x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sfaturi în bucătărie. Cum să prepari lebăr de casă

Sfaturi în bucătărie. Cum să prepari lebăr de casă

de Redacția Jurnalul    |    08 Dec 2024   •   08:20
Sfaturi în bucătărie. Cum să prepari lebăr de casă

Lebărul de casă este un preparat tradițional din carne și organe de porc. Se prepară mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, când există tradiția sacrificării porcului.

Acesta conține un amestec de carne și organe de porc, slănină, orez și condimente. Se servește rece sau la temperaura camerei, împreună cu pâine, muștar sau varză murată. 

În unele regiuni, lebărul poate fi folosit și în diverse rețete, fiind tăiat felii și gătit în alte preparate.

Rețetă de lebăr de casă

Ingrediente:

1 kg de ficat de porc
1 kg de gușă de porc
1 inimă de porc
2 rinichi de porc
2 metri de maţe groase de porc
1 ceapă
2 foi de dafin
1 crenguță de cimbru
1 linguriță de piper boabe
1 linguriță de sare

Mod de preparare:

Spală carnea de porc cu apă rece. Lasă ficatul de porc în apă ca să iasă sângele din el, apoi se fierbe-l separat, fără sare. Când nu mai iese sânge din el, înseamnă că este gata și îl poți scoate într-o farfurie.

Fierbe inima, rinichii și gușa de porc în apa în care pui o ceapă tăiată pe jumătate, o linguriță de piper boabe și două foi de dafin. Prima care va fierbe va fi gușa de porc, așa că trebuie să o scoți prima.

Scoate, după ce au fierti, inima și rinichii într-o farfurie și lasă totul să se răcească.

Curăță gușa de șorici. Taie carnea în fâșii și toacă prin mașina de tocat amestecat, din fiecare câte o bucată, pentru că ficatul se toacă mai greu. Adaugă în compoziția rezultată după gust puțină sare, boia iute, cimbru măcinat și zeama în care a fiert carnea. Amestecă bine compoziția.

Spală mațele de porc cu apă caldă și puțin oțet, clătește-le bine taie-le în patru ca să încapă în cratița în care le vei fierbe. Umple-le ca pe cârnați, dar nu le îndesa pentru că vor plesni în timpul fierberii. Leagă la capete cu ață și înțeapă cu o andrea să nu plesnească în timpul fierberii.

Fierbe lebărul de porc timp de 30 de minute la foc mic în apă în care a fiert carnea. După ce au fiert, scoate cu o paletă pe o tavă, pune un fund și o greutate peste el ca să se preseze și lasă-l așa până a doua zi. A două zi, curăță bucățile de lebăr de grăsime și atârnă-le afară, la aer, notează spynews.ro.

×
Subiecte în articol: culinar lebar Lebăr de casă