x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ceapa din... Maui şi festivalul ei “aromat”

Ceapa din... Maui şi festivalul ei “aromat”

de Magda Cristina Ursache    |    09 Mai 2011   •   18:59
Ceapa din... Maui şi festivalul ei “aromat”

Vor mai fi fiind festivaluri ale cepei şi pe-aici pe-aproape – la Buzău, ori dincolo de graniţă, la Mako, în Ungaria – dar de data aceasta vă invit să pornim într-o călătorie lungă-lungă, până-n Maui, unde fermierii şi bucătarii tocmai au încheiat o competiţie la care s-a decernat un trofeu constând într-o ceapă de... cristal. Câştigător absolut a fost chef-ul D.K. Kodama, dar se cuvine să-i menţionăm şi pe contracandidaţii săi, care au reuşit să facă din ingredientul cu miros înţepător o veritabilă vedetă: David Paul Johnson, Eric Arbogast, Kaipo Nakata, James McDonald şi Brian Etheredge.

Sâmbătă, 7 mai, în exotica insulă Maui a avut loc cea de a 22-a ediţie a Festivalului Cepei. Leguma hawaiiană are câteva particularităţi care sunt date în primul rând de faptul că ea este cultivată îndeobşte pe versantul vestic al muntelui Haleakala, la înălţimi care merg de la 400 m la 1200 m altitudine. Solul bogat, vulcanic, dă cepei din Maui o dulceaţă pe care cu siguranţă nu o vom găsi, să zicem, în Câmpia Buzăului. Nopţile reci şi zilele calde, ca şi faptul că beneficiază, pe lângă lumina directă a soarelui şi de lumina indirectă reflectată de ocean, fac din leguma hawaiiană un adevărat miracol culinar.

Anul acesta, fermierilor şi bucătarilor li s-au alăturat studenţii de la Institutul Culinar din Maui şi numai în primele ore ale zilei de sâmbătă peste 600 de kilograme de ceapă s-au transformat în mâncăruri gustoase. Inelele de ceapă au ajuns să se vândă cu 5 dolari porţia, în vreme ce juriul a găsit cu greu argumentele pentru a departaja un concurent de altul. Iar în vreme ce juraţii deliberau, publicul a aflat ceva reţete culinare, căci nici demonstraţiile gastronomice live nu au lipsit.

Cu ceapa din Maui se pare că nici un fel de mâncare nu are cum să nu-ţi iasă. E de ajuns să pui ceva sare şi piper, sunt de părere bucătarii care au intrat în competiţie. Iar procedeele lente de gătire sunt ideale pentru a-i pune în valoare calităţilor. De multe ori, pentru că este atât de obişnuită folosirea ei în mâncare, nu mai observăm aceste calităţi şi, mai ales, nu-i observăm versatilitatea, caracteristică a unei legume pe care o putem folosi cu succes, ca vedetă sau “personaj secundar” în orice fel de produs culinar, de la aperitive şi antreuri la... desert.



×
Subiecte în articol: ceapa festival Hawaii maui