x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Cele mai frumoase și rare flori din România

Cele mai frumoase și rare flori din România

de Redacția Jurnalul    |    10 Mar 2024   •   17:40
Cele mai frumoase și rare flori din România
Sursa foto: Pixabay.com

În țara noastră există unele specii de plante care sunt rare și, prin urmare, sunt ocrotite prin lege.

Prin urmare, este interzis ca acestea să fie rupte ori deteriorate. 

În zonele sălbatice există specii rare de flori. Este cazul lalelei pestrițe, o specie rară ce poate fi admirată doar într-un singur loc din România - Geoparcul Platoul Mehedinți. Cunoscută și sub denumirea de „Planta șah”, laleaua pestriță este o apariție fragilă, rezistând doar până la 14 zile și având dimensiuni modeste, sub 20 de centimetri.

O  altă floare protejată de lege este bujorul românesc, inclus pe lista plantelor ocrotite încă din perioada de dianinatea celui de-al Doilea Război Mondial. Această specie poate fi întâlnită în regiuni precum Oltenia și Dobrogea, fiind ușor de recunoscut prin numărul redus de petale și forma distinctă a frunzelor.

Poate cea mai renumită și apreciată floare protejată este floarea de colț. Crește pe versanții abrupți și însoriți ai Munților Carpați.

În timp ce ne bucurăm de minunățiile naturii în timpul drumețiilor noastre, să fim conștienți și responsabili în interacțiunea cu flora protejată, contribuind astfel la conservarea acestei bogății naturale pentru generațiile viitoare.

Flora României este bogată și variată, includând și specii rare de orhidee. Printre acestea se numără celebrele Sângele voinicului și Papucul doamnei. Ultima ocupă un loc de frunte în lista plantelor protejate de lege. Încă din anul 1938, prin decret regal, această plantă este ocrotită, fiind întâlnită în pădurile dense, pe coastele montane și în terenurile calcaroase din țară, potrivit Antena 3 CNN.

Cele mai rare flori din România

-Laleaua Pestriță - Fritillaria meleagris;

-Bujorul Românesc - Paeonia Peregrina var. Romanica;

-Floarea de colț - Leontopodium alpinum;

-Papucul Doamnei - Cypripedium calceolus.

 
×
Subiecte în articol: flori ocrotit lege