x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Băuturi din fructe

Băuturi din fructe

22 Aug 2007   •   00:00

La capitolul "Băuturi preparate in casă", Maria Cristea Şoimu, in "Marea carte de bucate. Bucătăria romănească", propune o serie de reţete pentru prepararea unor licori: cu alcool, fără alcool, din care siropuri şi sucuri şi băuturi instant.

La capitolul "Băuturi preparate in casă", Maria Cristea Şoimu, in "Marea carte de bucate. Bucătăria romănească", propune o serie de reţete pentru prepararea unor licori: cu alcool (7), fără alcool (25), din care siropuri şi sucuri - 13 şi băuturi instant - 12. La băuturile cu alcool intălnim clasicele preparate: afinata, cireşata, caisata, căpşunata, cornata, vişinata, dar şi o "băutură bătrănească" mai puţin ştiută de amatori, făcută din cireşe amare, vişine, coarne, afine, zahăr, alcool, votcă şi sămburi de cireşe amare. Reţetele pentru "răcoritoarele" fără alcool cuprind, in afară de siropuri şi sucuri din fructe, mustul de mere, de struguri şi vinul de vişine.

Ca "băuturi instant", cum le denumeşte autoarea, intălnim: cacao, cafea turcească, café frappé, punci de vin, şodou de vin roşu etc. V-am recomanda limonada de soc, cunoscută de noi in Banat sub numele de socată, care este o excelentă "şampanie nealcoolizată", şi mustul de mere, căruia in Albac i se spune "ciugher".

Must de mere

Ingrediente: opt kg mere, două kg zahăr, doi litri apă, scorţişoară.

Preparare: Se spală merele şi se taie in felii groase care se pun intr-un vas mare şi se fierb acoperite cu doi litri de apă. Cănd merele s-au inmuiat, se adaugă zahărul şi se mai fierb cinci minute. Se trage vasul de pe foc şi se răceşte conţinutul. Se trec merele prin sită şi se pun din nou la fiert in apa in care au clocotit. Tot acum se pune şi o linguriţă de scorţişoară. Mustul obţinut se clocoteşte 10 minute, apoi se toarnă cald in sticle care se leagă cu celofan şi se pasteurizează după metodele din reţetele anterioare. Se păstrează la rece peste iarnă.

×
Subiecte în articol: barul casei