x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Calator printre arome dulci

Calator printre arome dulci

de Carmen Dragan    |    27 Dec 2006   •   00:00
Calator printre arome dulci
Revelion european - Belgia
Un taram al bisericilor cu vitralii ireale, al cladirilor in care stilul gotic contrasteaza cu formele baroce si cu futurismul cladirilor moderne... Un loc unde Art Nouveau se nastea la sfarsitul secolului al XIX-lea... O lume a delicioaselor praline cu ciocolata, al caror secret s-a mostenit din tata in fiu… Un spatiu unde, printre nenumaratele muzee, te poti ascunde si intr-un muzeu al ciocolatei... Un meleag al berariilor care nu se inchid niciodata, unde poti gasi peste 500 de sortimente de bere, preparate pentru prima oara cu zeci si sute de ani in urma de calugari, dupa retete tainuite... Si daca tot nu ati ghicit care este destinatia calatoriei, va mai dau un indiciu: Comisia Europeana.

"HAUTE CUISINE"

Daca ajungeti in Belgia de Revelion, veti fi incantati de gastronomia sa delicioasa. Nu e de mirare ca aceasta tara ocupa un loc de frunte in "haute cuisine", pentru ca oriunde va veti afla, veti gasi restaurante diverse, unde se pune un accent deosebit pe a oferi oaspetelui cele mai apetisante si rafinate gustari culinare. Majoritatea sunt specialitati ale regiunii. Restaurantele aflate la malul marii sunt cunoscute si indragite datorita preparatelor din peste si fructe de mare din Marea Nordului. Lacurile din Muntii Ardennen ofera o varietate larga de peste, printre care cele mai cunoscute soiuri sunt pastravul si homarul de apa dulce. Datorita locurilor de vanatoare din Ardennen, specialitatile vanatoresti nu sunt o raritate. De aceea se gatesc variate si delicioase retete de mistret, cerb sau caprioara. Exista si carne de pasare, cum ar fi fazan, prepelita si altele.

BERE BELGIANA CU AROMA DE CIRESE

Daca va veti opri in capitala, la Bruxelles, in noaptea de Revelion, restaurantele orasului va vor incanta cu toate aceste delicatese. Incepeti din Grande Place, unde veti fi intampinati de multe restaurante si terase, iar orice meniu contine si o bere. Aceasta este bautura nationala a belgienilor, care echivaleaza cu vinurile nobile. Traditia si arta belgiana a fermentarii berii au devenit cunoscute in toata lumea. Va doresc un an… cu multa bere cu aroma de cirese, specialitatea belgienilor!

Medalion de caprioara

  • Ingrediente: 200 g muschi de caprioara, 100 ml smantana, 100 g ciuperci, un varf de cutit de sare, 50 ml sos brun, 10 ml coniac, 100 ml ulei.
  • Preparare: Se taie carnea in doua fileuri si se bate. Se da prin faina pe ambele parti. Bucatile se prajesc in ulei neincins. Dupa ce acestea au prins o crusta maronie, se flambeaza cu coniac. Se adauga ciupercile, peste care se presara sarea. Se prajesc timp de doua minute. Apoi se pun pe deasupra sosul brun si smantana. Totul se lasa la foc mic timp de 15 minute. Se serveste cald, alaturi de un vin rosu.
  • ×