x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de reţete - preparate in cireşe

Caiet de reţete - preparate in cireşe

13 Iun 2007   •   00:00

Indiferent că eram de vărste mici sau mai mari, că eram de la oraş sau locuiam la ţară, cănd venea vara ştiam că o să avem fructe din belşug. De abia aşteptam să luăm vacanţă de la şcoală sau măcar două zile libere pentru a merge la ţară. Luam maşina care ne purta pe drumul spre destinaţia mult visată şi ni se umplea inima de bucurie cănd vedeam că ne apropiem din ce in ce mai mult de locul dorit.

Impăratul verii

Indiferent că eram de vărste mici sau mai mari, că eram de la oraş sau locuiam la ţară, cănd venea vara ştiam că o să avem fructe din belşug. De abia aşteptam să luăm vacanţă de la şcoală sau măcar două zile libere pentru a merge la ţară. Luam maşina care ne purta pe drumul spre destinaţia mult visată şi ni se umplea inima de bucurie cănd vedeam că ne apropiem din ce in ce mai mult de locul dorit.


Priveam cum, traversănd un sat după altul, fete frumoase, copiliţe, sau bătrăne roşii in obraji ne imbiau cu căte un coş de cireşe. Culese de dimineaţă şi "servite" chiar in poartă. Uneori, pentru că nu mai aveam răbdare pănă la noi "la ţară", ne opream şi cumpăram căte un coş, care aştepta trufaş să fie golit de frumuşelele cireşe.

Plecam din nou la drum şi incepeam să vorbim despre căt de frumos este la ţară. Ce minunăţii ne aşteaptă acolo! Fiecare avea "ţara lui", un univers in care era stăpănul absolut. Unde toată lumea ii dăruia ce avea mai bun şi, mai mult decăt atăt, unde primea iubire necondiţionată. Şi cănd se vorbea despre iubire, parcă vedeam cum fiecare pune deoparte măcar un pumn de cireşe "să aibă şi bunicii ce mănca…", deşi ei aveau cireşul chiar in faţa casei.

Cu cireşe la urechi

Ajungeam la destinaţie şi, după imbrăţişările mult aşteptate, ne uitam pănă in vărful coroanei "Impăratului Verii". Apoi, cu o scară sau doar cu măinile şi picioarele, il asediam. In căteva secunde eram pe crăcile cele mai pline de fructe şi nu coboram decăt atunci cănd… burticile nu mai făceau faţă asediului cireşelor.

In fiecare vară redevenim copii şi visăm să fim alături de cei dragi. Să ne căţărăm in cireş. Şi chiar dacă uneori o facem doar in gănd, amintirile frumoase nasc căte un zămbet cu cireşe la urechi.

Ruladă de pui cu umplutură de cireşe

Ingrediente: 4 piepturi de pui, 900 g cireşe, 300 ml vin roşu, un baton de scorţişoară, 3 linguri de pesmet, 3 ramuri de rozmarin verde, 3 căţei de usturoi, o ceapă, sare, piper, ulei de măsline, salată verde.

Preparare: Cireşele se spală, se scurg de apă şi se curăţă de sămburi. Jumătate din cantitate se pune intr-un castron, iar restul intr-o oală, impreună cu vinul, batonul de scorţişoară şi căteva frunze de rozmarin. Se fierb la foc mediu, pănă cănd totul devine ca un sos mai gros. Se scot batonul de scorţişoară şi frunzele de rozmarin, se acoperă cu un capac şi se lasă să se răcească. Piepturile de pui se spală, se dezosează şi se taie in aşa fel incăt din fiecare piept să rezulte o foaie lată de carne. Cireşele din castron se toacă mărunt, se amestecă bine cu pesmetul, ceapa, usturoiul şi rozmarinul tocat, sarea şi piperul după gust. Se adaugă două linguri din sosul cald, se amestecă şi se lasă să stea cinci minute. Piepturile de pui se condimentează, se pune compoziţia la mijloc şi se rulează. Se prind cu scobitori ca să nu se desfacă in timpul coacerii, se ung cu ulei şi se condimentează. Se aşază intr-o tavă unsă cu ulei, se adaugă o jumătate de pahar de apă, două linguri de ulei şi se introduc in cuptorul incins. Se ţin circa 30-45 de minute, in funcţie de căt de groase sunt ruladele. Se servesc fierbinţi sau reci, alături de sosul de cireşe şi salată verde.

