x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucate de post in Apuseni

0
Autor: Tudor Cires Simona Lazar 18 Dec 2007 - 00:00

Maria Cioica din Lupşa colindă de căteva decenii satele din Munţii Apuseni, străngănd - ca pe nişte pepite de aur - toate obiceiurile, tradiţiile, cutumele locului, fixăndu-le pentru eternitate in pagina de carte. In "Vechi reţete de bucătărie moţească" găsim referiri la o seamă de bucate de post, unele dintre ele pregătite astăzi numai de bătrănele locului.



Maria Cioica din Lupşa colindă de căteva decenii satele din Munţii Apuseni, străngănd - ca pe nişte pepite de aur - toate obiceiurile, tradiţiile, cutumele locului, fixăndu-le pentru eternitate in pagina de carte. In "Vechi reţete de bucătărie moţească" găsim referiri la o seamă de bucate de post, unele dintre ele pregătite astăzi numai de bătrănele locului.


Sălvoiţă, tisăliţă, ciudir, cir, ciuci, răzălăi, mursă, mămăligă cu cartofi, chifteluţe de dovleac, tocană de gălbenuţi, zamă de chimion, chiftele de fasole uscată. Sunt numai căteva dintre preparatele pe care le vei intălni in gospodăriile din Ţara Moţilor şi, mai ales, in Ţinutul Ţopilor. Maria Cioica ne vorbeşte cu pasiune despre bucatele locului. Pentru ea, gustul acestor măncăruri simple (chiar sărăcăcioase, după standardele omului de la oraş) este mai bun decăt al oricăror preparate sofisticate. Şi asta pentru că poartă in ele matricea unui neam vrednic, care a reuşit să răzbată prin vremi şi datorită felului in care şi-a adaptat alimentaţia la condiţiile grele de trai.


DIN FRUCTE. "Nimic nu se poate compara cu sălvoiţa. Se pregătea toamna, din prune, cărora li se scoteau sămburii şi erau puse la fiert. Fără zahăr, fără nimic, numai prunele astea, care fierbeau pănă se ingroşa şi se făcea un fel de dulceaţă. Căt incă nu se ingroşa de tot, fiertura asta se numea sălvoiţă. Se mănca atunci, caldă, turnată peste păine, sau se subţia şi se făcea o băutură răcoritoare din ea. Dulceaţa ingroşată se păstra in oale de pămănt şi iarna, in zilele de post, din ea se făcea din nou sălvoiţă. Adică se subţia cu apă clocotită, in funcţie de consistenţa dorită şi de porţiile ce se voia a se face. Se tăia păinea in farfurie - putea fi şi păine uscată, de-o zi, ori două - şi se turna deasupra zama asta caldă. Aşa, acrişoară, era un fel de măncare, dar dacă-i puneai miere sau zahăr, o măncai ca pe un dulce, la sfărşitul mesei".
Mai simplu de-atăt nu cred că se poate pregăti ceva! De la Maria Cioica inţelegem că mai sunt şi alte bucate care respectă, in mare, aceeaşi metodologie de preparare. Ciudirul se pregăteşte din mere, pere şi apă. Se culeg fructele căzute din copac şi care, fiind lovite, nu se pot folosi la alte preparate. Se pun intr-un vas de lemn şi se zdrobesc cu un ciocan de lemn. "Această compoziţie se pune intr-un vas mai mare de lemn, de obicei in cadă «cu cep» sau in butoi cu robinet. Peste fructele zdrobite se toarnă apă şi se lasă 3-4 zile la macerat. După aceste zile, se dă drumul la cep sau robinet, luăndu-se intr-un vas cantitatea dorită de ciudir, după care se pune iar cepul la cadă sau se inchide robinetul la butoi". Se păstrează vasele cu ciudir in pivniţă, la răcoare, iar in Postul Crăciunului se toarnă peste păine şi se mănăncă. Principii asemănătoare de preparare are şi tisăliţa (pregătită din mere, pere, prune, cireşe, vişine ş.a.)


