x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Vreau sA-mi infloreasca din nou crinul de apartament

Vreau sA-mi infloreasca din nou crinul de apartament

de Cornelia Constantin    |    01 Feb 2007   •   00:00
Vreau sA-mi infloreasca din nou crinul de apartament
MEREU VERDE
Crinii de apartament au flori spectaculoase si nu necesita cine stie ce ingrijiri. Dintre ei, Hippeastrumul si Clivia sunt cei mai raspanditi la noi. Insa va puteti aduce din strainatate si altfel de crini - adevarate ciudatenii

"Am cumparat in toamna un bulb maricel de Amarillys. L-am plantat dupa instructiunile de pe pachet si dupa aproximativ doua luni a inflorit frumos pe doua tije. Acum, florile s-au vestejit si nu stiu cum sa procedez mai departe. As vrea sa il ingrijesc bine si sa mai infloreasca si in iarna urmatoare."
Marioara Nicolae, Brasov

Inainte de toate trebuie sa stiti ca ceea ce se vinde in magazine sub numele de Amarillys este de fapt Hippeastrum. Plantele sunt inrudite numai ca adevaratul Amarillys este rar pe piata. El se gaseste mai mult in colectiile pasionatilor. Hippeastrumul reprezinta o afacere pentru producatori, deoarece se exploateaza sezonul de iarna cand alte plante sunt in repaus. La noi in tara, ele sunt plante de interior, dar in zonele cu clima calda se planteaza si in gradina pe suprafete mari.

ETAPE DE DEZVOLTARE

Hippeastrumul trece, in functie de sezon, prin anumite etape de dezvoltare si ingrijirile trebuie sa respecte aceste etape. Daca bulbul a fost plantat in octombrie, in mod normal a inflorit in preajma Sarbatorilor de iarna. Acum, florile sunt vestejite si puteti sa taiati tija fara probleme, dar lasati bulbul in ghiveci si ingrijiti-l in continuare.

Daca ati fi facut polenizare la momentul la care florile erau deschise, trebuia sa asteptati pana ce se formau si maturizau semintele. Revenind la ingrijirile bulbului: el ramane in pamant pana la vara, timp in care acumuleaza minerale ce vor alimenta urmatoarea inflorire. Pentru un rezultat bun se recomanda administrarea de ingrasaminte. Asa, bulbul creste simtitor dupa ce a fost partial epuizat de inflorire.

REPAUS PANA TOAMNA

La vara veti observa cum frunzele incep sa se vestejeasca. Taiati-le scurt, scoateti bulbul si pastrati-l intr-o ladita cu talas pana toamna cand il replantati. Ca in cazul tuturor plantelor cu bulbi aveti grija la udare. Udati mai degraba putin, pentru ca prea multa apa duce la putrezirea bulbului. Plantati Hippeastrumii superficial in vase ceramice, pentru ca asa vor avea o stabilitate mai buna si eventual legati delicat tulpina florala de un tutore. Ghivecele se tin la lumina buna, iar pamantul folosit trebuie sa contina si nisip in proportie de aproximativ 30%.

×