x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Amintirea altor vremuri

Amintirea altor vremuri

01 Aug 2007   •   00:00

Pentru cei care au nostalgia vremurilor in care majoritatea băuturilor se făceau in casă, pornind de la ţuică, rom, vin şi pănă la limonade, sucuri din fructe şi alte delicatese, vă invit să incercaţi să preparaţi in propria bucătărie un rom adevărat, dar pe care să il beţi cu măsură.

Pentru cei care au nostalgia vremurilor in care majoritatea băuturilor se făceau in casă, pornind de la ţuică, rom, vin şi pănă la limonade, sucuri din fructe şi alte delicatese, vă invit să incercaţi să preparaţi in propria bucătărie un rom adevărat, dar pe care să il beţi cu măsură. Definiţia romului am cules-o de la Păstorel Teodoreanu, care a făcut cunoscute "băuturi de tot felul pentru toate măncărurile". Aşadar, aceasta este "o băutură cu o tărie de 40%-42% alcool in volum, obţinută prin fermentarea şi distilarea sucului proaspăt de trestie de zahăr sau a melasei. După locul de origine (Cuba, Haiti, Porto-Rico, Martinica etc.) şi metodele utilizate, gustul e diferit, purtănd denumiri adecvate". Această băutură făcută in casă a apărut in multe scrieri ale scriitorilor romăni, care au ilustrat viaţa romănilor şi cu bune şi cu rele. Am să-l amintesc doar pe Mihail Sadoveanu, care a povestit numeroase intămplări culinare. Intr-una dintre ele, tovarăşii lui de vănătoare sunt răsfăţaţi de Madama Roza cu "cafele, adaogind lăngă ele sticla de rom".

Dieta unui beţiv pocăit

Ca să mă asigur că nu veţi face excese, am să vă citez căteva sfaturi scrise de Anton Pann in "Triumful beţiei sau Diata unui beţiv pocăit":Â "de vei vrea să-ţi fie intotdeauna sete, fii beţiv, pentru că pe căt mai mult vei bea, p-atăt vei insetoşa.

De vrei să te hotărăşti ca să fii sărac, fii beţiv şi in scurt timp te vei dărăpăna şi vei rămăne fără lăscaie.

De vioeşti să te fure, fii beţiv, şi prin urmare vei incoraja hoţul. De vroieşti să te strici pe sineţi, fii beţiv, şi aşa de-a dreptul vei ajunge la desăvărşita ta pierdere in puţină vreme.

De voieşti să-ţi ticăloşeşti trupul, fii beţiv, pentru că beţia este muma tuturor boalelor. De voieşti să-ţi pierzi sufletul, fii beţiv, şi iţi vei incuia impărăţia cerurilor."

Rum de casă

Intr-un vas pe foc punem jumătate de apă, 6 deca zahăr, coaje şi mustul unei portocale mari şi jumătate fir de vanilie. Le clocotim puţin, cam vreo 20-30 minute, apoi le luăm de pe foc. Acum incingem repede in apă 10 deca zahăr bucată, il punem in cratiţă pe foc şi-l prăjim pănă e de culoare brună deschisă (cu grijiă să nu ardă), atunci turnăm pe el zama de mai sus, răcită, turnăm in vas 1 litru spirt curat. In fine-l strecurăm prin pănză deasă şi numai după aceea punem in el căţiva picuri eter de ananas şi oţet de eter (din drogherie sau din farmacie). Trei zile ţinute la căldură, scuturat adeseori apoi in sticle infundate bine-l punem la răceală. Il şi putem folosi, e un rum foarte bun. (Tecla Ciura)

×
Subiecte în articol: barul casei betiv