x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cifra 3

Cifra 3

17 Oct 2007   •   00:00

Trei e cifra "perfectă" in gastronomie. Trei sunt mesele principale ale zilei şi tot trei sunt felurile de măncare de bază ale prănzului. Pentru a respecta bunele maniere la masă, trebuie să ştii să foloseşti cel puţin trei tacămuri: lingura, cuţitul şi furculiţa. Iar o masă echilibrată are trei feluri de băuturi: un aperitiv, o băutură care insoţeşte felul principal şi una de desert sau un digestiv.

Căteva zile de vacanţă, toamna asta, le-am destinat finalizării unei cărţi la care lucrez de ceva vreme: reeditarea "Dictaturii gastronomice" a lui Constantin Bacalbaşa. Prilej să "cotrobăi" prin bibliotecă in căutarea anecdoticii legate de denumirea sau devenirea vreunui fel de măncare. Şi cum ajunsesem către sfărşitul cărţii, creionul s-a poticnit, in corectură, de-o reţetă "dulce-dulce": Turtă umplută cu frangipan. Inainte de a vă reda reţeta in sine, impulsionată şi de tema acestui număr aniversar, aş lăsa condeiul să scrie istoria "frangipanei", o cremă fiartă, obţinută din lapte, făină, ouă, unt, zahăr şi migdale pisate. Frangipana işi leagă numele de cel al unui cunoscut parfumer italian, stabilit la Paris in veacul al XVII-lea. Il chema Frangipani şi se spune că ar fi creat un parfum pentru mănuşi, avănd la bază aromă de migdale amare. Inspiraţi de acest parfum, patiserii au inventat, la răndul lor, o cremă de migdale, pe care au numit-o "frangipana". Familia Frangipani nu era străină de domeniul gastronomiei. La Roma, pe vremea Papei Grigorie cel Mare, papalitatea deţinea monopolul grăului, iar brutarii care se aflau in graţiile Papei s-au imbogăţit. La inceput, o familie de brutari, Frangipani, işi datorează averea acestei situaţii. Ea a readus in actualitate vechiul dicton latin "panem et circenses", pentru că in perioadele de secetă şi foamete ale Romei a reuşit, distribuind păine gratuit săracilor, să capete susţinerea plebei, astfel incăt politicienii şi Papa să se teamă de forţa ei. Dar să lăsăm istoria deoparte şi să aflăm reţeta, aşa cum a notat-o Bacalbaşa: "Faci un aluat ca pentru turta cu mere. Umplutura se face astfel: pune intr-o cratiţă două linguri de făină amestecată cu trei ouă; cănd totul va fi bine amestecat, pune pe foc şi lasă să fiarbă o jumătate de ceas, amestecănd ca să nu se lipească de fund. Adaugă 50 g de zahăr pisat, puţină apă de flori, 50 g migdale pisate, amestecă bine şi intinde intre două foi de aluat, pune la cuptor. Intr-o jumătate de oră este gata".

Cifra 3

Trei e cifra "perfectă" in gastronomie. Trei sunt mesele principale ale zilei şi tot trei sunt felurile de măncare de bază ale prănzului. Pentru a respecta bunele maniere la masă, trebuie să ştii să foloseşti cel puţin trei tacămuri: lingura, cuţitul şi furculiţa. Iar o masă echilibrată are trei feluri de băuturi: un aperitiv, o băutură care insoţeşte felul principal şi una de desert sau un digestiv. Dacă ne-am dori cu dinadinsul, am putea căuta şi am găsi incă de trei ori căte trei exemple de acest fel. Preferăm să inchinăm de trei ori paharul pentru dumneavoastră, cititorii noştri, care de trei ani incheiaţi nu aţi pregetat să ne staţi alături. Să sperăm că ne vom regăsi şi peste trei... decenii.

simona.lazar@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: reteta de suflet