x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cum reînnoim o reţetă veche de când e lumea

0
Autor: Carmen Dragan 15 Apr 2010 - 00:00
Cum reînnoim o reţetă veche de când e lumea Tudor Cireş/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto

Făină, apă, sare şi un grăunte de drojdie... patru ingrediente care dau viaţă celui mai important preparat de pe mesele noastre: pâinea. Din punct de vedere al simbolisticii, pâinea reprezintă elementele primordiale: pământul, apa şi focul.

Cultivarea grâului este cea mai veche ocupaţie a locuitorilor dintre Carpaţi şi Dunăre. Acest lucru a fost menţionat încă de la autorii antici. Vechimea şi importanţa cultivării cerealelor se regăseşte şi în permanenţa unor obiceiuri păgâne, precum Pluguşorul, Caloianul, Paparudele sau chiar Drăgaica. Noi, românii, privim pâinea ca pe o fiinţă vie, fiind chiar întruchiparea lui Dumnezeu.

De aceea era aşezată la loc de cinste pe masă, învelită într-un ştergar alb şi curat, lângă icoană. Să ne mai amintim că cernerea făinii, plămădirea şi coacerea pâinii erau rezervate în exclusivitate femeii şi reprezentau acte sacrale, în vreme ce ruperea sau tăierea şi împărţirea ei erau rezervate bărbatului.

CU FRUCTE ŞI LEGUME
Gastronomia modernă înnobilează astăzi pâinea şi cu alte ingrediente. Fructele, legumele, condimentele, chiar şi carnea şi diverse seminţe se pot amesteca în aluat, pentru a da savori noi.

O pâine foarte apreciată la ţară, pentru că are o aromă uşoară de pădure, o culoare aurie ca grânele şi este obţinută prin metoda fermentaţiei este cea cu nuci sau alune de pădure. Reţeta este simplă: se frământă un aluat din 400 ml apă, două linguriţe de sare, una de zahăr, 560 g de făină simplă, 130 g de făină integrală, două linguriţe de drojdie, în care se adaugă la final 150 g de nuci sau alune de pădure.

Dacă vreţi să savuraţi o pâine în stil mediteranean, măslinele verzi sunt un ingredient de bază. Pentru aluat mai avem nevoie de 500 ml apă, două linguriţe de sare, 550 g făină simplă, 150 g făină de secară, o linguriţă de grojdie uscată, 60 g capere, 100 g măsline verzi, o lingură de ulei de măsline, o roşie şi o linguriţă de sare. Este o idee bună pentru momentul aperitivelor. Această pâine aminteşte de soarele verii şi nu uitaţi să o mâncaţi fierbinte.

O pâine care vă va surprinde cu aroma sa originală, rezultată dintr-un amestec subtil de grâu, secară şi cartofi se obţine din 500 ml apă, două linguriţe de sare, 400 g făină simplă, 200 g făină de secară, 100 g făină integrală, o linguriţă de drojdie uscată şi 230 g cartofi.

CU SEMINŢE SAU ŞUNCĂ
Seminţele se pot pune atât în aluat, cât şi pe deasupra, în momentul coacerii, pentru a da pâinii un aspect deosebit. Vă propunem pâinea cu seminţe, într-o adevărată experienţă culinară, perfectă pentru felurile orientale şi mai ales pentru somon. Pentru aceasta avem nevoie de 400 l apă, 3 linguriţe de ulei de rapiţă, 3 linguriţe de miere, două linguriţe de sare, 330 g făină de secară, 330 g făină integrală, două linguriţe de drojdie, 100 g seminţe de in, 30 g seminţe de floarea soarelui şi 20 g de seminţe de mac.

Pâinea în stil olandez are numai seminţe de mac introduse în aluat. Este o pâine perfectă pentru amatorii de brânză, deoarece în aluat se pot adăuga cam 200 de grame de brânză. Seminţele de mac, uşor piperate şi crocante, subliniază gustul fructos al brânzei. Pentru aperitive sau gustări dulci se potriveşte o pâine aromată cu bucăţi de şuncă (cam vreo 200 de grame).

Se face un aluat din 400 ml de apă, două linguriţe de sare, o linguriţă de zahăr, 700 g făină, o linguriţă de drojdie şi se mai adaugă în aluat un căţel de usturoi sau o ceapă, 125 măsline verzi şi 100 g cârnaţi. Este atât de bună încât poate fi mâncată simplă, fără nimic altceva. Merită să încercaţi câteva dintre aceste combinaţii!

