x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucatele din alt veac ale unei diplomate...

0
03 Oct 2007 - 00:00

Cărţi de bucate din alt veac... Imi place să le răsfoiesc, dar să le şi citesc, deoarece intotdeauna găsesc informaţii preţioase despre gusturile şi preferinţele unei epoci, influenţele de-a lungul timpului asupra gastronomiei, istoria unor preparate etc.

Cărţi de bucate din alt veac... Imi place să le răsfoiesc, dar să le şi citesc, deoarece intotdeauna găsesc informaţii preţioase despre gusturile şi preferinţele unei epoci, influenţele de-a lungul timpului asupra gastronomiei, istoria unor preparate etc. Printre ultimele lucrări de acest gen s-a numărat şi "Bucătărie modernă", cu semnătura autoarei, Maria General Dobrescu, "diplomata Şcoalei Normale superioare de menaj din Fribourg (Elveţia), a Şcoalei de avicultură din Vilvord (Belgia), a invăţămăntului normal menajer agricol superior din Laeken (Belgia), inspectoarea invăţămăntului gospodăresc". Căutam informaţii despre conserve de legume, şi anume zacuscă sau ghiveci. Printre reţete am aflat: salată de vinete de vreo patru feluri sau vinete impănate cu morcovi, ceapă, verdeaţă, roşii, usturoi şi date la cuptor pentru o oră şi jumătate şi apoi puse la borcan sau ghiveci in bulion.

Â

Vinete cu fructeÂ

Ingrediente: două kg vinete, doi l apă, 4 linguri de sare, două kg pere, 500 g pastă de roşii, 500 g ardei, două kg prune, un căţel de usturoi, boabe de piper, foi de dafin, busuioc, cuişoare, 3-4 aspirine.

Preparare: Se opăresc vinetele (se folosesc vinete mari) timp de căteva minute in apă sărată, clocotită şi se spală apoi in apă rece. Se desfac in jumătate, pe lungime, şi se unge interiorul cu usturoiul zdrobit. Se scot cu grijă sămburii perelor şi prunelor şi se umple fiecare pară cu căte o prună, apoi se presară praf de cuişoare. Se mixează roşiile şi ardeii pănă se obţine o pastă omogenă. Se umple fiecare vănătă cu căte o pară aşezată la mijloc, intre două jumătăţi de vănătă, apoi se prind marginile cu o scobitoare şi se aşază in borcan. Se toarnă peste ele pasta de roşii şi ardeii şi se acoperă cu frunze de dafin şi de busuioc. Se presează cu un disc de lemn peste care se aşază o greutate şi se toarnă saramura rece (preparată din 2 l de apă şi 4 linguri de sare), adăugăndu-se trei-patru aspirine pisate şi boabele de piper.

Zacuscă de pătlăgele

Ingrediente: 3 kg pătlăgele verzi, 1,5 kg gogoşari roşii, un kg ceapă, două kg roşii, un litru ulei, 5 morcovi mari, sare, pătrunjel tocat mărunt.

Preparare: Se pune intr-un ceaun uleiul la incins, după care se adaugă ceapa şi morcovii daţi prin maşina de tocat. Se lasă să se călească bine, apoi se pun gogoşarii spălaţi şi curăţăţi de cotoare, daţi şi ei prin maşina de tocat. Cănd s-a inmuiat tot zarzavatul, se adaugă roşiile şi pătlăgelele tocate şi se lasă la fiert. Pentru savoare se pune sare şi pătrunjel, apoi intreaga compoziţie se toarnă in borcane şi se lasă la fiert intr-o oală cu apă (bain-marie), sterilizăndu-se pentru aproximativ 45 de minute. Se acoperă cu un prosop şi se lasă la răcit in voie.

Vinete la borcan

Ingrediente: vinete, roşii (cantitatea se află la aprecierea fiecăruia).

Preparare: După ce s-au copt vinetele se pun pe un plan inclinat să se scurgă sucul amărui din ele. Se curăţă bine şi se toacă sau se taie felii. Se pun in borcane, avănd grijă să nu rămănă goluri intre ele. După ce s-au pus vinetele in borcane se aşază o jumătate de roşie (cu partea bombată in sus). Se inchid foarte bine borcanele şi se sterilizează.

Ghiveci de gogoşari, ceapă, fasole verde

Ingrediente: un kg de morcovi, 1/2 kg fasole verde, 3 kg vinete, 1-2 kg gogoşari, 5 kg roşii, 2-3 kg ardei graşi, un litru ulei, sare.

