Ceapa a dezvoltat o cale biochimică pentru a se proteja de prădători. Când secționezi celulele unei cepe, acestea eliberează enzima aliinaza, împreună cu compuși numiți sulfoxizi de cisteină. Printr-o serie de reacții chimice ulterioare, un gaz volatil numit S-oxid propanetial se răspândește în aer. Pentru a elimina gazul din ochi și a se proteja, ochii lăcrimează.
Nu toate tipurile de ceapă sunt la fel de iritante: ceapa dulce conține mai puțin sulf decât ceapa roșie, albă și galbenă.
1. Cuțit ascuțit
Un cuțit ascuțit provoacă mai puține daune pulpei cepei, reducând cantitatea de gaz care este eliberată.
Un cuțit neascuțit va îngreuna tăierea cepei și va crește timpul petrecut în jurul gazului volatil.
2. Păstrează ceapa în frigider înainte de a o tăia
Pune ceapa la frigider cu cel puțin 45 de minute înainte de a te apuca de gătit. Reacțiile chimice încetinesc la temperaturi mai scăzute.
Încearcă să o tai repede. Pe măsură ce ceapa se încălzește, vei simți că ochii încep să te usture. Însă păstrarea cepei în frigider pe termen lung poate face să se strice mai repede.
3. Protecție pentru ochi
Ochelarii de vedere sau de soare pot ajuta, dar există și ochelari speciali pentru tăiatul cepei.
4. Gadgeturi
Cumpără un robot de bucătărie dotat cu cuțite pentru tocat sau răzuit. O alternativă mai ieftină este tocătorul de legume, potrivit hellotaste.ro.