Pâinea ritualică
Colac, spornic, pâine încondeiată, prescuri.... Indiferent de formă, compoziţie sau denumire, pâinea însoţeşte în mod constant şi necesar omul în marile momente ale vieţii: naşterea, nunta, moartea... Pâinea ritualică reprezintă darul suprem în gestul ofrandei, dar şi gestul excepţional de preţuire unică. Alături de vin, pâinea simbolizează viaţa, dar şi întreaga creaţie pe care omul a primit-o de la Dumnezeu, în dar, ca hrană ce îi asigură subzistenţa trupească şi pe care i-o întoarce lui Dumnezeu, cu mulţumire.

De aceea pâinea se duce la Sfânta Liturghie. Ca hrană ritualică, pâinea constituie, prin sacralitatea sa, stare de referinţă şi în gesturile cutumiare, existente în Evul Mediu românesc. Cu pâinea în mână se străbătea brazda dintre două moşii, gestul constituindu-se ca act sacru de jurământ drept. Şi tot cu pâine sunt primiţi regii şi principii, aleşii naţiunii, părinţii bisericii, toţi purtătorii de însemne excepţionale.

Conştiinţa tradiţională, în religiozitatea sa, a condensat în ornamentaţia ofrandelor un întreg limbaj încifrat. Se respectă în acelaşi timp şi destinaţia pentru care sunt pregătite. Aplicaţiile, stilizările unor elemente de natură domestică, religioasă, se însumează constituind un şir de reprezentări, care transmit întotdeauna ceva.

 

Chifle cu mălai
Ingrediente: 300 g făină albă, 200 g mălai fin, o lingură cu ulei de măsline, o linguriţă cu sare, 7 g drojdie uscată, 300 ml apă, două linguri cu mărar tocat.
Preparare: Drojdia se pune într-un bol împreună cu sarea, apa călduţă, uleiul şi mărarul. Se amestecă, se toarnă peste făina amestecată cu mălai şi se frământă până se obţine un aluat potrivit de tare. Se acoperă cu un şervet şi se lasă să crească la loc cald până îşi dublează volumul. Se rup bucăţi de aluat, se modelează sub formă de fitile mai groase şi se împletesc câte două. Se aşază pe o tavă tapetată cu făină, se lasă să crească 15 minute şi se introduc în cuptorul încins. Se coc la foc mediu circa 20-25 de minute, având grijă să nu se ardă.

 

Pâine împletită cu busuioc
Ingrediente: 400 g făină, 100 g griş, 200 ml apă, 110 ml lapte dulce, 25 g drojdie, o lingură cu sare mică, o lingură cu miere, 50 ml ulei de măsline, un morcov mai mare, un sfert de linguriţă cu piper, două linguri cu busuioc verde.
Preparare: Morcovul se curăţă de coajă, se spală, se taie bucăţi şi se fierbe. Într-un bol se amestecă drojdia cu apa şi laptele călduţ, sarea şi piperul. Se adaugă uleiul de măsline şi mierea, 100 g de făină şi se amestecă. Se lasă la dospit zece minute, apoi se toarnă peste restul de făină amestecată cu griş. Se adaugă busuiocul tocat, morcovul pasat şi răcit. Se frământă până se obţine un aluat potrivit de tare, nelipicios, se lasă la dospit 30 de minute, apoi se împarte în bucăţi. Se modelează fitile mai groase, se împletesc două câte două, se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se lasă să crească până îşi dublează volumul. Se presară cu făină, se introduc în cuptorul încins şi se coc la foc mediu până devin aurii.

 

Pâine cu ciuperci
Ingrediente: 500 g făină, 250 ml apă, 15 g drojdie, o linguriţă cu zahăr tos, o linguriţă cu sare, un sfert de linguriţă cu piper, 50 g seminţe de floarea soarelui, 250 g ciuperci, o ceapă albă, 20 g unt, doi căţei de usturoi, un ou, oregano verde.
Preparare: Ceapa curăţată de foi, se spală şi se toacă mărunt. Ciupercile se spală, se toacă mărunt şi se pun într-un bol. Se încinge untul într-o tigaie, se căleşte ceapa cinci minute, se adaugă ciupercile şi se călesc până scade lichidul format. Se adaugă usturoiul tocat şi se mai ţin pe foc două minute. Drojdia se amestecă bine cu sarea şi piperul, zahărul tos, apa călduţă şi se toarnă peste făină. Se amestecă puţin, se lasă la dospit zece minute, apoi se adaugă legumele călite şi oregano tocat. Se presară seminţele de floarea-soarelui prăjite, se adaugă oul şi se frământă.
Se lasă la dospit 25 de minute, se aşază pe o tavă presărată cu făină şi se introduce în cuptorul încins. Se coace la foc mediu până devine aurie, se lasă să se răcească şi se serveşte.

