x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sfaturi pentru economisirea apei

Sfaturi pentru economisirea apei

18 Feb 2019   •   18:30
Sfaturi pentru economisirea apei

Deși în țara noastră există apă din belșug, este totuși bine să nu o risipești. Pe de o parte protejezi mediul de poluare, iar pe de altă parte îți reduci costurile de consum.

Lucrurile pe care le poți face pentru a consuma mai puțină apă sunt simple. Atunci când te speli pe  dinți sau pe mâini, oprește robinetul. Alege să faci duș în locul unei băi în cadă. Pentru a umple cada ai nevoie de 350 de litri, în timp ce la duș folosești doar 160 de litri. Mai mult, poți cumpăra un capăt de duș cu un sistem special conceput pentru reducerea consumului de apă. Când vrei să bei apă rece de la robinet, păstreaz-o într-o carafă pe care o pui apoi în frigider, în loc să umpli de fiecare dată câte un pahar.

Folosește mașina de spălat doar atunci când ai mai multe rufe pentru că astfel poți salva mai mult de 3,5 metri cubi de apă pe lună.

Înlocuiește aparatele de aer condiționat și frigiderele care folosesc pentru răcire sisteme de apă cu unele pe bază de aer.

Dacă ai grădină, plantează arbuști care nu necesită multă apă. Fă această operațiune toamna, când vremea este mai rece și ploile sunt mai dese. Udă curtea dimineața sau seara, când temperaturile sunt scăzute, astfel aceasta se va evapora mai greu.

La sfârșitul fiecărei luni fii atent câți metri cubi de apă ai folosit pentru a vedea dacă și unde ai un consum excesiv de apă. În cazul în care ai un robinet defect înlocuiește-l cât mai repede, pentru a evita pierderile inutile. Un robinet stricat consumă circa 17 litri de apă în 24 de ore.

Instalează dispozitive speciale la robinetele de la baie și bucătărie. Acestea introduc bule de aer în jetul de apă și duc la scăderea consumului cu 20%. În plus, există și robinete cu senzor care scad volumul cu până la 70%

Spălatul vaselor

Nu lăsa apa să curgă degeaba nici atunci când speli vasele. Umple chiuveta cu apă în timp ce le speli cu burete și detergent, apoi clătește-le într-o altă apă, după același procedeu. Este bine să le speli înainte ca resturile alimentare să se fi uscat, astfel îți va fi mai ușor să le cureți și vei folosi mai puțină apă. Dacă bugetul îți permite, cumpără o mașină de spălat vase, astfel vei economisi circa 7.000 de litri de apă pe an.

×