x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caldura si speranta

Caldura si speranta

21 Dec 2004   •   00:00

JURNALUL DE BUCATARIE - Numarul 10
In inima cerului, clopotnita bisericii vechi. Crucea de bronz saruta Steaua-vestitoare. Magia Nasterii cuprinde vazduhul si pamantul, iar de sub valul de omat, amintirile ies fierbinti, aburinde... Aburinde ca rasuflarea vitelor ce incalzeau prea-simplul adapost din staulul unde s-a nascut Hrist.

Craciunul copilariei

EDITORIAL

SUMAR

In inima cerului, clopotnita bisericii vechi. Crucea de bronz saruta Steaua-vestitoare. Magia Nasterii cuprinde vazduhul si pamantul, iar de sub valul de omat, amintirile ies fierbinti, aburinde... Aburinde ca rasuflarea vitelor ce incalzeau prea-simplul adapost din staulul unde s-a nascut Hrist. Ca painea de fiece zi, impodobindu-ne mesele. Craciunul din copilarie inseamna mai putin masa intinsa cu de toate si mai mult vraja aceea care ne cuprindea in seara Ajunului, cand bateam la portile megiesilor si le cantam colinde sub feresti. Cu glas cum e cristalul de curat cantam si parea ca vocile noastre deschideau deasupra lumii cerurile sfinte. Craciunul din copilarie inseamna Steaua impodobita de mana mamei si la care, langa patratul de hartie ce infatisa Sfanta Familie, bunica prindea un fir de busuioc, din cel pastrat deasupra usii, la icoana, tocmai de la Botezul Domnului, in iarna ce fuse. Parca nu mai sunt iernile ca altadata, cu zapezi pana la subsuoara caselor, cu dantelarii de gheata la stresini, cu aerul tare si atat de curat, incat frumusetea si sublimul clipei te atingeau pana la lacrimi... Ramas-a aceeasi doar Magia Nasterii ca un semn ca pe lume mai e loc de lumina, caldura, speranta.

.

.

Reteta de suflet

Iarna pare sa traga dupa ea, ca renii saniile ce strabat zapezile lumii, cele mai frumoase si mai darnice dintre sarbatori: Sfantul Nicolae, Craciunul, intrarea in Anul cel Nou, Boboteaza. Sarbatorile sunt si prilej de bucurie, cu mese bogate, cu invitati dragi sufletului, carora simtim nevoia sa le oferim ceva deosebit.

Poate o rulada din carne de porc, cu... carnaciori si umplutura de caltabosi. Cum se face? Nimic mai simplu. Se ia o bucata de muschi de porc si se taie usor, pe lung, nu pana la capat insa, ci cat sa poti face o "foaie" de latime dubla. Se ia sunculita de porc - afumata, daca va place asa - si se taie in felii subtiri. Cascaval, asemenea. Se mai iau cativa carnaciori mai uscati (semiafumati). Se asaza pe bucata de carne: bucatile de sunca, umplutura de caltabosi (carne tocata, ceapa, orez fiert, condimente) si cascavalul pe toata intinderea, carnaciorii si un fir ori doua de ceapa verde la una dintre margini. Se condimenteaza cu sare, piper, cimbru, busuioc, usturoi tocat. Se pot adauga si felii de masline, de gogosari, de ou fiert. Se ruleaza si se leaga cu ata tare ori se inveleste muschiul intr-un prapur. Se pune intr-un vas termorezistent la cuptor, cu un sos din: ulei de masline, vin alb (sec), apa, condimente, sare. Din cand in cand, se scoate tava din cuptor si se stropeste carnea cu sos. Inainte de a o servi, se taie si se scoate ata (daca ati folosit aceasta metoda). Se taie in felii groase de 1-2 cm. Se serveste cu cartofi natur sau piure, asezonata cu bucatele de unt si patrunjel verde tocat deasupra. Ca salata, puteti folosi castraveciori murati, gogosari in otet sau conopida. Si nu uitati de sosul din vasul in care s-a pregatit rulada. Bineinteles, alaturi, veti pune un pahar cu vin. Puteti alege intre un vin alb sec: o Feteasca alba de Pietroasa, un Chardonnay de Murfatlar sau o Francusa de Cotnari si un vin rosu: Cabernet Sauvignon de Murfatlar sau Feteasca Neagra de Valea Calugareasca.

V-am oferit, in dar de Craciun, una dintre retetele dragi mie. O mancare cu care imi place sa imi rasfat oaspetii, la ceas de sarbatoare. Si la Craciunul acesta oaspeti de seama ne sunteti cu totii. De aceea va urez

La buna lectura! si un Craciun fericit!
×