţa, profesionalismul. Sunt unul dintre aceia care se bucură sincer atunci cănd văd că mentalităţile retrograde sau vetuste, incompetenţele invăluite in vorbe amăgitoare şi carierele construite pe false principii sau minciună se spulberă la prima suflare a unei adieri primăvăratice.

×
Subiecte în articol: editorial