x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucataria prieteniei

Bucataria prieteniei

09 Mai 2005   •   00:00

Gastronomia cipriota se bazeaza doar pe produse proaspete. Motoul fiecarei gospodine este: "Nu e proaspat, deci nu este bun". In Cipru, nu veti fi niciodata serviti cu mancare de ieri. Preparatele cipriote respecta cateva reguli de baza: nu sunt grase, sunt proaspete si sunt imprumutate de la alte popoare. Franta, Italia, Grecia sunt cateva din marile culturi care le-au influentat bucataria.



  • de VERONICA GUZUN

  • MULT. Meze este un set de mancaruri care se serveste cu prietenii
    Dintre preparatele grecesti, cel mai popular este Yemista, legume umplute. Reteta seamana mult cu cea a sarmalelor noastre. Legumele folosite pentru acest preparat sunt: ardeiul gras, vanata, rosia, ceapa. Compozitia interioara se face din orez, carne de vita, rosii, ceapa.

    BUNATATE. Totusi, cel mai bine ar descrie ospitalitatea acestei tari mancarea pe nume "Meze". Ea include de fapt mai multe preparate, un amestec de gusturi, arome si culori. Un Meze contine cel putin 20 de preparate, de aceea se recomanda sa il serviti in grup mare, cu prietenii. Totusi, baza gastronomiei cipriote ramane pestele. El este pregatit in cele mai diferite moduri: la gratar, prajit in ulei de masline, marinat, condimentat. Painea cipriota este foarte consistenta si are multe ingrediente. Ea se face din grau, masline verzi, coriandru, ulei de masline, lamaie si branza feta. Acest popor stie cum sa manance, ei nu sunt adeptii fast-food-urilor, savureaza mancarea si niciodata nu se grabesc sa se scoale de la masa.

    DIN MUNTI. "Kleftiko" este preparatul traditional care nu lipseste de la nici un eveniment. Este o bucata de miel infasurata in staniol si coapta la cuptor. Acest preparat isi are originea in secolul al XIX-lea, cand cipriotii luptau pentru independenta. Timp de un secol, ei au trait in munti si isi pregateau mancarea, astfel incat sa nu-i simta mirosul sau sa o vada cineva. Pe atunci, ei furau miei pentru a se hrani, iar carnea lor o coceau in vase din lut.

    BAUTURI. In Cipru veti putea bea bere, cafea, brandy si mai ales vin de calitate. Soiurile de vie potrivite zonei sunt Muscatul, Cabernetul si Sauvignonul. Unul dintre faimoasele lor cocteiluri este Brandy Sour. El se face prin amestecarea sucului de lamaie, brandy si apa tonica. Se serveste cu cateva cuburi de gheata. In fiecare localitate cipriota exista cel putin o cafenea - locul intalnirilor. Acolo se bea cafea greceasca de trei feluri, "sketo", "metrio" sau "glyko". Iata cum se prepara ele: se fierbe apa cat pentru o ceasca de cafea. Pentru "sketo" se adauga una sau doua lingurite cu cafea in apa care fierbe si se amesteca bine pana face spuma, pentru "metrio" se adauga o lingurita cu zahar, iar pentru "glyco" - doua. Cafeaua este intotdeauna servita cu un pahar cu apa rece. Dupa ce beau cafeaua, cipriotii intorc cu fundul in sus ceasca, ca sa poata ghici in zat.

    VINETE
    Ingrediente: un kg vinete, doua cepe taiate marunt, o ceasca ulei de masline, 500 g carne de vita tocata, sare, piper, jumatate ceasca vin alb, patrunjel tocat, branza rasa.

    Preparare. Se spala vinetele, se inlatura cotorul si se taie pe jumatate in lungime. Se freaca partea din interior cu sare si se lasa jumatate de ora. Se spala, se lasa sa se usuce si se pun cu fata in jos intr-o tava de cuptor, cu o ceasca de apa fierbinte. Se lasa atat cat vinetele sa fie moi. Intr-o tigaie, se pun ceapa, carnea tocata, vinul si patrunjelul si se lasa la foc normal pentru 30 minute. Se scot semintele de la vinete cu o lingurita si se umplu cu amestecul din tigaie si deasupra se pune branza rasa. Se pune la cuptor pentru 30-40 minute. Se poate pune in tava si sos de rosii.

    MEZE
    De obicei, Meze contine o adevarata colectie de aperitive: cascaval, branzeturi, rosii, masline, patrunjel, anghinare, sunca afumata, caracatita, curcan, ardei gras.
    ×
    Subiecte în articol: gastronomie