x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Care este cea mai deprimantă zi din an. Motivele pentru care oamenii sunt triști în această perioadă

Care este cea mai deprimantă zi din an. Motivele pentru care oamenii sunt triști în această perioadă

de Redacția Jurnalul    |    11 Ian 2024   •   14:15
Care este cea mai deprimantă zi din an. Motivele pentru care oamenii sunt triști în această perioadă

Cea mai deprimantă zi din an este în prima lună a anului.

Se mai numește și "Blue Monday" și este a 3-a zi de luni din ianuarie, iar în 2024 va fi pe 15 ianuarie

În această perioadă, oamenii trec prin stări de tristețe, anxietate, neliniște. 

Compania britanică de turism, Sky Travel, este cea care a dat numele acestui concept în 2005.

Psihologul britanic Cliff Arnall este cel care a alcătuit "ecuația" pentru stabilirea celei mai triste zile din an, după ce a constatat că a treia zi de luni din ianuarie este momentul în care cele mai multe persoane se confruntă cu dificultăți financiare, vremea este rece, iar rezoluțiile de la începutul anului, realizate sub avântul de energie, sunt deja abandonate. Astfel că starea de spirit a multor oameni este proastă.

Organismul uman se resimte după consumul de alcool și dulciuri din luna decembrie și e posibil ca toate cheltuielile făcute pentru Crăciun și Revelion să ne fi lăsat conturile bancare cam goale.

Faptul că zilele sunt mai scurte și suntem privați de lumina naturală duce la scăderea considerabilă a nivelului de vitamina D din organism, ceea ce ne influențează negativ starea de bine. 

Potrivit experţilor, persoanele care stau lângă fereastră sau care ies la plimbare pot scăpa mai uşor de starea de depresie din această perioadă a anului.

Sunt recomandate sporturile de uarnă sau, dacă vremea este prea friguroasă, exerciţiile la sală.

Însă conceptul Blue Monday nu este susținut de date științifice.

Dr. Dean Burnett, tutore la divizia de medicină psihologică și neuroștiințe clinice a Universității Cardiff, respinge această afirmație, numind Blue Monday "un nonsens". Și nu este singurul. De-a lungul timpului, numeroși specialiști au contestat conceptul.

"În primul rând, ecuația nu a fost rezultatul unui studiu psihologic realizat de un laborator de renume, ci a fost realizată de o companie de turism, care a căutat apoi un psiholog care să își pună numele pe ea, pentru a o face să pară credibilă. Ea combină lucruri care nu au nicio modalitate cuantificabilă de a fi combinate", afirmă profesorul din Țara Galilor, potrivit antena3CNN.

×
Subiecte în articol: blue monday 15 ianuarie tristete depresie