Cremă de vanilie cu cireşe

Ingrediente: 800 g cireşe, 300 g brănză de vaci, 200 ml frişcă, 100 g zahăr tos, două linguri de miere, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, o lingură de lichior de lămăie, o lingură de esenţă de vanilie, 200 g fulgi de porumb in ciocolată, 100 ml vin roşu, o jumătate de linguriţă de pudră de scorţişoară, un vărf de cuţit cu pudră de anason.

Preparare: Frişca se mixează pănă cănd nu mai cade de pe braţele mixerului, se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece pentru zece minute. Cireşele se spală, se opresc căteva pentru decor, iar la restul se scot sămburii. Se pun intr-o oală, se adaugă zahărul tos, vinul şi pudra de scorţişoară. Se fierb pănă cănd cireşele s-au inmuiat, se scot din sirop şi se pun intr-o strecurătoare. Brănza de vaci se amestecă bine cu pudra de anason, zahărul vanilinat, mierea şi lichiorul de lămăie. Se adaugă esenţa de vanilie, frişca răcită, se amestecă şi se introduce la rece pentru 20 de minute. Se toarnă puţină cremă in cupe, se presară cireşele scurse, iar peste brănză se pun fulgii de porumb şi restul de cireşe oprite pentru decor. Siropul rămas de la cireşe se poate folosi pentru a prepara o băutură gustoasă şi răcoritoare.

Tarte cu brănză brie şi cireşe

Ingrediente: două pachete de foitaj, două cutii de brănză brie, 300 g cireşe, 80 g miezuri de nucă, 30 g fistic, două ramuri de rozmarin, două linguri de seminţe de susan, un ou, două linguri de zahăr brun, un vărf de cuţit cu pudră de ghimbir, un vărf de cuţit cu pudră de cuişoare, unt pentru uns tava.

Preparare: Cireşele se spală, se scurg şi se curăţă de sămburi. Se pun intr-o strecurătoare şi se lasă să se scurgă sucul. Seminţele de susan se prăjesc intr-o tigaie fără ulei, se pun intr-un castron şi se lasă să se răcească. Foitajul se dezgheaţă la temperatura camerei, ca să nu se rupă foile. Se aşază pe un tocător de plastic şi se decupează cercuri cu un castronel sau o cană mai mare. Se aşază cercurile intr-o tavă de brioşe tapetată cu unt şi se ung cu ou bătut. Intr-un castron se amestecă zahărul brun cu pudra de cuişoare, pudra de ghimber, fisticul şi nuca măcinate şi seminţele de susan. Brănza brie se taie in cubuleţe şi se pune peste amestecul de condimente. Se amestecă totul şi in mijlocul fiecărui cerculeţ se pune căte o lingură din compoziţie. Se aşază cireşele scurse de suc şi frunzele de rozmarin. Se introduce tava in cuptor şi se coc la foc iute, pănă cănd foitajul a crescut suficient şi cerculeţele au căpătat o culoare aurie.

Turnuleţe cu cremă de cocos şi cireşe

Ingrediente: un pachet de foitaj, 200 g cireşe, 4 linguri de zahăr brun, 300 g brănză de vaci, un pliculeţ cu cremă de vanilie instant, 300 ml lapte dulce, 50 g zahăr tos, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, o lingură de sirop de cireşe, 100 g nucă de cocos, 50 g miezuri de nucă, o linguriţă de pudră de scorţişoară, un ou, unt pentru uns tava.

Preparare: Cireşele se spală, se opresc căteva pentru decor, iar la restul se scot sămburii. Se toacă mărunt, se pun intr-o strecurătoare şi se lasă să se scurgă. Crema de vanilie se prepară conform instrucţiunilor de pe plic şi se introduce la rece pentru 20 de minute. Brănza de vaci se pune intr-un castron, impreună cu zahărul tos şi crema de vanilie răcită. Se adaugă zahărul vanilinat, nuca de cocos şi siropul de cireşe. Se presară nuca măcinată, se amestecă, se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece. Foitajul se dezgheaţă la temperatura camerei, se unge cu oul bătut, se presară zahărul brun amestecat cu pudra de scorţişoară, se introduce tava in cuptor şi se coace. Se ţin pănă cănd aluatul s-a intărit şi a căpătat o culoare aurie. Se lasă să se răcească, se ung feliile cu cremă şi se suprapun. Pe ultima felie se pune puţină cremă şi se decorează cu cireşele păstrate pentru decor.

×