Dacă vizita prietenilor coincide cu dorinţa de a petrece o după-amiază sau o seară plăcută în compania lor, atunci poţi spune că ai găsit cheia succesului unei mese în care afirmarea bunelor maniere nu mai are nevoie de nici un efort.
Dacă vizita prietenilor coincide cu dorinţa de a petrece o după-amiază sau o seară plăcută în compania lor, atunci poţi spune că ai găsit cheia succesului unei mese în care afirmarea bunelor maniere nu mai are nevoie de nici un efort. Însă ambianţa plăcută, estetica mesei, aranjarea şi prezentarea mâncărurilor nu este formalism, convenţionalism sau snobism, ci o veritabilă necesitate, un element de civilizaţie.
Aranjament rafinat
Pregătirile pentru o masă între prieteni încep prin a da apartamentului un aspect deosebit de îngrijit. Totul trebuie să fie curat şi ordonat şi să capete o înfăţişare sărbătorească. O contribuţie deosebită în crearea unei ambianţe plăcute o aduce modul în care este distribuită lumina în apartament. Ea trebuie să cadă uniform pe masă, iar lumânările pot da acest efect. De asemenea, florile, care împrospătează şi înveselesc apartamentul, pot fi răspândite în toată camera. Este important ca aşezarea mesei în cameră să nu împiedice libera circulaţie prin apartament. Aranjarea mesei se gândeşte cu rigurozitate, îmbinând permanent bunul gust cu latura practică.
În funcţie de importanţa evenimentului, feţele de masă pot fi simple sau brodate, albe sau de culori deschise, dacă este vorba despre o masă festivă, sau ţesături din culori pastelate, dacă este o întâlnire mai puţin pretenţioasă. În fiecare caz însă trebuie să fie foarte curate şi bine călcate. Dacă la masă sunt mai mult de şase persoane, în mijloc se aşază o vază cu flori sau platouri cu fructe. Tacâmurile se aşază astfel: lingura şi cuţitul la dreapta farfuriei, furculiţa la stânga, linguriţa pentru desert în faţa farfuriei. În general se aşază la dreapta de la margine spre farfurie: cuţitul pentru gustări sau peşte, apoi cuţitul pentru carne; la stânga de la margine spre centru: furculiţa de gustare, furculiţa pentru peşte şi furculiţa mare. Paharele se aşază în faţa farfuriilor în ordine descrescătoare, de la stânga spre dreapta, cu o singură excepţie: cupa de şampanie se aşază întotdeauna la dreapta seriei. Farfuriile pentru salate şi castroanele pentru compot se pun în faţa farfuriilor, spre stânga. Şervetele se pliază simplu şi se pun în farfurie sau în stânga ei, fiind însoţite şi de şerveţele de hârtie. Cele de pânză se desfac şi se pun pe genunchi. Dacă persoanele se ridică de la masă, şervetele nu se mai împăturesc şi se pun alături de tacâm. La sărbatori, şervetele se strâng în diferite forme, se aşază pe farfurie cu o chiflă înăuntru sau o floare, constituind un plăcut element decorativ. Toate aceste aranjamente au un rol foarte important pentru apetitul şi dispoziţia mesenilor.