CAIET DE RETETE
In Bucovina, Banat sau Ardeal, traditia si âbunul gust" sunt la ele acasa
CAIET DE RETETE
In Bucovina, Banat sau Ardeal, traditia si "bunul gust" sunt la ele acasa
VARIASCiorba banateana si zama cu carnati te vor incanta de fiecare data cand vei poposi in Banat. Sunt doua mancaruri pe care orice gospodina le gateste cu mare placere.
| ||
CIORBA BANATEANAZAMA CU CARNATI |
Tochitura bucovineana si placintele poale-n brau sunt doua mancaruri specifice zonei. Daca popositi prin aceste locuri nu ezitati sa le incercati. Merita!
| ||
TOCHITURA BUCOVINEANACitește pe Antena3.ro POALE-N BRAU CA-N BUCOVINA |
Mielul si branza sunt "bucatele casei", la Bran. Poate de aceea gospodinele de aici nu ezita sa le foloseasca in combinatii pe care nu le intalnim in alte parti si a caror savoare incanta.
| ||
DROB DE MIEL CU BRANZAAi nevoie de un kilogram de maruntaie de miel (ficat, inima, plamani, rinichi, splina), 200 g de ceapa uscata si doua legaturi zdravene de ceapa verde, 100 ml de ulei, 3 oua, sare si piper dupa gust, 50 g unt si prapurul de la un miel, 100 g de branza de burduf. Prapurul si maruntaiele se spala in cateva ape. Maruntaiele se pun in apa clocotita si se fierb o jumatate de ora, dupa care se scot, se lasa sa se racoreasca si se toaca marunt cu cutitul. Ceapa verde si ceapa uscata se toaca, iar jumatate din cantitate se prajeste in ulei. Se adauga maruntaiele tocate, dupa care se ia de pe foc si se scurge totul foarte bine si se lasa sa se racoreasca. Ouale se bat cu sare si piper si se toarna deasupra. Se adauga si restul de ceapa si se amesteca foarte bine. Se ia o forma rotunda, se unge cu unt, se intinde in ea prapurul si se tapeteaza cu branza de burduf, in strat subtire. Se pune pe patul de branza umplutura de drob, se ridica prapurul deasupra si se da la cuptor la foc mic, sa se rumeneasca.CONOPIDA GRATINATA, CA LA BRANUn kilogram de conopida se pune la fiert. Intre timp se pregateste un sos alb din: 500 ml lapte, 100 g de faina, 100 g de unt, 30 g de sare. Din cantitatea de unt se topesc doua treimi intr-o cratita, se adauga faina si se caleste fara a se rumeni, dupa care se stinge cu laptele fierbinte. Se fierbe la foc domol un sfert de ora, apoi se strecoara. Deasupra sosului se asaza restul de unt taiat in felii fine, care se inmoaie si patrund usor in sos. Conopida fiarta se raceste, se pune intr-o tava, se amesteca sosul alb cu 200 g smantana, se pune deasupra si se da la cuptor. Ardeii se umplu foarte bine cu branza de burduf. Se taie in felii groase de un deget si se decoreaza cu verdeata. Se scoate conopida gratinata din cuptor si se asaza pe un platou, alaturi de feliile de ardei. |