x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cu lingura la purtator

Cu lingura la purtator

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    09 Aug 2006   •   00:00
Cu lingura la purtator
CAIET DE RETETE
"Mi-e fomita-mita, mi-e fomita-mare!" Asta canta un copil lasat in plin soare la Mamaia de cine stie ce matusica inghitita fatal de magazinele cu toale la suprapret. Alo, pustiu’! Mergi de papa! E pana-n Olimp, la stanga! Aia-i matusi-ta? Ei, las’ ca te faci tu mare...

"Sa-i imbracam pe cei goi! Sa-i hranim pe cei flamanzi!", gangureste un domn durduliu, costumat in turist estival. Adica in slip si cu tava de la autoservirea de-alaturi in maini! Parol, zic eu! Da’ nu asa! Sa fim rafinati...

DE GUSTIBUS. Cand soarele s-a-ndepartat intr-atat de mare, incat nici daca s-ar ridica pe varfuri nu te-ar mai vedea pe plaja, inseamna - pe langa faptul c-ai scapat de eterna fraza "draga, da-ma si pe mine pe spate cu crema" macar pe ziua de azi - c-ai scapat si de caldura. Si-acum, ale burtii cai se cer a fi urmate!

Iar cum esti (in mod sigur!) la mare, nu refuza ce-ti poate ea oferi! Da peste nas purcelului si vitelului, chiar si sub forma de mititei, puiului, aviar sau nu, si salatelor cu care doamna ta te imbie (in dulcele stil clasic) sa-ti daltuiesti silueta dupa cea a salvamarului la umbra caruia s-a bronzat ea in ultimele zile. Tii minte? De cand s-a prefacut ea ca se-neaca la doi metri de mal!

Invat-o ca marea mai are si altceva in traista in afara de tineri pusi pe salvat doamne intre doua varse de la inecul cotidian dintre doua regimuri de slabit si da-i sa guste, Olimpian, din bucatele unui popas de pescari.

Sau ia-ti juna, pustane, si caruta cu spite cromate si gustati impreuna midii si rapane! Am auzit ca-s afrodiziace... Pui pariu?! Sa imblanzim impreuna vulpea de mare, baiete! Sa convingem rechinul, fetito, sa-ti vina singur pe gratar!

BORS DE PESTE

  • ingrediente: doi litri de apa, un litru de bors, 600 g peste, zarzavat de ciorba, 3 linguri cu orez, verdeturi, sare.
  • preparare: Se taie marunt un morcov, un patrunjel si ceapa. Se pun sa fiarba cu apa, adaugand orezul ales si spalat. Se curata pestele, se scoate osul amar de la cap, iar dupa ce a fost spintecat si s-au scos intestinele, se spala repede fara a fi tinut mult in apa. Se taie bucati si cand zarzavatul este aproape fiert, se pune si pestele in oala, la foc potrivit. De obicei, se aleg bucatile frumoase pentru prajit sau alta mancare, iar la ciorba se pun capul si coada. Se ia spuma si se potriveste de sare. Cand e aproape gata, se toarna borsul fiert separat si strecurat, o mana de verdeturi taiate marunt si se lasa sa mai dea intr-un clocot. Se serveste rece sau cald.

    ZACUSCA DE PESTE

  • ingrediente: 1,5 kg peste, 100 ml ulei, un castravete mic in otet, un morcov, o radacina de patrunjel, 500 g rosii, doua cepe, doua linguri cu vin alb, doua foi de dafin, 10 boabe de piper, sare.
  • preparare: Se curata pestele, se spala si se taie felii. Se usuca intr-o carpa, se sareaza si se prajeste in ulei incins. Separat se caleste ceapa in ulei si se fierb cu putina apa castravetele, morcovul si patrunjelul, toate taiate felii. Se fierb rosiile separat si se trec printr-o sita. Se amesteca si cu celelalte legume, se adauga ceapa prajita si se potriveste de sare. Dupa cateva clocote se adauga pestele prajit, vinul, frunzele de dafin si piperul si se da o jumatate de ora la cuptor. Zacusca racorita se asaza in borcane, care se leaga si se fierb intr-un vas cu apa pentru o jumatate de ora.

