x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Berea – de la "nectarul" Babilonului la sufletul românului

Berea – de la "nectarul" Babilonului la sufletul românului

de Maria Belu    |    03 Iun 2010   •   00:00
Berea – de la "nectarul" Babilonului la sufletul românului

Orzul, hameiul, apa şi drojdia sunt cele patru ingrediente naturale care, combinate, se transformă într-o băutură amăruie, spumoasă, rece, blondă sau brună, care are darul de a aduna prietenii laolaltă. Berea, cea mai veche şi răspândită băutură, dacă este consumată cu moderaţie, poate fi parte a unui stil de viaţă echilibrat, spun specialiştii.



ISTORIC
Povestea şi arta producerii berii sunt vechi de când lumea. Cu ajutorul hieroglifelor, al cuneiformelor şi al semnelor, istoricii au mers pe urma berii până în Africa antică, Egiptul antic şi vechile triburi sumeriene. Cele mai vechi dovezi sunt de acum aproximativ 6.000 ani şi se referă la sumerieni. Se spune că aceştia au descoperit tehnologia de fabricaţie a berii din pură întâmplare. O scriere veche de 4.000 de ani este un imn închinat lui Ninkasi - zeiţa berii.

Acest imn este el însuşi o reţetă de fabricare a berii. Nimeni nu ştie cu exactitate cum a avut loc procesul de fabricare, dar se pare că o bucată de pâine umedă a fermentat, rezultând o pastă. Conform pictogramelor, în care au fost recunoscute pâinea şi orzul, pâinea era prăjită, apoi cufundată în apă, obţinându-se un terci, din care rezulta o băutură care avea darul să-i ducă pe oameni "în al nouălea cer". Sumerienii au fost singurii care au putut repeta acest proces, fiind consideraţi părinţii tehnologiei obţinerii berii. Ei au descoperit o "băutură divină" care, cu siguranţă, era un dar al zeilor.

Din Epopeea lui Ghilgameş, scrisă în mileniul 3 î.Hr., aflăm că la fel de importantă ca şi pâinea era berea. Această epopee este cunoscută ca prima mare lucrare literară din istoria omenirii. După căderea Imperiului Sumerian, în mileniul II î.Hr., babilonienii au preluat controlul Mesopotamiei. Cultura lor se baza pe cea sumeriană, ei preluând şi dezvoltând tehnologia de fabricaţie a berii. Astăzi se ştie că babilonienii produceau 20 de tipuri de bere.

La începuturi, berea era tulbure şi nefiltrată. Cea produsă în Babilon a fost exportată până departe în Egipt. Hammurabi, un important rege babilonian, a decretat multe legi cunoscute şi azi. Una dintre ele se referă la o cotă zilnică de bere. Raţia era în funcţie de statutul social. Astfel, un muncitor obişnuit primea 2 litri pe zi, un funcţionar public, 3 litri, iar administratorii şi marii preoţi, 5 litri. În acele vremuri berea nu se vindea, ci era folosită ca "monedă de schimb".

CAMPANIE
"Românii iubesc berea" este numele campaniei lansate de Asociaţia Berarii României la data de 18 mai. Scopul campaniei este acela de a-i informa pe iubitorii acestei băuturi despre calităţile berii... dacă este consumată cu moderaţie. Campania este fundamentată pe trei piloni: unul adresat consumatorilor, prin activităţi media dezvoltate prin conceptul că momentele plăcute din viaţă merg bine cu o bere; al doilea este cel de relaţii publice, menit să dezvolte mesajele adresate consumatorilor prin explicarea caracteristicilor produsului, şi un al treilea pilon, foarte important pentru berari, constă în programe speciale de responsabilitate socială: "Realitatea se schimbă când conduci băut", adresat şoferilor, şi "Alcoolul nu te face mare", adresat adolescenţilor.

"Aceste trei componente sunt unite printr-un mesaj unic: consumată cu moderaţie, berea oferă un gust minunat şi o experienţă plăcută consumatorilor. Berea face parte dintr-un stil de viaţă sănătos şi modern dacă este consumată responsabil", a spus Jan Derck van Karnebeek, preşedintele Asociaţiei Berarii României. Preparată numai din ingrediente naturale, precum orz, hamei, apă şi drojdie, berea este mai mult decât o băutură.

"În Europa, berea este asociată cu convivialitatea. Acest lucru este cu atât mai adevărat în România, o ţară latină, ai cărei oameni apreciază foarte mult prietenia şi timpul petrecut împreună la un pahar de bere", a declarat Jeff Evans, scriitor britanic, membru al British Guild of Beer Writers (Asociaţia britanică a scriitorilor despre bere).

Asociaţia Berarii României a fost înfiinţată în anul 2004 şi include cinci dintre cei mai mari producători de bere din ţară: Bergenbier, Heineken România, Romaqua Group, United Romanian Breweries şi Ursus Breweries.

BEREA ÎN BUCATE
Iată o asociere cel puţin curioasă! Puţine gospodine ştiu că folosită în bucătărie ea poate fi un ingredient savuros, care transformă chiar şi cea mai banală mâncare într-o delicatesă. Specialiştii gastronomi spun că ea frăgezeşte orice tip de carne, berea neagră merge cu carnea roşie, iar cea blondă cu carnea albă, conferind preparatelor o savoare unică.

Poate fi utilizată ca ingredient în prepararea aluaturilor - frăgezeşte compoziţia de clătite şi aluatul de cornuleţe - a sosurilor şi, după imaginaţie, ea poate înlocui cu succes apa din anumite preparate. De asemenea, băută cu moderaţie nu îngraşă, având un conţinut caloric redus, nu are colesterol şi este săracă în zaharuri.

×
Subiecte în articol: barul casei