x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Trandafirii, cromatică variată

Trandafirii, cromatică variată

05 Iul 2007   •   00:00

Să vă intreb dacă aveţi trandafiri in grădină? Ar fi imposibil să nu aveţi. Căţi? Aici intervine dimensiunea spaţiului disponibil şi pasiunea pentru această plantă care are in spate o adevărată istorie. Iar dacă nu sunteţi incă pasionaţi de trandafiri, cu siguranţă veţi fi, atunci cănd sortimentul de pe piaţă se va diversifica şi cănd vă veţi putea informa despre ei cu mai multă uşurinţă decăt acum. Pănă la noi achiziţii, mergeţi şi vizitaţi grădinile botanice din ţară, parcurile cu trandafiri şi, eventual, grădinile particulare.


Culoare şi simbol


Dacă v-aţi intrebat ce semnifică o anumită culoare a florilor de trandafir, iată că vă dăm o mănă de ajutor. Se spune că roşul este un simbol al dragostei şi al respectului. Nuanţele inchise de roz inseamnă recunoştinţă şi apreciere, iar cele deschise - admiraţie sau simpatie. Galbenul inseamnă, inainte de toate, prietenie, dar şi bucurie şi sociabilitate. Oranjul este un simbol al dorinţei şi al energiei. Mai complicat de interpretat este simbolul unui trandafir bicolor. Un exemplu este trandafirul care are in acelaşi timp şiruri de petale roşii şi galbene. El poate insemna bucurie impărtăşită.


Paleta coloristică

Florile trandafirilor au o paletă coloristică variată: nuanţe de roz, roşu, galben, oranj, violet şi desigur alb ii incăntă in egală măsură pe amatori şi pe experţi. An de an se incearcă obţinerea de noi soiuri: mai frumos colorate, mai parfumate, mai rezistente la boli şi la condiţii aspre de mediu. Aşa că, dacă pănă acum n-aţi găsit trandafirul perfect pentru grădina dumneavoastră, nu disperaţi. Cu siguranţă il veţi putea achiziţiona in anii ce vin. Şi dacă tot am adus vorba despre soiuri noi, am vrea să ştim şi ce se produce la noi in ţară. Din păcate, nimeni nu spune nimic despre acest lucru. Dacă deţineţi informaţii relevante, vă rugăm să ne contactaţi.


Soiurile dumneavoastră

Dacă vă tentează ideea unei hibridizări la trandafiri, atunci cu siguranţă aveţi nevoie de căteva repere. Dacă pe un trandafir cu flori roşii aduceţi polen de la un alt trandafir roşu, şansele sunt de 91% ca viitoarea plantă obţinută din seminţe să aibă flori roşii. Veţi fi surprinşi totuşi să aflaţi că sunt şanse ca 5% să fie oranj, 3% să fie roz şi 1% să fie bicoloră. Dacă pe o floare roşie veţi aduce polen de la una roz, viitoarea floare poate ieşi in felul următor: 53% şanse să fie roz, 42% roşu şi numai 5% alb. Am putea continua cu exemplele, insă veţi găsi cu siguranţă suficientă literatură de specialitate dacă vă interesează detaliile. Desigur, hibridizarea este un proces de durată: mai intăi se combină polenul, apoi se obţin seminţele care stau pe planta-mamă pănă la maturizare. Ele se culeg la scurt timp după acest moment, se lasă puţin in apă călduţă şi se plantează superficial in condiţii supravegheate. Va fi nevoie de multă grijă, aşa incăt micile plăntuţe să ajungă nişte trandafiri zdraveni, gata să infrunte părjolul verii sau gerul de peste iarnă. Dar vă garantez că merită, dacă nu veţi lăsa nici o ingrijire necesară la voia intămplării.


Top 5: cei mai frumoşi


Aţi fost vreodată curioşi să aflaţi răspunsul la intrebarea "Care sunt cei mai reuşiţi trandafiri"? Şi alţii au vrut să afle, şi au făcut tot felul de clasamente. După multe deliberări, asociaţiile americane de specialitate au decis: Bonica 82 (roz, 2003), Ingrid Bergman (roşu inchis, 2000), New Dawn (roz deschis, 1997), Just Joey (oranj pal, 1994) şi Pascali (alb, 1991). Dincolo de acest clasament, nu putem să nu admirăm frumuseţea trandafirilor movlila.

×
Subiecte în articol: mereu verde