Preparare: Toate zarzavaturile (cu excepţia roşiilor şi a cepei) se taie felii subţiri, se sărează şi se lasă deoparte pentru aproximativ două-trei ore. Se căleşte ceapa in ulei, apoi se taie roşiile felii. După ce s-a călit ceapa se aşază zarzavatul (scurs) intr-o cratiţă, in felul următor: un rănd de zarzavat, unul de roşii şi ceapă călită. Se adaugă ulei şi se lasă la fiert aproximativ două ore. Se ia de pe foc şi se aşază in borcane. Se pune deasupra ulei.

Zacuscă de crap

Ingrediente: 1,5 kg peşte mare, 250 ml ulei, un kg castraveţi muraţi, un kg ciuperci, 200 g bulion, 100 ml vin, condimente (foi de dafin, cimbru, sare, piper), suc de lămăie, o lingură rasă de zahăr.

Preparare:Â Se taie ciupercile in cubuleţe, iar castraveţii se taie felii, apoi se călesc in ulei. Compoziţia se stinge cu bulion şi puţină apă şi se adaugă condimentele. Peştele, pregătit in prealabil, se prăjeşte in ulei incins. Se adaugă peste compoziţie, fierbăndu-se impreună. Se serveşte caldă, cu suc de lămăie deasupra, sau se pune in borcane care se sterilizează la bain-marie 25 de minute.

Zacuscă din morcovi şi mere

Ingrediente: un kg morcovi, un kg vinete, un kg ceapă, un kg gogoşari, un kg ardei graşi, un kg ţelină, un litru ulei, 800 g pastă de roşii, zahăr, miere, sare.

Preparare: Se spală şi se dau pe răzătoare ţelina şi morocovii, apoi se pun la călit in 250 ml de ulei. Se toacă ceapa şi se căleşte cu aceeaşi cantitate de ulei, impreună cu merele care au fost curăţate de coajă, de sămburi şi tăiate cubuleţe. In alt vas se călesc ardeii graşi şi gogoşarii bine spălaţi, curăţaţi şi tocaţi. Se coc vinetele, se curăţă şi se combină cu ulei. Cănd toate aceste ingrediente s-au răcit, se pun intr-un vas, se adaugă 800 g pastă de tomate, dizolvată cu un pahar de apă. Se omogenizează zacusca, se adaugă două linguri de zahăr şi de miere, sare şi restul de ulei pănă la un litru. Se aşază zacusca in cratiţe mari şi se dă la cuptor la foc mic, pănă cănd uleiul se ridică la suprafaţă. Se pune fierbinte in borcane şi se sterilizează in cuptor timp de 30 de minute, la foc mic.

(reţete redactate de Marilena Stănescu)

Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   apă,   ulei,   roşii,   ingrediente,   vinete,   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

Drumul Împăraților ajunge în Georgia, la Asia Express

Drumul Împăraților ajunge în Georgia, la Asia Express
Galerie Foto Duminică seară, de la 20:00, pe Antena 1, cele șașe echipe rămase în cursa celui mai dur reality-show, Asia Express - Drumul Împăraților, vor ajunge în Georgia, a doua țară de pe traseul sezonului 4. O nouă...

Iată de ce salteaua potrivită este secretul unui somn odihnitor

Iată de ce salteaua potrivită este  secretul unui somn odihnitor
Galerie Foto Pentru a ne menține energia pe tot parcursul unei zile solicitante, este primordial să acordăm atenție calității orelor de somn. Cert este că organismul uman nu poate recupera energia pierdută, întrucât...

Un nou cuplu de vedete va obține pașaportul de trecere spre Georgia, la Asia Express - Drumul Împăraților Show-ul, lider de audienţă

Un nou cuplu de vedete va obține pașaportul de trecere spre Georgia, la Asia Express - Drumul Împăraților  Show-ul, lider de audienţă
Galerie Foto Ediția de luni seară Asia Express- Drumul Împăraților a stabilit ordinea clasamentului. O primă echipă a obținut imunitatea și și-a asigurat pașaportul de trecere către țara și etapa următoare. Mihai și...

