x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cum să prepari cea mai bună cafea. Reguli de preparare

Cum să prepari cea mai bună cafea. Reguli de preparare

de Redacția Jurnalul    |    26 Feb 2024   •   14:30
Cum să prepari cea mai bună cafea. Reguli de preparare
Sursa foto: Hepta

Momentul magic al cafelei de dimineața poate fi stricat de faptul că putem da greș în prepararea acestei băuturi delicioase.

Uneori poate să iasă prea tare ori prea slabă, însă există o metodă prin care să te bucuri de cafeaua perfectă. 

Există un raport între cantitatea de cafeași apă pentru a obține o ceașcă perfect echilibrată. Acest raport este de 1:15 până la 1:18, adică o parte de cafea la 15-18 părți de apă.

Desigur, gusturile personale pot varia, iar unii preferă o cafea mai concentrată sau mai diluată. Pentru a obține o cafea mai tare, poți folosi un raport de cafea la apă mai mic, cum ar fi 1:12. În schimb, pentru o cafea mai slabă, poți folosi un raport mai mare, cum ar fi 1:20 sau chiar 1:25.

Totodată, temperatura apei, metoda de preparare și durata de extracție sunt și ele factori importanți care influențează gustul final al cafelei. Experimentând cu aceste variabile, poți găsi combinația perfectă care se potrivește gusturilor fiecăruia.

Raport de început: 2 linguri la 220 ml apă

Este important să ajustăm proporțiile pentru a obține gustul dorit, iar ghidul de 2 linguri de cafea măcinată pentru fiecare ceașcă de 220 ml de apă este util pentru a începe.

Apoi, fiecare poate ajusta în funcție de preferințe personale, fie că este vorba de un gust mai intens sau mai temperat. Flexibilitatea în prepararea cafelei ne permite să explorăm și să descoperim combinații care ne satisfac pe deplin papilele gustative.

Dacă raportul este prea puternic, putem alege doar o lingură și jumătate de cafea măcinată la fiecare ceașcă.

Un alt aspect important este felul în care este prăjită cafeaua. O cafea măcinată cu o prăjire ușoară necesită mai multă apă pentru a-și extrage aroma decât o cafea cu o prăjire intensă. Acest lucru va scoate în evidență notele dulci ale acestei cafele, ceea ce va face ca ceașca să fie mai bună, arată Tasting Table care recomandă să optăm pentru o măcinare medie dacă o preparăm la ibric.

Reguli pentru cafeaua la filtru

Dacă cafeaua la filtru este prea amară sau prea slabă, există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a ajusta gustul:

  1. Măcinarea cafelei: Ajustează măcinarea cafelei în funcție de gusturile tale. Dacă cafeaua ta este prea amară, încearcă să folosești o măcinătură mai groasă pentru a reduce timpul de extracție. Dacă este prea slabă, încearcă o măcinătură mai fină pentru a permite o extracție mai completă a cafelei.

  2. Cantitatea de cafea: Dacă cafeaua este prea amară, redu cantitatea de cafea folosită. Dacă este prea slabă, crește cantitatea de cafea. Fiecare ajustare a cantității poate influența gustul final al cafelei.

  3. Temperatura apei: Asigură-te că temperatura apei este potrivită. Pentru cafeaua la filtru, temperatura ideală a apei este în jur de 90-96 grade Celsius.

  4. Timpul de extracție: Dacă cafeaua este prea amară, scurtează timpul de preparare. Dacă este prea slabă, prelungește timpul de extracție, dar fără a depăși limita de 4-5 minute pentru a evita supra-extracția și gustul amar.

  5. Calitatea cafelei: Uneori, calitatea cafelei în sine poate afecta gustul final. Experimentează cu diferite sortimente de cafea pentru a găsi cel care se potrivește cel mai bine gusturilor tale.

  6. Apă filtrată: Folosește apă filtrată sau îmbuteliată de înaltă calitate pentru a evita influența gustului apei de la robinet asupra cafelei tale.

  7. Prin ajustarea acestor factori, poți obține o cafea perfect adaptată preferințelor tale gustative.

    Proporţiile pentru cafeaua la filtru? Potrivit NBC News, pentru cafetierele tradiționale, 20 de grame la 10 uncii de apă reprezintă ecuația delicioasă a cafelei.

    Pare complicat de calculat, dar e mai simplu dacă aveți în vedere că 20 de grame reprezintă aproximativ patru lingurițe, iar 10 uncii reprezintă o cană de cafea de dimensiuni standard, transmite antena3CNN.

     

×
Subiecte în articol: cafea preparare ibric filtru