x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Credinţă şi superstiţie

Credinţă şi superstiţie

21 Noi 2007   •   00:00

Biblioteca Metropolitană, filiala "Marin Preda", a organizat marţi, 13 noiembrie 2006, in cadrul programului "Paşi spre bibliotecă", o conferinţă cu tema "Obiceiuri şi tradiţii de Lăsatul Secului".

Biblioteca Metropolitană, filiala "Marin Preda", a organizat marţi, 13 noiembrie 2006, in cadrul programului "Paşi spre bibliotecă", o conferinţă cu tema "Obiceiuri şi tradiţii de Lăsatul Secului". Acest eveniment a fost realizat in parteneriat cu Muzeul Ţăranului Romăn, Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti - Ansamblul Doina şi Editura Biblioteca Bucureştilor.

Tradiţii romăneşti

Muzeograful Gabriela-Adriana Condu (Muzeul Ţăranului Romăn) a prezentat căteva obiceiuri şi tradiţii romăneşti de Lăsatul Secului, care in cea mai mare parte se mai păstrează in unele zone rurale. Astfel, in Oltenia, la 14 noiembrie, se sărbătoresc Filipii de Toamnă. Aceştia au fost şase apostoli care, pe vremea prigonirii creştinilor, au fost aruncaţi intr-o groapă cu lupi, de unde au reuşit să scape nevătămaţi. Legenda spune că turmele de animale ale celui care ţine această sărbătoare nu vor fi niciodată atacate de fiarele pădurii. In Transilvania, cu rămăşiţele de la masa de Lăsatul Secului se hrănesc păsările cerului, existănd credinţa că astfel acestea nu vor mai ciuguli semănăturile. In această zi nu se coase, nu se toarce, iar gunoiul nu se dă afară din casă. Aceste obiceiuri se păstrează pe teritoriul Romăniei incă de pe vremea romanilor şi se transmit din generaţie in generaţie.

Din partea Jurnalului de bucătărie (publicaţie invitată să participe la eveniment), a vorbit Simona Lazăr (editor), despre Postul Crăciunului, ca un post al bucuriei, pentru că la sfărşitul lui vom sărbători

Naşterea Fiului lui Dumnezeu.

După tradiţie, pănă la 14 noiembrie, cănd debutează postul, se mai poate mănca de dulce şi tot la această dată se poate degusta şi primul pahar cu vin din anul respectiv. Regulile postului sunt ca in zilele de luni, miercuri şi vineri, bucatele să se consume fără ulei şi fără vin, in vreme ce in celelalte zile - marţi, joi, sămbătă şi duminică - să se mănănce alimentele in funcţie de sărbătorile din calendar, care pot fi cu dezlegare la peşte, la ulei etc. In Ajunul Crăciunului se posteşte toată ziua, iar seara se mănăncă grău incolţit cu miere şi fructe.

Masa de Lăsatul Secului

La sfărşitul conferinţei a fost organizată o masă festivă, pe care la mare cinste au tronat bucate cu specific romănesc. Mămăliguţă, friptură, fasole bătută - gătită magistral - , zacuscă, plăcinte gustoase cu brănză şi mere, toate au fost delicioase şi aranjate cu mult bun-gust pe mesele din micuţa şi eleganta sală a bibliotecii. Un adevărat festin, prin care cei adunaţi la Biblioteca "Marin Preda", simbolic, au sărbătorit intrarea in Postul Crăciunului.

×
Subiecte în articol: cultura si piper