Avantajele unor servicii funerare in Bucuresti NON STOP

Avantajele unor servicii funerare in Bucuresti NON STOP
Galerie Foto Cei care au un deces in familie se confrunta cu momente dureroase in care au nevoie de sprijin, intelegere si compasiune. Daca vor apela la o firma de servicii funerare din Bucuresti, acestia vor fi degrevati de o mare...

Cum creezi un colț de lectură la tine acasă

Cum creezi un colț de lectură la tine acasă
Galerie Foto Cu toții am învățat, în ultima perioadă, despre importanța relaxării de acasă, activitățile care ne fac plăcere și cum să integrăm cât mai multe elemente pe care le îndrăgim, pentru o atmosferă cât ma...

Cum să îți menții locuința caldă și să nu ai facturi mari pe timpul iernii

Cum să îți menții locuința caldă și să nu ai facturi mari pe timpul iernii
Pentru cei mai mulți dintre noi, iarna este un adevărat coșmar, mai ales în zilele geroase, în care frigul îți intră prin oase. Nu doar că este greu să te bucuri de confortul termic pe care ți l-ai dori, dar...

Cum te asiguri de folosirea corectă a diblurilor?

Cum te asiguri de folosirea corectă a diblurilor?
Atunci când vrei să fixezi un element pe un perete sau pe un tavan, cel mai adesea ai nevoie de dibluri cu ajutorul cărora să îl poți fixa foarte bine. Există o mulțime de tipuri de dibluri, care diferă...

De ce să alegi animatori pentru petrecerea copilului tău?

De ce să alegi animatori pentru petrecerea copilului tău?
Organizarea unei petreceri, în general, poate da multe bătăi de cap oamenilor, motiv pentru care mulți adulţi preferă să facă una cât mai restrânsă sau o simplă ieșire în oraș cu cei mai buni prieteni....

Succesul „Jocului Calamarului” evidențiază cât de ieftin este să faci filme în afara Hollywood-ului

Succesul „Jocului Calamarului” evidențiază cât de ieftin este să faci filme în afara Hollywood-ului
Cu „Squid Game" - „Jocul Calamarului”, Netflix înregistrează cel mai mare succes al său, serialul distopic sud-coreean vizionat de peste 111 milioane de telespectatori la nivel global, relatează CNBC. De...

Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”

Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”
Galerie Foto Vedetele ce au acceptat provocarea Asia Express ajung la jumătatea traseului de pe Drumul Împăraților, punctul de răscruce al competiției. Etapa cu numărul 5 este și ultima de pe teritoriul Turciei, iar cei care...

S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică

S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică
Agențiile de turism deja sunt asaltate de cererile pentru vacanțe de iarnă în Egipt. Cu prețuri de dumping, de la 300 de euro pe săptămână, mulți și-au dat seama că e deja mai ieftin să se mute într-o...

Alegerea cadourilor oferite de companie cu ocazia sarbatorilor de iarna

Alegerea cadourilor oferite de companie cu ocazia sarbatorilor de iarna
Daca esti persoana desemnata sa aleaga cadourile de Craciun pe care compania le va oferi angajatilor, partenerilor de afaceri sau clientilor, atunci este posibil sa te confrunti cu o mare pana de idei. Este imposibil sa...

Decizie ȘOC în Olanda. Ce s-ar întâmpla dacă prințesa moștenitoare a tronului s-ar căsători cu o persoană de același sex

Decizie ȘOC în Olanda. Ce s-ar întâmpla dacă prințesa moștenitoare a tronului s-ar căsători cu o persoană de același sex
Prinţesa moştenitoare a Olandei va putea să se căsătorească cu o persoană de acelaşi sex fără să îşi piardă dreptul de a urca pe tronul ţării, a anunţat premierul Mark Rutte. Anunţul vine în contextul...

Veste proastă pentru turiști. Ce se va întâmpla cu artificiile de Revelion din Londra

Veste proastă pentru turiști. Ce se va întâmpla cu artificiile de Revelion din Londra
Tradiționalul spectacol de artificii de Revelion de la Londra a fost anulat din nou, pentru al doilea an consecutiv, din cauza „incertitudinilor provocate de COVID-19". Organizatorii se tem că evenimentul, care...

Agenție funerară: care este rolul său?

Agenție funerară: care este rolul său?
În momentul în cre survine un deces, apropiații defunctului sunt nevoiți să apeleze la servicii funerare. Însărcinate cu organizarea funeraliilor, pompele funebre oferă diferite servicii și vin cu o susținere...
Serviciul de email marketing furnizat de