    CALCAN FRIPT

  • ingrediente: un kg calcan, 200 ml lapte, 100 g unt topit, o lamaie, patrunjel verde.
  • preparare: Se curata calcanul inauntru, se taie coada si inotatoarele de jur-imprejur si se spala bine in mai multe ape. Se face o taietura pe lung, pe partea unde este pielea neagra, in apropiere de sira spinarii. Fie ca-l taiem in bucati potrivite sau il pastram intreg pentru prajit, il lasam cateva minute in lapte, apoi il punem la fript pe plita unsa cu ulei. Cand e gata, se asaza in farfurie, se toarna pe deasupra unt topit si se presara patrunjel tocat. Se serveste fierbinte, cu mamaliga sau cartofi fierti. Foarte gustos este si ficatul de calcan, care se poate pregati fie fiert, fie prajit, la fel ca si pestele.

    MIDII PANE

  • ingrediente: doua kg midii, un pahar cu vin, o ceapa, o frunza de patrunjel, cimbru, foi de dafin, doi catei de usturoi, sare, piper pentru fiert, apoi un ou, doua linguri cu faina, doua linguri cu lapte, ulei.
  • preparare: Prima conditie este ca midiile sa fie proaspete, bine spalate si inchise. Daca sunt intredeschise, introducem varful unui cutit inauntru. Daca se inchid, sunt inca vii. Daca nu, trebuie aruncate. Apoi, puse la fiert, cele vii se vor deschide imediat. Se adauga ceapa taiata felii, mirodeniile, sare, piper si vin. Se acopera cratita si se fierbe la foc iute. Cand sunt gata, se scot din scoica. Se face un aluat de consistenta smantanei din ou, faina, lapte, sare si piper si cu o furculita se inmoaie midiile in el si se prajesc in ulei incins. Se servesc obligatoriu fierbinti cu zeama de lamaie.

    FRIGARUI CU RAPANE

  • ingrediente: 300 g rapane (carne), 3 ardei grasi, 3 rosii, 3 morcovi, 3 cepe, 150 ml otet, sare, piper, condimente.
  • preparare: Rapanele sunt melci marini comestibili. Plasele pescarilor ii aduc la suprafata, dimpreuna cu pestele. Ii puteti gasi la pescarie, gata scosi din cochiliile lor. Daca insa aveti cateva "casute" cu "locatarii" intr-insele, atunci e bine sa stiti ca trebuie sa-i opariti pentru a putea sa-i scoateti afara. O data scosi, li se taie "cornitele" si se taie pe lung, pentru a li se curata tractul digestiv. Se pun apoi intr-o zeama cu otet, ceapa, morcov, condimente dupa gust. Dupa care se pun la fiert, dar nu pentru mult timp, caci li se intareste foarte repede carnea si nu mai pot fi mancati. Dupa aproximativ 5-6 minute, se scot din apa, se taie in felii mai groase si se prepara frigaruile, cu legume de tot felul, care se lasa cateva minute pe jar, sa se parpaleasca.

    CROCHETE DE PESTE

  • ingrediente: 300 g peste fiert, 500 g cartofi, doua oua, sare, piper, o lingura cu faina, ulei.
  • preparare: Pestele fiert se curata de oase si piele si se sfarama marunt. Se dau prin masina cartofii fierti si se amesteca ouale. Se adauga pestele, se sareaza si se pipereaza. Din pasta astfel obtinuta se modeleaza crochetele, care se dau prin faina si se prajesc in ulei fierbinte. Se servesc cu garnitura de legume si zeama de lamaie.
  • ×
    Subiecte în articol: sare ulei peştele taie fiert