x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Dulceata ovazului - Scotia

Dulceata ovazului - Scotia

de Mara Raducanu    |    Vanda Georgia Ionitoiu    |    20 Iul 2005   •   00:00
Dulceata ovazului - Scotia
GARGANTUA SI PANTAGRUEL
Mancare si iar mancare! Oriunde mergem, orice am face, stomacul cere! Prajiturele, mancaruri condimentate si bine pregatite, peste apetisant, o bautura racoritoare, e cam greu sa rezisti, nu? Noroc ca va mai invitam noi in cate o calatorie! Bineinteles, tot gastronomica!

Haideti, sa nu mai pierdem vremea si sa pornim la drum. Unde? In Scotia. Cu siguranta, aici nici sa vreti nu veti putea rezista, deoarece mancarea este la mare cinste. De toate pentru toti.

BOGATIE. La micul dejun, scotienii se rasfata din plin. Ochiuri cu sunca, sandvisuri, cereale, dulceata si nelipsitul ceai. Sau cafea, dupa preferinta. Ovazul reprezinta un ingredient de baza al acestei bucatarii, folosit din plin intr-un preparat traditional - Porridge - o mancare mai mult sarata decat dulce.

Si dupa un mic dejun asa de copios, ai zice ca nu te mai gandesti prea repede la mancare. Dar nu e si cazul scotienilor! De obicei, acestia iau pranzul spre ora unu. Incep cu ceva usor - o supa de cartofi cu legume si orz, iar la felul doi servesc friptura sau peste, asezonata cu cartofi prajiti, branza si salata.

Pentru persoanele mai comode, un simplu sandvis si o ceasca de ceai sunt mai mult decat suficiente!

SAVOARE. Laverbread-ul reprezinta o alta specialitate a bucatariei scotiene. Pe baza de alge verzi, scotienii o servesc cruda, ca pe o pasta, amestecata cu fructe de mare sau preparata cu sunca, rosii si paine prajita. Scotienii adora mancarurile pe baza de carne si peste. Un astfel de preparat este haggis-ul, cu carne de miel, cartofi, ceapa si mirodenii.

La capitolul peste, acestia stau foarte bine! Au cu ce se lauda! Heringi afumati, fructe de mare, crustacee si binecunoscutul somon scotian sunt la mare cautare.

Si, la asa masa imbelsugata, desertul trebuie sa fie unul pe masura. Clatite in forma triunghiulara, umplute cu branza, si fragedele pateuri cu carne. Toata stima pentru deliciosul Cranachah, cu zeama de ovaz, frisca si fructe, preferatul scotienilor. Servit, desigur, la o ceasca de ceai sau cafea.

Mancare pentru toate gusturile. V-ati convins, nu? Depinde de dumneavoastra ce alegeti. Va cunoasteti mai bine organismul. Totusi, e bine sa fiti informati si mereu gata sa faceti fata oricarui invitat, indiferent de pretentii. Iar cu retetele scotienilor, mergeti la sigur!

SOMON PRAJIT CU PARMEZAN


  • INGREDIENTE: 30 g parmezan prajit, 100 g turta de ovaz taiata marunt,4 fileuri de somon, 50 g unt topit, patrunjel verde tocat, piper negru
  • PREPARARE: Se incinge cuptorul inainte. Se pun fileurile de somon pe o hartie pergament, unsa cu putin ulei. Se amesteca bucatile de turta de ovaz cu parmezanul si patrunjelul. Se inglobeaza toate in untul topit. Se adauga boabe de piper negru si se amesteca usor pana se omogenizeaza. Cu aceasta pasta se ung fileurile de somon. Se da totul la cuptor.
  • ×