SECRETELE GUSTOASEI INVARTITE
Pentru ca rulada sa iasa perfecta, trebuie, asemeni doamnei Costache, sa gatiti cu multa daruire, iar bucataria sa fie locul unde se impleteste pasiunea cu straduinta. Chiar daca, privind farfuriile cu bunatati, suntem tentati sa credem ca numai un maestru cu multi ani de experienta in ale gastronomiei poate sa le pregateasca, am fost surprinsi sa aflam ca secretul nu este altceva decat o serie de trucuri bine pastrate de la parinti. "In familia mea se faceau doua rulade de Craciun."
Acest lucru are o motivatie care tine de rafinament, pentru ca gusturile trebuie sa se completeze. Pe acelasi platou se asaza cele doua rulade, una alba cu gust de branza si cealalta din carne de porc. Platoul este complet doar atunci cand feliile invartitei, taiate cu grija, sunt asezate cu dichis pe frunze de salata verde proaspata. Atentia este ingredientul principal pentru un bucatar desavarsit. Asa ca unul din sfaturi ar putea fi ca atunci cand rulam carnea sa avem grija sa nu "deranjam lucrarea", asa incat fiecare culoare sa isi respecte locul si efectul dorit. .
RULADA COLORATA Se asaza pe o folie de aluminiu 300 gr carne de porc. Coacem omleta din 3 oua si o asezam deasupra. Se pun apoi gogosarii acri si carnatii cabanos. Turnam peste rulada 100 ml ulei si 100 ml apa minerala, iar intre folie si tava, apa. Se coace la foc mic 40 de minute. Se lasa la racit, iar la masa punem felii groase pe frunze de salata, morcov fin, jumatati de ou fiert si cateva masline foarte mari.
APERITIV IN TREI CULORI Pe o folie de aluminiu se intinde in forma unui dreptunghi pasta alba, facuta din 500 gr branza de vaci, 100 gr unt, 100 gr telemea de oi, data pe razatoare, o legatura de marar tocat marunt si un catel de usturoi zdrobit. Deasupra intindem cu atentie pasta galbena. Aceasta se face din 6 galbenusuri de ou fiert, 100 gr unt, o lingura de smantana grasa, 3 linguri de mustar si cateva fire de marar verde taiat marunt. Se lasa la rece pentru 30 minute. Dupa aceea, peste pasta alba intindem cu multa atentie pasta de sunca, pe care am preparat-o din 6 albusuri de ou fiert, 100 gr unt, 200 gr sunca presata si doua-trei masline. Apoi dam la rece. In timpul cat sta la rece folia cu cele doua straturi, pregatim cateva masline, scotandu-le samburii. Dupa ce scoatem de la frigider, taiem, pe cat posibil, in folia de staniol. La asezarea feliilor de rulada pe frunze de salata verde, putem sa punem in mijlocul fiecarei felii cate o maslina sau un bob de piper. .
SIMPLITATEA CARE CUCERESTE
Cum aperitivele deschid orice masa, doamna Costache vrea sa faca impresie buna inca de la inceput. Preparatele traditionale romanesti - toba, caltabos, lebar, sorici, piftie - nu pot lipsi in ziua de Craciun de pe masa unei gospodine care respecta obiceiurile crestine. Bineinteles ca nu este sanatos sa mananci atata carne de porc, asa ca trebuie sa existe si un pic de diversitate. Pestele este cea mai buna varianta in acest caz. Doamna Costache a ales pestele marinat, pe care l-a pregatit in casa cu ceva timp inainte de Sarbatorile de iarna si icre. Totul este foarte simplu, insa cu un pic de imaginatie poti face ca o masa cu bucate obisnuite sa arate ca un adevarat festin. Nu ai nevoie decat de frunze de salata verde si muraturi pentru a le decora. Nu puteau lipsi la deschiderea mesei salatele.Cea mai apreciata in familia Costache e cea de hrean, foarte simpla si iute. Gazda noastra isi aduce aminte cum cineva a gustat in graba si, pentru ca nu s-a gandit ca poate fi asa de iute, a trebuit sa bea o cantitate impresionata de apa pentru "a stinge focul".
SORICIUL Taiem fasiile de sorici ca pe niste taitei lati (cam 2-3 mm) si apoi le punem intr-un borcan de 500 de ml in care am pus apa rece si nefiarta si trei linguri de sare mare de bucatarie. Daca soriciul lasa sange in saramura aruncam lichidul, spalam din nou soriciul si facem alta saramura.
PIFTIA Bucatile de carne pentru piftie nu trebuie sa fie foarte grase. De preferat este sa folositi si o jumatate de cap si partea de jos a picioarelor - care vor asigura inchegarea supei si transformarea ei in racitura. Nu uitati sa puneti si usturoi taiat marunt.
SLANINA Bucatile de sunca se taie in forme dreptunghiulare, apoi se spala si se presara cu sare mare si grunjoasa. Le asezam spate in spate, pe partea soriciului si introducem pachete de cate doua intr-un borcan de 10-12 litri. Peste ele turnam apa si 16 linguri de sare mare (in afara de sarea pe care am presarat-o cand le-am unit doua cate doua). Daca apa se coloreaza in rosu schimbam saramura, aproximativ din cinci in cinci zile, pentru ca slanina sa fie frumoasa si gustoasa. Slanina trebuie sa stea in borcan 25 de zile. Dupa acest timp, daca s-a fragezit suficient se atarna la scurs pentru ca mai apoi sa fie pusa la afumatoare.
ICRELE Acest aperitiv nu este neaparat un fel de mancare traditionala de Craciun, dar musafirii vor fi incantati daca ii serviti si cu o portie de icre bine facute. Ca sa nu se taie, e bine sa puneti bucatele de paine.