x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Credinţe şi obiceiuri de iarnă

Credinţe şi obiceiuri de iarnă

de Maria Belu-Burtea    |    17 Dec 2008   •   00:00

Dacă nu tai porcul de Ignat, nu-i mai merge bine, iar acesta slăbeşte, se spune din bătrâni. În multe zone din ţară acestă regulă este păstrată cu stricteţe, iar la 20 decembrie gospodarii se scoală de dimineaţă şi încep ritualul de tăiere a porcului.



De exemplu, de Ignat, în satele din Oltenia (aşa proceda şi tata mare), porcul era stropit cu aghiasmă şi aşezat cu capul spre Răsărit, iar cel care-l tăia îi făcea cu cuţitul semnul crucii la ceafă înainte de a-l înjunghia. În Moldova se spune că porcul era stropit cu aghiasmă de preotul satului şi, după ce era sacrificat, acesta primea de la gospodar o bucată de carne.

"PORCĂRII" PENTRU MASA DE CRĂCIUN
După ce godacul este înjunghiat, pârlit, spălat şi frecat cu sare se prepară pomana porcului, pomană din care mâncă toţi cei care au participat la tăierea lui. După ce termină de mâncat pomana, gospodinele încep pregătirea cărnii. Despre ce şi cum se prepară porcul în toate zonele ţării ar fi mult de spus aşa că eu am ales pentru dumneavoastră o delicioasă reţetă de muşchi aşa cum se face în Bucovina.
Muşchiul, după ce a fost bine curăţat, se pune în tăvi de inox la baiţ uscat timp de 14 zile. Acesta se prepară din: coriandru, sare, piper, ghimbir, nucşoară, foi de dafin, boabe de muştar şi foi de ceapă verde. Zilnic muşchiul se întoarce de pe o parte pe alta. La finalul celor 14 zile se scoate şi se pune la zvântat timp de patru ore. Se ţine patru zile la fum rece de lemn de fag, câte 20 de minute zilnic.

REŢETĂ CU TRADIŢIE
În multe sate din Ardeal şi Moldova se prepară sângerete, un deliciu nelipsit de pe masa de Crăciun. Acesta se face din: un litru de sânge de porc, o jumătate de kilogram de slănină, o jumătate de kilogram de orez, un kilogram de carne grasă de la gât, o jumătate de kilogram de şorici şi condimente, precum sare, piper, cimbru şi ienibahar. Maţul ce va fi umplut se spală bine în apă cu oţet, după care se lasă în apă rece. În apă cu puţină sare se pun la fiert carnea, şoriciul şi slănina, separat se clocoteşte şi orezul, dar puţin numai cât să se umfle, în rest să rămână tare. Sângele de porc se pune la fiert şi se dau câteva clocote.
Când carnea şi şoricul sunt fierte se dau prin maşina de tocat, iar slănina se taie cu cuţitul. Se amestecă toate ingredientele, inclusiv sângele, într-un vas, se adaugă condimentele, iar dacă mai este cazul se mai pun încă 200 ml din apa în care a fiert carnea. Se umple maţul cu acestă compoziţie şi se pune la fiert timp de 10-15 minute, cât să fiarbă bine orezul.


Cârnaţi olteneşti
Ingrediente: 10 kg carne marcră, 200 g sare, 50 g usturoi, 250 ml zeamă din carne de porc, maţe de porc.
Preparare: Maţele se curăţă în felul următor: se spală bine în apă rece, se întorc şi pe partea interioară şi se curăţă bine cu partea neascuţită a cuţitului. După ce s-au ras cu atenţie ca să nu se rupă, se pun în apă rece cu sare şi oţet. Se spală bine până ce iese mirosul din ele. Separat se curăţă carnea de tendoane şi pieliţe, se toacă, se adaugă condimentele şi se frământă bine compoziţia.Treptat se toarnă zeama de carne şi se amestecă în continuare. După ce s-a terminat compoziţia de preparat se umplu maţele, acestea trebuie să fie cât mai subţiri, şi se răsucesc cârnăciori cu o lungime de 25 de centimetri. Când sunt gata se pun la zvântat, într-un loc rece şi bine aerisit unde se ţin aproximativ trei zile.

×