 

Pâine cu dovlecei şi verdeaţă
Ingrediente: doi dovlecei, 50 g stafide, două linguri cu oregano verde, 600 g făină, 100 ml apă, 200 ml lapte dulce, 25 g drojdie, o linguriţă cu zahăr tos, 100 ml ulei de măsline, 70 g parmezan, sare, piper.
Preparare: Dovleceii se spală, se taie în jumătăţi, apoi felii subţiri. Se încinge jumătate din ulei într-o cratiţă, se pun dovleceii presăraţi cu sare şi piper. Se prăjesc până devin aurii şi se scot într-un bol. Drojdia se dizolvă într-un bol împreună cu o linguriţă cu sare, un sfert de linguriţă cu piper şi zahărul tos. Se adaugă uleiul rămas şi apa călduţă, se amestecă şi se toarnă peste făina cernută. Se presară stafidele şi oregano tocat, se adaugă laptele dulce, parmezanul dat pe răzătoare şi dovleceii prăjiţi. Se frământă totul până se obţine un aluat potrivit de tare nelipicios, se acoperă cu un şervet şi se lasă să crească circa o oră. Se modelează sub formă de pâine, se aşază pe o tavă presărată cu făină, se lasă la crescut 25 de minute şi se coace la foc mediu până devine aurie.

  ● Reţete redactate şi realizate de Alina Ramona Anghel

Citeşte mai multe despre:   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”
Galerie Foto Cea de-a doua ediţie a celui mai nou sezon X Factor, difuzată vineri seara, între orele 20.30-23.05, la Antena 1, a fost lider de audiență, atât la nivelul întregului public din mediul urban, cât şi la nivel...

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt și m-am prăbușit pe partea cealaltă”

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt  și m-am prăbușit pe partea cealaltă”
Surpriză pentru jurații X Factor, în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când în fața lor pe scenă va urca Alex Mica, artistul cunoscut internațional cu piesa sa ”Dalinda”, care însă în ultimii ani...

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”
Galerie Foto Emoțiile sunt de neoprit vineri, de la 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție X Factor din cel de-al nouălea sezon, când Delia, dar și ceilalți colegi ai săi de la pupitrul juraților, nu își pot stăpâni...

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”
Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” s-au epilat și s-au pensat, și-au pus peruci, chelii și barbă falsă,...

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea de-a do...

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani
Actrița japoneză Sei Ashina, cunoscută pentru rolul din „Silk”, a fost găsită moartă în apartamentul ei din Tokyo de către o rudă, a anunțat agenția ei. Surse apropiate anchetei au declarat că a...

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Seara de luni a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în...

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari
Galerie Foto Evenimente, expoziții, spectacole de muzică și divertisment, spectacole sau conferințe. Cu cât participă mai multe persoane, cu atât este nevoie de o pregătire mai aprofundată. Pregătirea evenimentului este...

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda
Galerie Foto Salina Turda este cea mai frumoasă din Europa. A-nceput cu un vis ce s-a transformat în realitate, din anul 2005, cu doar câteva ingrediente: inspirație, imaginație, voință și fonduri PHARE. În ultimii ani,...

Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor

Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor
Românii au ales excursiile și vacanțele în țară, anul acesta, în proporție covârșitoare. Nevoia de izolare în zone sigure și în grupuri mici sau chiar individual scoate din nou în prim-plan turismul...

Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!

Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!
Galerie Foto Azi pornește metroul din Drumul Taberei... Vă mai amintiţi celebrul afiş „În 3 ani, aici VA FI staţia TA de metrou”? Într-o zi, un trecător a mai adăugat în coada cifrei un „0”, în altă zi, un alt...

Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion

Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion
Galerie Foto Antena 1 dă startul filmărilor pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production. Producția este o adaptare liberă după serialul O hayat Benim / This is my life, produs de Fox...

Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay

Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay
Marile premiere ale toamnei, lansate de Antena 1 în săptămâna 7-13 septembrie, pot fi urmărite gratuit, toată luna septembrie, pe platforma AntenaPlay, de oriunde, oricând şi de pe orice dispozitiv. Primele 3...

Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea

Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea
Galerie Foto După ce au trecut prin aventura vieții lor în Asia Express, Speak și Stefania vin în seara asta la Chefi la Cuțite pentru a-l impresiona pe Chef Sorin Bontea cu talentul lor în bucătărie. Ștefania este cea...

Ce sunt constelațiile familiale și cum ne ajută să trăim mai bine

Ce sunt constelațiile familiale și cum ne ajută să trăim mai bine
Există multe metode de psihoterapie în zilele noastre, una dintre cele mai cunoscute fiind cea a constelațiilor familiale. Chiar dacă poate părea că au vreo legătură cu horoscopul sau cine știe ce fantezii, de...
Serviciul de email marketing furnizat de