DIN "FÃ...RINÃ...". Alte ingrediente sunt insă folosite pentru măncăruri precum cir, ciuci, răzălăi. Cirul se pregăteşte din făină de grău, fiartă in apă cu sare, "pănă ajunge la consistenţa unui apreţel" (un sos mai gros). Se adaugă zahăr sau miere şi se toarnă de asemeni peste bucăţi de păine. Pentru ciuci se pregăteşte un aluat mai consistent din făină de grău, apă, zahăr şi miere. Se porţionează in bucăţi de un sfert de kilogram, din care se fac, in măini, suluri cu diametrul de un centimetru. "Acestea la răndul lor se porţionează la distanţa de un centimetru, după care se introduc intr-un vas cu apă clocotită. Se lasă la fiert circa 20 de minute, după care se adaugă zahăr sau miere, după gust. Se strecoară şi apoi se consumă calzi, de regulă in zilele de post". Pentru răzălăi, se frămăntă un aluat din apă, făină de grău şi sare. Se intinde o foaie subţire ca pentru tăiţei, se lasă să se usuce puţin, apoi se rulează şi se taie in diferite forme cu cuţitul sau se dau pe răzătoare. Se mai lasă să se usuce, după care se fierb in apă cu sare, se scurg şi apoi se prăjesc in ulei. Se mănăncă fie cu zahăr, fie cu varză călită, fie cu nucă măcinată.


Mursă

Se prepară din apă, zahăr şi păine, iar dacă se doreşte şi oţet. Se indulceşte apa după gustul dorit şi se toarnă peste păinea tăiată bucăţele, sau se bea cu cana, şi cu un codru de păine. Dacă se doreşte, se adaugă in apa indulcită şi puţin oţet. Este recomandată şi pentru pofta de măncare.


Cafea moţească

Se prepară din coajă de păine coaptă in cuptor, mai arsă, apă, zahăr şi, după preferinţă, lapte.
Pentru cafeaua neagră reconfortantă se pune apă la fiert, după care se pun in apă coaja de păine, cantitatea fiind in funcţie de concentraţia dorită a cafelei. Se adaugă apoi zahărul şi se lasă să fiarbă, pănă la completa dizolvare a cojii. In zona Munţilor Apuseni, cafeaua astfel pregătită se consumă in zilele de post, ca măncare, turnăndu-se peste păinea tăiată in prealabil cubuleţe in farfurie. In zilele de dulce, aceste coji de păine se dizolvă in lapte, obţinăndu-se astfel cafeaua cu lapte, la care se adaugă zahăr după preferinţă. Se serveşte caldă, cu păine tăiată in farfurie, buculeţe, sau cu păine cu unt şi dulceaţă.

Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   paine,   zahăr,   apă

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Cea de-a zecea ediţie iUmor, lider de audiență, seara trecută, la Antena 1

Cea de-a zecea ediţie iUmor, lider de audiență, seara trecută, la Antena 1
Galerie Foto Cea de-a zecea ediție iUmor, difuzată sâmbătă seara, în intervalul 19:59 -22:08 la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18-49 de cu o audiență medie de...

The Jazzy Jo Experience, Omajii și Raze de lună merg mai departe în Battle-urile X Factor

The Jazzy Jo Experience, Omajii și Raze de lună merg mai departe în Battle-urile X Factor
Galerie Foto Seara trecută, în cel de-al treilea Bootcamp X Factor, Delia a decis care sunt echipele cu care va merge mai departe în competiție. The Jazzy Jo Experience, Omajii și Raze de lună vor participa în următoarea...

Românii au rezervat 50% dintre unitățile de cazare disponibile pentru Revelion

Românii au rezervat 50% dintre unitățile de cazare disponibile pentru Revelion
Românii au rezervat circa jumătate din capacitatea de cazare a țării pentru Revelion, arată un studiu al Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT). În același timp, cea mai...

Smart Home Concept - de la proiect de casă la construcție finalizată

Smart Home Concept - de la proiect de casă la construcție finalizată
A construi o casă înseamnă un lung proces presărat cu stres, decizii, acte de semnat și de aprobări primite. Este o perioadă stresantă, dar la finalul acestei experiențe totul merită, pentru că vei avea casa...

