x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar De ziua porcului

De ziua porcului

19 Dec 2004   •   00:00

Unde pana acum prezenta Sarbatorilor era doar ca un vis frumos ce va sa vina, o data cu sacrificarea porcului de Ignat, Craciunul incepe sa se faca simtit in fiecare casa.

ANDRADA FLORIA

TRANSFORMARE. De Ignat, porcul nu mai e un animal murdar, ci unul sfant
Credinte, obiceiuri si practici magice care se refera la o moarte violenta, prinderea si injunghierea victimei, semne facute pe corp, jumulirea parului pentru bidinele, ciopartirea corpului, grasime folosita la farmece, alimente rituale preparate din organele animalului… Acesta este Ignatul. Pentru ca imediat ce animalul a fost pus la pamant incep pregatirile si superstitiile prevestitoare zilelor de petrecere. Dar ce inseamna, de fapt, Ignat? Aceasta sarbatoare are legatura pe de o parte cu latinescul "ignis", care inseamna foc, si pe de alta parte cu sfantul Ignatie, cel sfasiat de lei pentru a se face hrana lui Dumnezeu.

CREDINTE. Inaintea crestinismului, porcul - dar mai ales sangele lui - era asociat cu revigorarea Soarelui. Oamenii din vechime considerau ca motivul pentru care in aceasta perioada a anului se raceste vremea si se scurteaza ziua este acela ca zeul Soare a obosit si intra intr-un aparent proces de disparitie. Si ei credeau ca sangele porcilor are menirea de a intari Soarele slabit de efortul pe care l-a depus in cursul unui an. O data cu aparitia crestinismului insa au aparut si o serie de credinte populare.

De exemplu, la taierea porcului nu trebuie sa asiste nici un milos, deoarece carnea nu va mai fi buna, iar animalul va muri greu si daca in inima porcului sangele e inchegat, acest lucru inseamna noroc la bani.

×
Subiecte în articol: gastronomie