x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Spiritul creativ şi inventivitatea

Spiritul creativ şi inventivitatea

19 Iul 2007   •   00:00

O proprietate situată in afara mediului urban este, in majoritatea cazurilor, oportunitatea de a ne elibera de stresul citadin prin organizarea unor activităţi compensatorii.

O proprietate situată in afara mediului urban este, in majoritatea cazurilor, oportunitatea de a ne elibera de stresul citadin prin organizarea unor activităţi compensatorii. Supuşi zi de zi unui program de obicei monoton, marcat de responsabilităţi şi rigori ale profesiei, o mică proprietate la ţară ne oferă mediul şi ambianţa necesare pentru a ne manifesta spiritul creativ, capacităţile inventive, dezvoltarea unor abilităţi pe care nu le putem exprima in mod curent.

Dacă mulţi dintre noi aleg activităţi legate de horticultură, viticultură sau pomicultură, nu puţini sunt aceia care, folosind tehnici specifice artei, incearcă să modeleze sau să construiască obiecte cu utilitate strict decorativă. Jocul imaginativ are posibilităţi nelimitate, iar materialele şi materiile prime pe care le utilizăm pot avea şi ele provenienţe diferite.

Depozitul de materiale

Puteţi apela la depozitele specializate in stocarea şi vănzarea unor materiale cum sunt lemnul, metalul, piatra sau marmura, sticla sau materiale compozite. Pot fi alese cu atenţie şi apoi achiziţionate materialele şi cantităţile de care aveţi nevoie pentru a crea forme şi volume spectaculoase. Orice obiect cu certe valori estetice poate deveni un punct important de atracţie, fie in spaţiul exterior, fie in cel interior proprietăţii. Făcănd această pleduarie, nu ne găndim numaidecăt la opere de artă foarte elaborate ce ar putea, eventual, intra in atenţia criticii de specialitate, ci la mici lucrări care să ne reprezinte, acumulănd cele mai intime aspiraţii şi viziuni care pot căpăta valenţe estetice. O buturugă ce păstrează ceva din vigurozitatea rădăcinilor, curăţată de coajă, bine uscată şi eventual acoperită cu un strat de lac protector, poate fi modelată in aşa fel incăt să devină un suport de flori spectaculos. Se pot crea structuri metalice originale care, combinate cu alte materiale cum sunt piatra sau sticla, să atragă atenţia asupra unui colţ de curte sau a unei porţiuni din faţada casei.

Nimic de aruncat

Poate cea mai interesantă şi tentantă secvenţă a unei astfel de activităţi este recuperarea, in scopuri creative, a oricăror materiale aparent inutile aflate pe proprietate. Resturi metalice, fragmente ale unor obiecte de mult dezmembrate, piesele disparate ale unor maşini sau aparate defecte care aglomerează in mod inutil magaziile, şoproanele ori colţurile mai indepărtate ale curţilor pot fi revalorificate prin inglobarea lor in construcţii cu tentă decorativă. In acest fel, principiul conform căruia "nimic nu se aruncă" va căpăta alte semnificaţii şi va furniza satifacţii noi celor care il vor pune in practică. Ca metodă de lucru recomandăm să incepeţi cu un inventar desfăşurat sub semnul rigurozităţii. Impărţiţi toate obiectele aparent inutile pe categorii, selecţionaţi-le pe acelea ce pot căpăta intrebuinţări ulterioare şi dirijaţi restul spre centrele de reciclare specializate sau spre gropile de gunoi autorizate. Tot ce aţi considerat că vă mai poate fi de folos va trebui luat incă o dată la mănă, curăţat cu migală şi apoi depozitat in ordine, pănă la momentul utilizării. Atenţie la petele de rugină de pe piesele metalice, la zonele putrezite ale lemnului şi la eventuale muchii sau colţuri tăioase din fragmentele se sticlă, oglinzi, unelte agricole etc.

De aici incolo intervine cu adevărat puterea imaginativă a fiecăruia dintre noi, felul in care "vedem" fiecare obiect disparat şi posibilităţile de a le combina pentru a obţine forme şi volume interesante. Importante sunt şi posibilităţile sau aptitudinile tehnice, decisive in ceea ce priveşte modalitatea de imbinare şi siguranţa ridigizării construcţiei.

Scule performante

Dacă vă incumetaţi să concepeţi şi mai cu seamă să realizaţi in practică unele compoziţii cum sunt cele din imaginile alăturate, este foarte important să folosiţi numai scule şi aparate performante. De la sculele electrice de tăiat, polizat sau aşchiat, şi pănă la aparatele de sudură ori de vopsit este bine să vă dotaţi cu o gamă profesională sau semiprofesională, să vă luaţi toate precauţiunile legate de propria protecţie. Nu recurgeţi la nici un fel de improvizaţii tehnice sau tehnologice care pot periclita integritatea voastră sau a celor apropiaţi. Construcţia finită va trebui să fie perfect stabilă, rezistentă la acţiuni mecanice şi la agresiuni meteorologice, să nu conţină muchii sau vărfuri ascuţite, periculoase.

×
Subiecte în articol: viaţa la ţară