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România
Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1...

Grupurile Deliei intră în Bootcamp-ul X Factor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1 ”Devine cu adevărat stresant”

Grupurile Deliei intră în Bootcamp-ul X Factor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1  ”Devine cu adevărat stresant”
Grupurile Deliei sunt pregătite pentru etapa Bootcamp-ul X Factor și vor face tot posibilul să primească unul dintre cele trei scaune pe care jurata le pune la bătaie pentru Battle-uri, astăzi, de la 20:30, la...

Atenție unde călătoriți! Cod roșu de furtuni în Grecia

Atenție unde călătoriți! Cod roșu de furtuni în Grecia
Cod roșu de furtuni în Grecia. Temperaturile sunt scăzute, furtunile puternice sunt însoțite de precipitații cu grindină de alocuri și rafale de vânt de până la gradul 8 pe scara Beaufort,...

UPDATE Vești bune pentru VACCINAȚI. Valabilitatea certificatului verde se prelungește în UE

UPDATE Vești bune pentru VACCINAȚI. Valabilitatea certificatului verde se prelungește în UE
Comisia Europeană vrea  prelungirea valabiltății certificatelor de vaccinare până la 9 luni. În UE au fost emise, până în prezent, 650 de milioane de documente.  „În același timp, situația...

Emi și Cuza, Mihai și Elwira Petre luptă în marea finală Asia Express- Drumul Împăraților

Emi și Cuza, Mihai și Elwira Petre luptă în marea finală  Asia Express- Drumul Împăraților
Galerie Foto Drumul Împăraților, traseul celui de-al patrulea sezon al celui mai dur reality – show,  Asia Express, ajunge la final. Duminică, 28 noiembrie, de la 20:00, Antena 1 difuzează lupta decisivă între...

Acțiunea de eliminare, prin orice mijloace, a insectelor dăunătoare este esențială pentru siguranța dumneavoastră

Acțiunea de eliminare, prin orice mijloace, a insectelor dăunătoare este esențială pentru siguranța dumneavoastră
Indiferent că vorbim despre propriile locuințe, despre spatiile de lucru, instituții publice și așa mai departe, dăunătorii de orice fel, fie că discutăm despre rozătoare sau despre insecte, acestea nu trebuie...

Motive pentru care continuăm să evoluăm pe piața balustradelor din inox într-un ritm alert !

Motive pentru care continuăm să evoluăm pe piața balustradelor din inox într-un ritm alert !
Utilizată în mod special în mediul exterior balustrada a început să fie integrată din ce în ce mai mult în procesul de amenajare interioară. Această situație a apărut ca urmare a faptului că balustrada...

Cadouri de casă nouă pentru o femeie: de la electrocasnice la lenjerii de pat

Cadouri de casă nouă pentru o femeie: de la electrocasnice la lenjerii de pat
În viața fiecărei femei, momentul cumpărării unei case este cu adevărat foarte important, un moment de tranziție care presupune schimbări intense și care tocmai din acest motiv merită sărbătorit. Dacă o...

Modificări în lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. România intră în zona galbenă

Modificări în lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. România intră în zona galbenă
Lista statelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat a fost actualizată de CNSU. Unele state UE au ajuns în zona galbenă iar altele au trecut în zona roșie.  Prin urmare, Monaco intră în zona roșie,...

Ziua Recunoștinței/Thanksgiving

Ziua Recunoștinței/Thanksgiving
Galerie Foto Ziua Recunoștinței este de departe cea mai importantă zi de sărbătoare a americanilor. Fără daruri, fără petrecere și nu seara. Este vorba de o masă de prânz la care participă familia, prietenii apropiați...

Castrum Deva sau o altă versiune a legendei Meșterului Manole 

Castrum Deva sau o altă versiune a legendei Meșterului Manole 
Folclorul local din zona Cetății Deva a păstrat foarte multe legende legate de acest loc istoric. Multe povești cu zâne, balauri și alte personaje fantastice, dar și despre niște tuneluri subterane care ar duce s...
Serviciul de email marketing furnizat de