x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Diospyros kaki.

Diospyros kaki.

de Maria Belu    |    01 Iun 2011   •   21:00
Diospyros kaki.

Sau 'fructul zeilor' – aceasta este denumirea curmalului japonez. Copacul kaki este inalt, face parte din categoria foioase, cu ­frunze ovale si lucioase. Fiind foarte im­punator, este usor de inteles de ce stramosii nostri l-au remarcat in multitudinea copacilor din padure. Istoricii cred ca stramosul arborelui kaki a fost adus in Japonia de pe con­tinentul asiatic inca din epoca pre­istorica. Cand a fost cultivat in Ja­ponia, copacul facea fructe acre. Cu toate acestea, dupa mii de ani de se­lectie atenta, pomul a evoluat, fa­cand fructe dulci. Fructele se coc toam­na, iar in filosofia japoneza se spu­ne ca nu este toamna fara gustul de­licios al kaki. Fructele dulci de kaki se mananca proaspete, asa cum noi consumam merele. Desi japonezii au obtinut un copac care da fructe dulci, ei au mentinut in cultura si copacii salbatici cu fructe acre.

Aliment-medicament
Fructele kaki acre sunt la fel de apre­ciate ca si cele dulci. Curiozita­tea acestor fructe este ca atunci cand sunt uscate ele isi pierd gustul acru, dezvoltand un gust placut si dulce. In tre­cut, cand lipsa de zahar era mare, fructele dulci uscate din kaki acru erau la mare cautare, fiind folosite ca in­dulcitor sau ca medicament. Imagi­nea uscarii fructelor acre de kaki sub strea­sina casei este o alta re­prezentare pu­ternica si pregnanta a culturii ja­po­neze.

Fructele de curmal japonez (Dio­spy­ros kaki) dulci sau acre sunt bogate in tanin. Acest tanin scade cantitativ pe masura ce fruc­tul se coace. Cand este verde, can­titatea de tanin este ri­dicata. In trecut, ja­ponezii stiau sa ob­tina kaki-tanin (kaki succus siccatus) din fructele verzi. Kaki-tanin se obtine prin stoarcerea fructelor verzi si apoi prin fermentarea sucului rezultat din stoarcere. Kaki-tanin a fost fo­losit atat in medicina, cat si in tratamentul de zi cu zi al familiei. Era uti­li­zat im­po­triva muscaturilor de sarpe, pentru obtinerea unor substante protec­toa­re impotriva factorilor natu­rali si pentru tratarea hemoroizilor.
Fructul este considerat un antiseptic, bun pentru stomac si pentru combaterea hi­pertensiunii, dar si pentru trata­men­­tul diareii, enterocolitelor si hemoragiilor.

Fructele kaki sunt utilizate ca in­­gre­diente in prepararea unor sa­vuroase prajituri si a inghetatei, dar ele sunt delicioase mancate ca atare. Spe­cia­listii spun ca le creste valoa­rea nu­tritiva daca nu li se curata coaja. Un stu­diu efectuat in Japonia a scos in evi­denta faptul ca in compozitia cojilor de curmal japonez sunt pre­zente niste fitochimicale numite proantocianidine, ce ajuta la stopa­rea procesului de imbatranire.

×
Subiecte în articol: culinar