x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Berea neagră nu e doar o băutură!

Berea neagră nu e doar o băutură!

de Emilia Nicolaescu    |    26 Aug 2010   •   00:00
Berea neagră nu e doar o băutură!

Foarte multe feluri de mâncare se pregătesc cu bere neagră. Evident, toate ne trimit cu gândul la puburile irlandeze şi, în general, la localurile englezeşti, intime şi întunecoase. În principiu, orice fel de carne se poate pregăti în bere neagră, dar noi astăzi avem un cotlet frumos de porc, cu garnitură de ciuperci Pleurotus.


COTLET DE PORC
Cotletul de porc se rumeneşte în unt. Neapărat în unt, pentru că urmează să adăugăm o linguriţă cu zahăr care îl va carameliza. După ce am turnat linguriţa de zahăr în tigaie, continuăm să prăjim cotletul, care va prinde rapid o crustă frumoasă, arămie. Apoi turnăm un pahar de bere neagră şi continuăm să-l prăjim, de fapt să-l înăbuşim în sosul format. Se adaugă sare şi piper după gust. Cotletul e gata în câteva minute, însă e necesar să-l păzim şi să-l întoarcem ca să se rumenească uniform.

Separat, în altă tigaie, prăjim în unt şi puţin ulei, ciupercile Pleurotus, împreună cu două-trei felii de lămâie. Dacă le preparăm simultan, în două tigăi, avem şansa să fie gata în acelaşi timp şi cotletul, şi ciupercile.

Gustul cărnii e deosebit: sărat şi dulce-amărui. Iar garnitura de ciuperci cu o salată neutră, de varză proaspătă, întregesc un fel de mâncare pentru care, deşi am folosit ingrediente comune, este inedit pentru obişnuinţele noastre culinare şi deci de încercat!

Reţeta de cotlet cu bere neagră o puteţi urmări la emisiunea "Sarea în bucate" de vineri, 3 septembrie, ora 12:30, şi duminică, 5 septembrie, ora 18:45, la TVR 3. Producător Emilia Nicolaescu. Emisiunea este înregistrată la Restaurantul "Casa Iancului", Strada Sarafineşti nr. 2.

×
Subiecte în articol: sarea-n bucate