x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Unde-ţi faci concediul?

Unde-ţi faci concediul?

09 Aug 2007   •   00:00

Iată o intrebare pe care obişnuim s-o adresăm celor apropiaţi, de obicei cu buna intenţie de a căpăta ceva informaţii folositoare pentru propriul nostru program, de a ne satisface o curiozitate pănă la urmă omenească sau pur şi pentru a deschide o conversaţie cu teme de sezon.

Iată o intrebare pe care obişnuim s-o adresăm celor apropiaţi, de obicei cu buna intenţie de a căpăta ceva informaţii folositoare pentru propriul nostru program, de a ne satisface o curiozitate pănă la urmă omenească sau pur şi pentru a deschide o conversaţie cu teme de sezon. N-am fost niciodată nici măcar tentat să ştiu cum, pe unde, cu cine şi cu căţi bani işi fac vacanţele persoanele publice, fie ele politicieni, fotbalişti, starlete TV, oameni de afaceri sau mai ştiu eu ce altceva.

In anii din urmă agenţiile de voiaj sunt luate cu asalt de clienţi veniţi din aprope toate categoriile sociale, care cercetează ofertele pentru vacanţe dincolo de graniţele ţării. Foarte mulţi tineri, adulţii familişti, dar şi oamenii de vărsta a treia vor să iasă afară, să vadă cum e acolo, să beneficieze de servicii şi preţuri oneste, să viziteze meleaguri străine.

De principiu, cred că orice călătorie in străinătate este binevenită pentru oricine, iar bucuria de a cunoaşte oameni, locuri şi obiceiuri noi nu trebuie pierdută de nimeni. In acelaşi timp mai cred cu tărie că acest tip de satisfacţie trebuie să se manifeste cu discreţie şi eleganţă, să nu devină suportul ingămfărilor agresive sau a laudei deşănţate. Fără să fi activat vreodată in corul care căntă (adeseori fals) frumuseţile neasemuite ale patriei, consider că e aproape idecent să-ţi postezi pe site imagini de la Miami sau Dubai dacă n-ai călcat prin Bucovina, prin Delta Dunării sau prin Ţara Moţilor. Nici nu mai vorbesc despre "persoanele foarte importante" (am tradus, umil, abrevierea VIP…) care se bălăcesc cu amantele in piscine exotice in timp ce părinţii sau bunicii işi mănăncă amarul prin cine ştie ce cătun uitat, la propriu, de lume.

In general, oamenii cu o educaţie solidă, făcută cănd şi cu cine trebuia, nu cad pradă unor asemenea tentaţii. Numai că propria lor decenţă, combinată cu goana tembelă după senzaţional, ţine departe de conştiinţa publică soluţiile oneste şi fericite de a-ţi petrece concediul. Suntem in plin sezon estival, mulţi dintre noi incă mai fac planuri şi calcule. M-aş bucura dacă aceste rănduri ce pot părea desuete, dacă nu chiar retrograde, le vor provoca unora dintre cititorii mei măcar o tresărire de conştiinţă.

Pentru aceştia voi incheia cu această nevinovată intrebare: cănd aţi trimis ultima dată acasă, celor dragi, o carte poştală din staţiunea unde vă odihniţi?

×
Subiecte în articol: editorial