x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Arta si echilibru

Arta si echilibru

21 Sep 2005   •   00:00
Arta si echilibru
GASTROLOGIE
Balanta este o zodie masculina de aer, predominant intelectuala. Trasaturile caracteristice ale nativului acestui semn vor fi asadar echilibrul, diplomatia, bunul gust si sociabilitatea. Latura rationala a personalitatii lui va face ca intotdeauna sa pastreze distanta, cu alte cuvinte prietenia trebuie sa se opreasca intr-un anumit punct. Asta nu inseamna insa ca nativul din Balanta nu poate fi un mare altruist, trasatura care va deveni definitorie si in bucatarie. Cea mai mare bucurie a unei Balante va fi sa incerce sa le produca celor dragi o mica placere... gastronomica. Persoane pentru care familia are o importanta cu totul deosebita vor gati intotdeauna cu mare placere atunci cand au de oferit ceva cuiva. In rest, au adesea tendinta de a se neglija. Asta nu schimba totusi faptul ca sunt niste adevarate talente in ceea ce priveste arta culinara, deoarece bunul lor gust le va ajuta sa fie intotdeauna la inaltime, atat in ceea ce priveste "gustul bun" al mancarii, cat si in ceea ce priveste aspectul ei.

Persoanelor din zodia Balantei le place sa manance bine, preparatele sa fie extrem de gustoase, ei fiind dintre aceia care nu pot stinge focul la o mancare pana cand nu au gustat-o de cel putin 10 ori pentru a se convinge ca au obtinut exact gustul pe care il doreau. Echilibrul care ii caracterizeaza in tot ceea ce fac va interveni si in ceea ce priveste alegerea felurilor de mancare. Principiul e unul foarte simplu: mananc ce imi place. Nu vor fi nici dintre cei pretentiosi care refuza un mititel sau un carnat pe motiv ca e prea putin sofisticat pentru ei, nici dintre cei care nu vor gusta niciodata fructe de mare sau mancaruri exotice de teama ca n-o sa le placa. Curiosi atat cat trebuie, ponderati asemenea, departe de orice tip de excese, nativii din Balanta sunt probabil persoanele cele mai echilibrate din intreg zodiacul. Unul dintre putinele defecte ale lor este superficialitatea, ceea ce se poate observa adesea si cand e vorba de gatit. Mai exact de alegerea ingredientelor.

Un nativ din zodia Balanta nu va alege niciodata cu foarte mare atentie legumele pe care urmeaza sa le foloseasca, pentru ca nu are rabdare sa caute. Cumpara ce-i iese in cale si, pentru ca are prea multa incredere in oameni, se lasa adesea pacalit.

Fiind un gurmand adevarat, poate avea probleme cu digestia si mai ales cu ficatul. Asta nu e insa nimic pentru ca si aici intervine echilibrul. Stie extrem de bine cand trebuie sa se opreasca si, de aceea, in general se bucura de o sanatate de invidiat.

PESTE CU SOFRAN


  • INGREDIENTE: 400 g file de peste, un ou, 4 foi de gelatina, 3 cartofi, o lingura cu faina, 200 ml concentrat de peste, 150 g unt, doua linguri cu smantana, doi catei de usturoi, sofran, sare.
  • PREPARARE: Intr-o oala cu apa care clocoteste se fierb fileurile de peste. Gelatina se dizolva in supa, apoi se adauga bucatile de peste si albusul batut. Acest amestec se coace pana cand se intareste. Apoi se taie in felii mai groase. Cartofii taiati rondele se prajesc in unt. Separat se face un sos din 100 g unt, in care s-a rumenit faina, adaugandu-se apoi concentratul de peste, sofranul si usturoiul zdrobit. Se fierbe, se strecoara si se adauga smantana. Compozitia de peste se serveste cu cartofi prajiti rondele si turnandu-se deasupra sosul.
  • ×