x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Divers, echilibrat şi aromat

Divers, echilibrat şi aromat

de Maria Belu-Burtea    |    18 Iun 2009   •   00:00
Divers, echilibrat şi aromat

Istoria complexă a Iordaniei explică multe despre bucătăria acestei ţări. Istoricii cred că începuturile sunt undeva în jurul anului 2000 î. Ch. În timpul tuturor invaziilor şi cuceririlor din regiune - care i-au inclus pe hitiţi, egipteni, israelieni, asirieni, babilonieni, perşi, greci, romani, bizantini, arabi musulmani, creştini, mameluci, turci otomani şi, desigur, pe coloniştii britanici -, impactul lor asupra culturii şi tradiţiei Iordaniei de azi a fost semnificativ.



DIVERSITATE
Cu cât cercetăm mai adânc rădăcinile istoriei culinare a Iordaniei, cu atât vom ajunge la concluzia că istoria politică a acestei ţări a jucat un rol major în dezvoltarea bucătăriei iordaniene. Influenţele datorate diferitelor regiuni invadate şi cucerite au lăsat o amprentă importantă asupra tradiţiei şi autenticităţii bucătăriei, ca şi asupra culturii ţării. Astăzi există o diversitate abundentă în cultura şi tradiţia Iordaniei. Bucătăria iordaniană, extrem de delicioasă, are gustul Orientului Mijlociu, al bucătăriei arabe, dar şi al savuroasei bucătării europene.

INFLUENŢE
Gătitul, servitul şi mâncatul preparatelor iordaniene sunt, într-adevăr, adevărate plăceri. Dintre felurile de mâncare putem aminti meze, care este un fel de combinaţie de humus, kube şi taboleh. De asemenea, există şi o mare varietate de kebab. Dulciurile, cum ar fi baclavalele, pot fi regăsite şi în bucătăria arabă.

Reţetele mâncărurilor din bucătăria iordaniană pot varia de la extrem de picant la dulce. Toate preparatele sunt simple şi uşor de gătit. Există ingrediente specifice care au arome caracteristice şi distincte. În bucătăria iordaniană, ca şi în cea arabă, băutul cafelei este mai mult sau mai puţin un ritual.


Kibby
Ingrediente: două kilograme de carne macră de vită tocată, două căni de grâu înmuiat în apă, 3 cepe, 3 ardei iuţi, 4 căţei de usturoi, 400 ml suc de roşii, două linguri şi jumătate de sare, o lingură de piper.
Preparare: Într-un vas mare se amestecă bine carnea împreună cu cepele, ardeii iuţi şi usturoiul, toate tocate. Se adaugă sucul de roşii, sarea, piperul şi la sfârşit grâul. Se omogenizează compoziţia cu mâna şi se formează chifteluţe alungite. Se frig într-o tavă, timp de 15-20 minute, până când devin maronii şi se elimină sucul în exces.


Maklouba
Ingrediente: 450 g orez cu bobul lung, 900 g carne de miel dezosată, 100 g unt, 60 ml ulei de porumb, 900 g conopidă, 50 g seminţe de pin, sare, piper, iaurt, scorţişoară.

Preparare:
Orezul se fierbe în apă clocotită timp de 10 minute, apoi se scurge. Carnea de miel tăiată cubuleţe se pune într-o tigaie, se acoperă cu apă clocotită şi se lasă să fiarbă înăbuşit timp de o jumătate de oră. Se scoate carnea, păstrându-se zeama în care a fiert. Separat, într-o tigaie mai mare se topesc 50 g unt şi uleiul, iar când s-au încins se pun bucheţelele de conopidă.




Se lasă să se prăjească uşor, devenind aurii. Într-o tigaie se aşază carnea de miel, se presară sare, piper şi scorţişoară. Se adaugă un strat de conopidă, se condimentează, apoi se adaugă un strat de orez. Se nivelează uşor, se toarnă zeama de carne, cât să depăşească orezul cu 5 mm. Se condimentează din nou.

Se acoperă cu folie sau capac şi se lasă deasupra unui foc moderat până când se absoarbe lichidul, iar orezul se înmoaie. Se stinge focul şi se mai lasă încă 20 de minute. Se răstoarnă tigaia peste un platou şi se lasă aşa. De abia după un sfert de oră se îndepărtează tigaia şi se condimentează preparatul cu seminţe de pin prăjite în restul de unt. Se serveşte cu iaurt călduţ.


Rulouri din carne de pui
Ingrediente: 6 piepturi de pui, 200 g migdale, 4 cepe mari, o cană de ulei de măsline, două linguri de pudră de curry, o lingură de praf de coriandru, o lingură de sumac, o linguriţă de sare, pâine nedospită.

Preparare: Piepturile de pui se pun la fiert în apă clocotită cu morcovi, coriandru, piper, sumac şi o frunză de dafin. Când s-a înmuiat suficient se strecoară şi se păstrează zeama. Aceasta se mai ţine pe foc până când rămân doar aproximativ 5 căni de lichid. Carnea de pui se toacă mărunt. Într-o tigaie se încinge uleiul şi se căleşte ceapa tocată mărunt până când devine translucidă.

Se adaugă carnea de pui şi toate condimentele (coriandru, sumac, curry, piper şi sare). Se toarnă două căni de supă, apoi se amestecă. Din când în când se mai toarnă ulei şi supă, se presară condimente, până când carnea este moale şi capătă o culoare aurie. Se adaugă migdalele prăjite. Turtele nedospite sau lipiile se taie în două, se pun pe fiecare umplutură, se rulează şi se aşază pe o farfurie.


Mansaf
Ingrediente: 4 kilograme carne de miel, două kilograme de orez, o ceapă, unt, seminţe de pin, un kilogram de zer.

Preparare:
Zerul se lasă în apă timp de o oră, apoi se mixează într-un blender. Se fierbe carnea de miel împreună cu ceapa tocată şi mirodeniile. Când este gata, se scoate carnea, dar se păstrează zeama. Peste ea se toarnă compoziţia de zer. Aceasta se poate îngroşa adăgând puţin amidon. Se fierbe orezul, iar carnea de miel se pune în oala cu supă, lăsând-o pe foc încă cinci minute. Pe un platou se aşază orezul, iar deasupra se pune carnea de miel. Se stropeşte cu supă şi se decorează cu seminţe de pin.

×
Subiecte în articol: două carnea miel caiet de retete