x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Berea – de la "nectarul" Babilonului la sufletul românului

0
Autor: Maria Belu 03 Iun 2010 - 00:00
Berea – de la
Vezi galeria foto

Orzul, hameiul, apa şi drojdia sunt cele patru ingrediente naturale care, combinate, se transformă într-o băutură amăruie, spumoasă, rece, blondă sau brună, care are darul de a aduna prietenii laolaltă. Berea, cea mai veche şi răspândită băutură, dacă este consumată cu moderaţie, poate fi parte a unui stil de viaţă echilibrat, spun specialiştii.



ISTORIC
Povestea şi arta producerii berii sunt vechi de când lumea. Cu ajutorul hieroglifelor, al cuneiformelor şi al semnelor, istoricii au mers pe urma berii până în Africa antică, Egiptul antic şi vechile triburi sumeriene. Cele mai vechi dovezi sunt de acum aproximativ 6.000 ani şi se referă la sumerieni. Se spune că aceştia au descoperit tehnologia de fabricaţie a berii din pură întâmplare. O scriere veche de 4.000 de ani este un imn închinat lui Ninkasi - zeiţa berii.

Acest imn este el însuşi o reţetă de fabricare a berii. Nimeni nu ştie cu exactitate cum a avut loc procesul de fabricare, dar se pare că o bucată de pâine umedă a fermentat, rezultând o pastă. Conform pictogramelor, în care au fost recunoscute pâinea şi orzul, pâinea era prăjită, apoi cufundată în apă, obţinându-se un terci, din care rezulta o băutură care avea darul să-i ducă pe oameni "în al nouălea cer". Sumerienii au fost singurii care au putut repeta acest proces, fiind consideraţi părinţii tehnologiei obţinerii berii. Ei au descoperit o "băutură divină" care, cu siguranţă, era un dar al zeilor.

Din Epopeea lui Ghilgameş, scrisă în mileniul 3 î.Hr., aflăm că la fel de importantă ca şi pâinea era berea. Această epopee este cunoscută ca prima mare lucrare literară din istoria omenirii. După căderea Imperiului Sumerian, în mileniul II î.Hr., babilonienii au preluat controlul Mesopotamiei. Cultura lor se baza pe cea sumeriană, ei preluând şi dezvoltând tehnologia de fabricaţie a berii. Astăzi se ştie că babilonienii produceau 20 de tipuri de bere.

La începuturi, berea era tulbure şi nefiltrată. Cea produsă în Babilon a fost exportată până departe în Egipt. Hammurabi, un important rege babilonian, a decretat multe legi cunoscute şi azi. Una dintre ele se referă la o cotă zilnică de bere. Raţia era în funcţie de statutul social. Astfel, un muncitor obişnuit primea 2 litri pe zi, un funcţionar public, 3 litri, iar administratorii şi marii preoţi, 5 litri. În acele vremuri berea nu se vindea, ci era folosită ca "monedă de schimb".

CAMPANIE
"Românii iubesc berea" este numele campaniei lansate de Asociaţia Berarii României la data de 18 mai. Scopul campaniei este acela de a-i informa pe iubitorii acestei băuturi despre calităţile berii... dacă este consumată cu moderaţie. Campania este fundamentată pe trei piloni: unul adresat consumatorilor, prin activităţi media dezvoltate prin conceptul că momentele plăcute din viaţă merg bine cu o bere; al doilea este cel de relaţii publice, menit să dezvolte mesajele adresate consumatorilor prin explicarea caracteristicilor produsului, şi un al treilea pilon, foarte important pentru berari, constă în programe speciale de responsabilitate socială: "Realitatea se schimbă când conduci băut", adresat şoferilor, şi "Alcoolul nu te face mare", adresat adolescenţilor.

"Aceste trei componente sunt unite printr-un mesaj unic: consumată cu moderaţie, berea oferă un gust minunat şi o experienţă plăcută consumatorilor. Berea face parte dintr-un stil de viaţă sănătos şi modern dacă este consumată responsabil", a spus Jan Derck van Karnebeek, preşedintele Asociaţiei Berarii României. Preparată numai din ingrediente naturale, precum orz, hamei, apă şi drojdie, berea este mai mult decât o băutură.

"În Europa, berea este asociată cu convivialitatea. Acest lucru este cu atât mai adevărat în România, o ţară latină, ai cărei oameni apreciază foarte mult prietenia şi timpul petrecut împreună la un pahar de bere", a declarat Jeff Evans, scriitor britanic, membru al British Guild of Beer Writers (Asociaţia britanică a scriitorilor despre bere).

