x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Tapiseriile moderne

Tapiseriile moderne

de Georgiana Teodorescu    |    17 Aug 2006   •   00:00
Tapiseriile moderne
IDEI PENTRU CASA TA
Lucrari nobile de decorare a interioarelor, cu o traditie indelungata si de valoare, tapiseriile tin si ele pasul cu moda si timpurile

In cadrul artelor decorative, considerate in mod traditional si pe nedrept minore, tapiseria ocupa un loc important pe care si-l castiga prin complexitatea si durata etapelor de executie a unei piese, colaborarea dintre autorul proiectului artistic si tesator, ca si rolul de veriga de legatura intre artele textile, pictura/desen si arhitectura. Pe langa valoarea artistica pe care o au si tablourile, tapiseriile degaja o anumita caldura specifica materialelor textile, atat de necesare confortului unui camin armonios.

TEHNICA DE EXECUTIE

Ele pot fi executate in mai multe tehnici: needlepoint, goblen, kilim, innodat etc. Firma Sene Prod Impex, care s-a specializat in crearea accesoriilor si decoratiunilor personalizate pentru interioare, realizeaza aceste tapiserii la comanda. Tehnica folosita este cea "innodata", pentru ca precizia desenului este mai mare ca la goblen, iar suprafata plusata, tunsa foarte scurt, arata ca o catifea. Tapiseriile innodate se executa pe urzeala de lana cu batatura de lana, care este mult mai rezistenta in timp si da moliciune lucrarii. Se lucreaza dupa o diagrama in care fiecare punct reprezinta un nod, asemenea pixelilor care creeaza imaginea la calculator.

Fiecare tapiserie este unicat, clientul putand, pe de-o parte, sa aleaga din catalogul de modele unul anume sau sa vina el cu modelul pe care il doreste, ca de exemplu o reproducere dupa un tablou celebru sau o imagine personala

Cu cat numarul de pixeli este mai mare, cu atat rezolutia imaginii rezultate este mai precisa si desenul rezultat are o mai mare acuratete. Tot asa, cu cat numarul de noduri (puncte) este mai mare, precizia desenului este mai buna. Asadar, nu ar trebui sa surprinda pe nimeni pretul destul de ridicat, dar pe deplin justificat al acestor lucrari, tinand cont ca totul se realizeaza manual, cu multa migala si pricepere. De asemenea, fiecare lucrare este unicat, clientul putand, pe de-o parte, sa aleaga din catalogul de modele pe care il are firma unul anume, sau sa vina el cu modelul pe care il doreste, ca de exemplu o reproducere dupa un tablou celebru sau o imagine personala.

Perceputa de-a lungul timpului ca o arta pretentioasa si luxoasa care necesita un cadru de expunere generos, adecvat dimensiunilor sale apreciabile, ca spatiile ample din resedintele regale si nobiliare, catedrale, sau sali de expozitie, tapiseriile zilelor noastre se adapteaza interioarele contemporane.

ALTERNATIVE

Inca din cele mai vechi timpuri, peretii caselor au fost decorati cu materiale textile sub diferite forme. Ele au devenit chiar simboluri ale caselor traditionale. De aceea, valoarea lor simbolica si artistica a crescut o data cu trecerea vremii. Acum, pretul lor este destul de ridicat. Dar arta populara ofera alternative mai putin costisitoare: o bucata de scoarta populara, un sal indian sau o catrinta traditionala. Alese in functie de gusturile proprii, aceste elemente pot deveni punctul de plecare pentru intreaga decoratie a casei dumneavoastra.

Pe langa valoarea artistica pe care o au si tablourile, tapiseriile degaja o anumita caldura specifica materialelor textile, atat de necesare confortului unui camin armonios

SFATUL DESIGNERULUI
Cand vine vorba de decorarea interioarelor, nu multi sunt cei care iau in calcul tapiseriile. Putin promovate si nu foarte accesibile ca pret, aceste opere de arta pierd pe nedrept din popularitatea pe care valoarea si eleganta lor o merita.
×
Subiecte în articol: tapiseriile