x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Desertul "parfait"

Desertul "parfait"

de Cristina Andreea Catana    |    02 Aug 2005   •   00:00
Desertul "parfait"

Zilele toride isi cer tributul. Pentru ca ne bucuram ca in sfarsit avem soare din belsug, o sa le oferim o inghetata perfecta.

Primele mentiuni despre parfait apar la inceputul secolului al XIX-lea. La inceput a fost un desert rece din cafea, servit in pahare transparente, inalte, cu picior subtire. Inghetata de vanilie ornata cu siropuri de fructe si lichior fac din acest desert o adevarata delicatesa, mai ales ca modul in care este aranjata este foarte elegant.

DIN DICTIONAR. Conform definitiei din "Larousse Gastronomique", parfait este "un desert rece, preparat din doua straturi de crema, foarte delicate, ceea ce ii permite sa nu se topeasca foarte repede. La origine, parfait a fost o inghetata cu aroma de cafea. Astazi, se bazeaza pe combinatia de crema de oua, un sirop realizat din galbenusuri, sau piureuri de fructe, amestecate cu smantana si apoi puse la inghetat".

O dovada ca parfait este o delicatesa este faptul ca la banchetele tinute in cinstea castigatorilor Premiilor Nobel, cina se termina aproape de fiecare data cu acest desert. Se alegeau diferite variante de parfait. Site-ul oficial al organizatiei care acorda prestigioasa distinctie precizeaza ca prima oara cand s-a ales acest desert a fost in 1920, cand oaspetii au putut servi parfait de caise.

CONSTRUCTIA. Pentru ca parfait-ul sa aiba un aspect cat mai apetisant, trebuie sa respectati cateva reguli atunci cand asezati straturile in pahar. Primul rand trebuie sa fie din inghetata sau fructe de padure, oricum trebuie sa fie un strat "rezistent". Apoi, urmeaza fructele taiate foarte subtiri, pentru ca in cazul in care parfait-ul are la baza inghetata de vanilie, combinatia de culori ar starni si mai mult interesul gurmanzilor. Si apoi, cand va incepe sa se topeasca, inghetata se va amesteca cu siropul fructelor, dand nastere unor arome carora va va fi greu sa le rezistati. Deasupra pot sta piscoturi sau biscuiti crocanti. Fiecare este liber sa formeze oricate straturi doreste, dar trebuie sa tineti seama de coloristica fiecarui element nou adaugat.

O ultima dovada si poate cea mai puternica a faptului ca aceasta inghetata este desertul ideal este traducerea cuvantului "parfait" din limba franceza: perfect.

RETETA

Parfait de vanilie

Ingrediente: 6 oua, 6 galbenusuri, 140 g zahar, un plic cu zahar vanilinat, esenta de vanilie, 300 g smantana dulce sau frisca.

Mod de preparare: ouale, galbenusurile, zaharul vanilinat, zaharul si esenta de vanilie se bat cu mixerul intr-un castron in bain-marie, atunci cand amestecul s-a intarit, se bate in continuare deasupra unui vas cu apa rece, pana se raceste complet. Smantana se bate si ea pana se face frisca si se incorporeaza in amestecul de mai sus. Se umple forma si se lasa in congelator timp de aproximativ 12 ore, puteti sa o lasati peste noapte. A doua zi, forma se introduce cateva secunde in apa fierbinte, sa se desprinda de vas, si parfait-ul se rastoarna pe un platou. Se recomanda folosirea formelor flexibile din silicon. Ornati desertul cu fructe de padure, sirop sau ciocolata rasa prin razatoare. Se serveste intr-un pahar pentru inghetata, cu picior inalt. Acest desert racoritor este ideal a fi servit in perioada calduroasa a anului.
×
Subiecte în articol: gastronomie ingheţată parfait