Asociaţia Berarii României a fost înfiinţată în anul 2004 şi include cinci dintre cei mai mari producători de bere din ţară: Bergenbier, Heineken România, Romaqua Group, United Romanian Breweries şi Ursus Breweries.

BEREA ÎN BUCATE
Iată o asociere cel puţin curioasă! Puţine gospodine ştiu că folosită în bucătărie ea poate fi un ingredient savuros, care transformă chiar şi cea mai banală mâncare într-o delicatesă. Specialiştii gastronomi spun că ea frăgezeşte orice tip de carne, berea neagră merge cu carnea roşie, iar cea blondă cu carnea albă, conferind preparatelor o savoare unică.

Poate fi utilizată ca ingredient în prepararea aluaturilor - frăgezeşte compoziţia de clătite şi aluatul de cornuleţe - a sosurilor şi, după imaginaţie, ea poate înlocui cu succes apa din anumite preparate. De asemenea, băută cu moderaţie nu îngraşă, având un conţinut caloric redus, nu are colesterol şi este săracă în zaharuri.
Citeşte mai multe despre:   barul casei

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”
Galerie Foto Cea de-a doua ediţie a celui mai nou sezon X Factor, difuzată vineri seara, între orele 20.30-23.05, la Antena 1, a fost lider de audiență, atât la nivelul întregului public din mediul urban, cât şi la nivel...

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt și m-am prăbușit pe partea cealaltă”

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt  și m-am prăbușit pe partea cealaltă”
Surpriză pentru jurații X Factor, în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când în fața lor pe scenă va urca Alex Mica, artistul cunoscut internațional cu piesa sa ”Dalinda”, care însă în ultimii ani...

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”
Galerie Foto Emoțiile sunt de neoprit vineri, de la 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție X Factor din cel de-al nouălea sezon, când Delia, dar și ceilalți colegi ai săi de la pupitrul juraților, nu își pot stăpâni...

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”
Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” s-au epilat și s-au pensat, și-au pus peruci, chelii și barbă falsă,...

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea de-a do...

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani
Actrița japoneză Sei Ashina, cunoscută pentru rolul din „Silk”, a fost găsită moartă în apartamentul ei din Tokyo de către o rudă, a anunțat agenția ei. Surse apropiate anchetei au declarat că a...

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Seara de luni a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în...

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari
Galerie Foto Evenimente, expoziții, spectacole de muzică și divertisment, spectacole sau conferințe. Cu cât participă mai multe persoane, cu atât este nevoie de o pregătire mai aprofundată. Pregătirea evenimentului este...

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda
Galerie Foto Salina Turda este cea mai frumoasă din Europa. A-nceput cu un vis ce s-a transformat în realitate, din anul 2005, cu doar câteva ingrediente: inspirație, imaginație, voință și fonduri PHARE. În ultimii ani,...

Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor

Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor
Românii au ales excursiile și vacanțele în țară, anul acesta, în proporție covârșitoare. Nevoia de izolare în zone sigure și în grupuri mici sau chiar individual scoate din nou în prim-plan turismul...

Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!

Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!
Galerie Foto Azi pornește metroul din Drumul Taberei... Vă mai amintiţi celebrul afiş „În 3 ani, aici VA FI staţia TA de metrou”? Într-o zi, un trecător a mai adăugat în coada cifrei un „0”, în altă zi, un alt...

Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion

Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion
Galerie Foto Antena 1 dă startul filmărilor pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production. Producția este o adaptare liberă după serialul O hayat Benim / This is my life, produs de Fox...

Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay

Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay
Marile premiere ale toamnei, lansate de Antena 1 în săptămâna 7-13 septembrie, pot fi urmărite gratuit, toată luna septembrie, pe platforma AntenaPlay, de oriunde, oricând şi de pe orice dispozitiv. Primele 3...

Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea

Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea
Galerie Foto După ce au trecut prin aventura vieții lor în Asia Express, Speak și Stefania vin în seara asta la Chefi la Cuțite pentru a-l impresiona pe Chef Sorin Bontea cu talentul lor în bucătărie. Ștefania este cea...

Ce sunt constelațiile familiale și cum ne ajută să trăim mai bine

Ce sunt constelațiile familiale și cum ne ajută să trăim mai bine
Există multe metode de psihoterapie în zilele noastre, una dintre cele mai cunoscute fiind cea a constelațiilor familiale. Chiar dacă poate părea că au vreo legătură cu horoscopul sau cine știe ce fantezii, de...
Serviciul de email marketing furnizat de