x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucatele din alt veac ale unei diplomate...

0
03 Oct 2007 - 00:00

Cărţi de bucate din alt veac... Imi place să le răsfoiesc, dar să le şi citesc, deoarece intotdeauna găsesc informaţii preţioase despre gusturile şi preferinţele unei epoci, influenţele de-a lungul timpului asupra gastronomiei, istoria unor preparate etc.

Cărţi de bucate din alt veac... Imi place să le răsfoiesc, dar să le şi citesc, deoarece intotdeauna găsesc informaţii preţioase despre gusturile şi preferinţele unei epoci, influenţele de-a lungul timpului asupra gastronomiei, istoria unor preparate etc. Printre ultimele lucrări de acest gen s-a numărat şi "Bucătărie modernă", cu semnătura autoarei, Maria General Dobrescu, "diplomata Şcoalei Normale superioare de menaj din Fribourg (Elveţia), a Şcoalei de avicultură din Vilvord (Belgia), a invăţămăntului normal menajer agricol superior din Laeken (Belgia), inspectoarea invăţămăntului gospodăresc". Căutam informaţii despre conserve de legume, şi anume zacuscă sau ghiveci. Printre reţete am aflat: salată de vinete de vreo patru feluri sau vinete impănate cu morcovi, ceapă, verdeaţă, roşii, usturoi şi date la cuptor pentru o oră şi jumătate şi apoi puse la borcan sau ghiveci in bulion.

Â

Vinete cu fructeÂ

Ingrediente: două kg vinete, doi l apă, 4 linguri de sare, două kg pere, 500 g pastă de roşii, 500 g ardei, două kg prune, un căţel de usturoi, boabe de piper, foi de dafin, busuioc, cuişoare, 3-4 aspirine.

Preparare: Se opăresc vinetele (se folosesc vinete mari) timp de căteva minute in apă sărată, clocotită şi se spală apoi in apă rece. Se desfac in jumătate, pe lungime, şi se unge interiorul cu usturoiul zdrobit. Se scot cu grijă sămburii perelor şi prunelor şi se umple fiecare pară cu căte o prună, apoi se presară praf de cuişoare. Se mixează roşiile şi ardeii pănă se obţine o pastă omogenă. Se umple fiecare vănătă cu căte o pară aşezată la mijloc, intre două jumătăţi de vănătă, apoi se prind marginile cu o scobitoare şi se aşază in borcan. Se toarnă peste ele pasta de roşii şi ardeii şi se acoperă cu frunze de dafin şi de busuioc. Se presează cu un disc de lemn peste care se aşază o greutate şi se toarnă saramura rece (preparată din 2 l de apă şi 4 linguri de sare), adăugăndu-se trei-patru aspirine pisate şi boabele de piper.

Zacuscă de pătlăgele

Ingrediente: 3 kg pătlăgele verzi, 1,5 kg gogoşari roşii, un kg ceapă, două kg roşii, un litru ulei, 5 morcovi mari, sare, pătrunjel tocat mărunt.

Preparare: Se pune intr-un ceaun uleiul la incins, după care se adaugă ceapa şi morcovii daţi prin maşina de tocat. Se lasă să se călească bine, apoi se pun gogoşarii spălaţi şi curăţăţi de cotoare, daţi şi ei prin maşina de tocat. Cănd s-a inmuiat tot zarzavatul, se adaugă roşiile şi pătlăgelele tocate şi se lasă la fiert. Pentru savoare se pune sare şi pătrunjel, apoi intreaga compoziţie se toarnă in borcane şi se lasă la fiert intr-o oală cu apă (bain-marie), sterilizăndu-se pentru aproximativ 45 de minute. Se acoperă cu un prosop şi se lasă la răcit in voie.

Vinete la borcan

Ingrediente: vinete, roşii (cantitatea se află la aprecierea fiecăruia).

