x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar 4 moduri în care tai ceapa fără să lăcrimezi

4 moduri în care tai ceapa fără să lăcrimezi

25 Iul 2024   •   19:30
4 moduri în care tai ceapa fără să lăcrimezi

Tăierea cepei provoacă lăcrimare din cauza eliberării în aer a unor substanțe chimice iritante. Însă există metode prin care poți să eviți ca acest lucru să se întâmple.

Ceapa a dezvoltat o cale biochimică pentru a se proteja de prădători. Când secționezi celulele unei cepe, acestea eliberează enzima aliinaza, împreună cu compuși numiți sulfoxizi de cisteină. Printr-o serie de reacții chimice ulterioare, un gaz volatil numit S-oxid propanetial se răspândește în aer. Pentru a elimina gazul din ochi și a se proteja, ochii lăcrimează.

Nu toate tipurile de ceapă sunt la fel de iritante: ceapa dulce conține mai puțin sulf decât ceapa roșie, albă și galbenă.

1. Cuțit ascuțit

Un cuțit ascuțit provoacă mai puține daune pulpei cepei, reducând cantitatea de gaz care este eliberată.

Un cuțit neascuțit va îngreuna tăierea cepei și va crește timpul petrecut în jurul gazului volatil. 

2. Păstrează ceapa în frigider înainte de a o tăia

Pune ceapa la frigider cu cel puțin 45 de minute înainte de a te apuca de gătit. Reacțiile chimice încetinesc la temperaturi mai scăzute. 

Încearcă să o tai repede. Pe măsură ce ceapa se încălzește, vei simți că ochii încep să te usture. Însă păstrarea cepei în frigider pe termen lung poate face să se strice mai repede.

3. Protecție pentru ochi

Ochelarii de vedere sau de soare pot ajuta, dar există și ochelari speciali pentru tăiatul cepei. 

4. Gadgeturi

Cumpără un robot de bucătărie dotat cu cuțite pentru tocat sau răzuit. O alternativă mai ieftină este tocătorul de legume, potrivit hellotaste.ro.

×
Subiecte în articol: ceapa lacrimare