Sau 'fructul zeilor' – aceasta este denumirea curmalului japonez. Copacul kaki este inalt, face parte din categoria foioase, cu frunze ovale si lucioase. Fiind foarte impunator, este usor de inteles de ce stramosii nostri l-au remarcat in multitudinea copacilor din padure. Istoricii cred ca stramosul arborelui kaki a fost adus in Japonia de pe continentul asiatic inca din epoca preistorica. Cand a fost cultivat in Japonia, copacul facea fructe acre. Cu toate acestea, dupa mii de ani de selectie atenta, pomul a evoluat, facand fructe dulci. Fructele se coc toamna, iar in filosofia japoneza se spune ca nu este toamna fara gustul delicios al kaki. Fructele dulci de kaki se mananca proaspete, asa cum noi consumam merele. Desi japonezii au obtinut un copac care da fructe dulci, ei au mentinut in cultura si copacii salbatici cu fructe acre.
Aliment-medicament
Fructele kaki acre sunt la fel de apreciate ca si cele dulci. Curiozitatea acestor fructe este ca atunci cand sunt uscate ele isi pierd gustul acru, dezvoltand un gust placut si dulce. In trecut, cand lipsa de zahar era mare, fructele dulci uscate din kaki acru erau la mare cautare, fiind folosite ca indulcitor sau ca medicament. Imaginea uscarii fructelor acre de kaki sub streasina casei este o alta reprezentare puternica si pregnanta a culturii japoneze.
Fructele de curmal japonez (Diospyros kaki) dulci sau acre sunt bogate in tanin. Acest tanin scade cantitativ pe masura ce fructul se coace. Cand este verde, cantitatea de tanin este ridicata. In trecut, japonezii stiau sa obtina kaki-tanin (kaki succus siccatus) din fructele verzi. Kaki-tanin se obtine prin stoarcerea fructelor verzi si apoi prin fermentarea sucului rezultat din stoarcere. Kaki-tanin a fost folosit atat in medicina, cat si in tratamentul de zi cu zi al familiei. Era utilizat impotriva muscaturilor de sarpe, pentru obtinerea unor substante protectoare impotriva factorilor naturali si pentru tratarea hemoroizilor.
Fructul este considerat un antiseptic, bun pentru stomac si pentru combaterea hipertensiunii, dar si pentru tratamentul diareii, enterocolitelor si hemoragiilor.
Fructele kaki sunt utilizate ca ingrediente in prepararea unor savuroase prajituri si a inghetatei, dar ele sunt delicioase mancate ca atare. Specialistii spun ca le creste valoarea nutritiva daca nu li se curata coaja. Un studiu efectuat in Japonia a scos in evidenta faptul ca in compozitia cojilor de curmal japonez sunt prezente niste fitochimicale numite proantocianidine, ce ajuta la stoparea procesului de imbatranire.