Preparare: După ce s-au copt vinetele se pun pe un plan inclinat să se scurgă sucul amărui din ele. Se curăţă bine şi se toacă sau se taie felii. Se pun in borcane, avănd grijă să nu rămănă goluri intre ele. După ce s-au pus vinetele in borcane se aşază o jumătate de roşie (cu partea bombată in sus). Se inchid foarte bine borcanele şi se sterilizează.

Ghiveci de gogoşari, ceapă, fasole verde

Ingrediente: un kg de morcovi, 1/2 kg fasole verde, 3 kg vinete, 1-2 kg gogoşari, 5 kg roşii, 2-3 kg ardei graşi, un litru ulei, sare.

Preparare: Toate zarzavaturile (cu excepţia roşiilor şi a cepei) se taie felii subţiri, se sărează şi se lasă deoparte pentru aproximativ două-trei ore. Se căleşte ceapa in ulei, apoi se taie roşiile felii. După ce s-a călit ceapa se aşază zarzavatul (scurs) intr-o cratiţă, in felul următor: un rănd de zarzavat, unul de roşii şi ceapă călită. Se adaugă ulei şi se lasă la fiert aproximativ două ore. Se ia de pe foc şi se aşază in borcane. Se pune deasupra ulei.

Zacuscă de crap

Ingrediente: 1,5 kg peşte mare, 250 ml ulei, un kg castraveţi muraţi, un kg ciuperci, 200 g bulion, 100 ml vin, condimente (foi de dafin, cimbru, sare, piper), suc de lămăie, o lingură rasă de zahăr.

Preparare:Â Se taie ciupercile in cubuleţe, iar castraveţii se taie felii, apoi se călesc in ulei. Compoziţia se stinge cu bulion şi puţină apă şi se adaugă condimentele. Peştele, pregătit in prealabil, se prăjeşte in ulei incins. Se adaugă peste compoziţie, fierbăndu-se impreună. Se serveşte caldă, cu suc de lămăie deasupra, sau se pune in borcane care se sterilizează la bain-marie 25 de minute.

Zacuscă din morcovi şi mere

Ingrediente: un kg morcovi, un kg vinete, un kg ceapă, un kg gogoşari, un kg ardei graşi, un kg ţelină, un litru ulei, 800 g pastă de roşii, zahăr, miere, sare.

Preparare: Se spală şi se dau pe răzătoare ţelina şi morocovii, apoi se pun la călit in 250 ml de ulei. Se toacă ceapa şi se căleşte cu aceeaşi cantitate de ulei, impreună cu merele care au fost curăţate de coajă, de sămburi şi tăiate cubuleţe. In alt vas se călesc ardeii graşi şi gogoşarii bine spălaţi, curăţaţi şi tocaţi. Se coc vinetele, se curăţă şi se combină cu ulei. Cănd toate aceste ingrediente s-au răcit, se pun intr-un vas, se adaugă 800 g pastă de tomate, dizolvată cu un pahar de apă. Se omogenizează zacusca, se adaugă două linguri de zahăr şi de miere, sare şi restul de ulei pănă la un litru. Se aşază zacusca in cratiţe mari şi se dă la cuptor la foc mic, pănă cănd uleiul se ridică la suprafaţă. Se pune fierbinte in borcane şi se sterilizează in cuptor timp de 30 de minute, la foc mic.

(reţete redactate de Marilena Stănescu)

Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   apă,   ulei,   roşii,   ingrediente,   vinete,   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
Premiera serialului Adela se vede gratuit pe  AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....

Trei motive bune pentru a lua un credit

Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna
Galerie Foto Dacă iarna trecută ai fost dat peste cap de facturile la întreținere, iar la un moment dat nici măcar nu mai puteai să-ți aproximezi bugetul și să știi sigur dacă mai pleci în vacanța planificată, în...

Cum să profiți la maximum de timpul liber

Cum să profiți la maximum de timpul liber
O expresie spune că timpul înseamnă bani, ceea ce denotă cât de prețioasă e fiecare secundă. Că trebuie să iei tot ce-i mai bun din fiecare moment, oriunde te-ai afla, și orice ai face. Pentru că timpul nu...
Serviciul de email marketing furnizat de