x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Arome şi savori la un click distanţă

Arome şi savori la un click distanţă

de Simona Chiriac    |    05 Noi 2009   •   00:00
Arome şi savori la un click distanţă

Festivalurile cu tentă gastronomică au trecut într-o nouă dimensiune, în care aromele şi gusturile bucatelor de soi pot fi savurate... online. Mai mult decât atât, oricine este pasionat de bucătărie şi doreşte să împărtăşească experienţele sale şi altor pofticioşi are acum şansa de a se afirma. A început Festivalul Blogurilor Gustoase, singurul eveniment dedicat în exclusivitate blogurilor culinare. Un concurs fără graniţe, la care poate participa orice blog redactat în limba română, indiferent de ţara în care locuieşte talentatul gurmand.



"Nimic nu ar fi fost mai exasperant decât a mânca şi a bea, dacă Dumnezeu nu le-ar fi făcut activităţi pe cât de necesare, pe atât de plăcute"
Voltaire

Diversitate
Aşadar, site-ul www.gustos.ro vă provoacă să vă descoperiţi talentele ascunse înscriindu-vă, până la data de 8 noiembrie, la una sau mai multe din cele 15 secţiuni ale concursului. Blogul cu cele mai gustoase mâncăruri tradiţionale româneşti, mâncăruri din bucătăria tradiţională, mâncăruri exotice, pentru copii, vegetariene, aperitive, ciorbe şi supe, fripturi, dulciuri diverse, torturi, băuturi, blogul cu cele mai frumoase poze, cu cele mai explicite reţete, cele mai frumos decorate mâncăruri sau cel mai bun blog despre restaurante. În perioada 9-22 noiembrie, curioşii vor putea vota blogul preferat, desemnându-se astfel câştigătorii ce vor fi anunţaţi la data de 24 noiembrie. Marele câştigător va fi desemnat blogul care a întrunit cele mai multe voturi la mai multe categorii de concurs.

Premii pe măsură
Premiile sunt şi ele atractive, participanţii putând să se bucure de produse electrocasnice Philips, de cupe şi de diplome, dar şi de cărţi oferite de Jurnalul Naţional. Nu în ultimul rând, marele câştigător va putea "savura" una dintre cele mai importante opere gastronomice româneşti."Dictatura gastronomică", aparţinând scriitorului gurmand Constantin Bacalbaşa (Editura CartEx). Indiferent dacă participaţi sau nu la concurs, simpla "navigare" printre bloguri poate fi o experienţă incitantă, căci fiecare dintre ele vă poate oferi idei pentru momente speciale, poate stârni întrebări sau curiozităţi. Majoritatea reţetelor sunt însoţite de poze, explicaţii şi sfaturi, astfel încât "bucătăritul" să devină o activitate plăcută. Fiind miez de toamnă, reţetele de conserve pentru iarnă abundă, începând de la gutui şi roşii murate până la salate şi aperitive de toamnă cu sfeclă roşie şi ridichi negre (printre ingrediente se află brânză sărată, parmezan şi chimion).

Ce am gătit azi?
Iată o rubrică potrivită pentru gospodinele lipsite de inspiraţie. Idei sunt cu duiumul, doar răbdare să ai să o alegi pe cea care îţi face cu ochiul. Nu trebuie să fii o gospodină cu ani buni de experienţă, căci totul se învaţă uşor, fiind împărtăşite secrete care pot face diferenţa. Iată o idee de dejun: ciorbă moldovenească de găină şi friptură la grătar cu piure. Simplu! Sau poate unul ceva mai sofisticat, dar la fel de simplu: piept de pui cu mozzarella şi salată de cartofi. Cei cărora le place să migălească fiecare ingredient în parte ar putea să încerce salată de fructe de mare în coşuleţe de caşcaval şi parmezan. Spre deosebire de clasicele cărţi cu reţete, blogurile reprezintă şi o modalitate eficientă de comunicare, autorul reţetelor fiind doar la un... click distanţă.

Călătorii cu gust
Blogurile culinare vă oferă posibilitatea de a vă lărgi universul... gastronomic. O parte din postările pe bloguri se referă la cultura gastronomică a altor spaţii geografice, dintre care cel african este poate cel mai puţin cunoscut. Multe dintre reţete pot fi gătite şi în bucătăriile din România, aşa că puteţi porni în excursii savuroase. Spre exemplu, barkuk este o friptură din carne de miel, cu scorţişoară, miere şi prune uscate. Sau poate o budincă egipteană ce are în compoziţie orz, migdale, fistic, zahăr şi ulei de portocale.



Blogurile, adevărate cărţi de bucate online, cuprind un întreg univers gastronomic. Pornind de la reţete dintre cele mai diverse şi continuând cu sfaturi, secrete, recenzii de restaurante. Toate sunt însoţite de poze, filmuleţe sau păreri personale

×
Subiecte în articol: festivalul blogurilor gustoase