x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Eciuador - Caldura si cartofi

Eciuador - Caldura si cartofi

de Mara Raducanu    |    Vanda Georgia Ionitoiu    |    15 Iun 2005   •   00:00
Eciuador - Caldura si cartofi

Cum caldura pe care multi dintre noi o asteptam si-a intrat demult in drepturi, e musai sa-i tinem si noi isonul! Doar nu-i pacaleala vorba romaneasca cu "nemultumitului i se ia darul!" Asa ca azi vom stationa putin chiar acolo unde canicula este ca la ea acasa. Unde credeti…? Ecuador!
Ecuadorul este renumit in special datorita marii varietati de fructe exotice, specialitatilor de peste si culturilor imense de cartofi! Inca din vremuri stravechi, exploratorii au descoperit aici, in America de Sud, primele plantatii de cartofi. Odata scoase "la lumina", acestea au fost exploatate la maxim, nu doar prin folosirea cat mai diversificata a acestei legume, dar si prin exportarea ei. Avand in vedere ca suntem in tara de bastina a cartofului, fiti siguri ca pretul acestuia este cel mult modic, pornind, in functie de tipul de cartofi, de la 4-5 peny pe kilogram. Adica echivalentul catorva paini.

Masa normala a localnicilor, cea de zi cu zi, este un exemplu incontestabil al predilectiei acestora pentru anumite alimente. Nu poti sa te ridici de la masa fara sa fi degustat macar un singur fel facut din orez, cartofi sau carne. Sunt cele trei ingrediente fara de care masa traditionala nu ar mai exista. Si cum altii nu pot servi nici o mancare fara sare si piper, aici acestea sunt inlocuite cu un sos absolut indispensabil pentru savoarea mancarii. Se numeste "aji", este foarte iute si e folosit adeseori drept garnitura la absolut orice fel de mancare. Inclusiv in supe, care tind sa devina, alaturi de preparatele din cartofi, specialitati ecuadoriene. Cele mai multe dintre supe sunt variatiuni pe aceiasi tema: cea a cartofilor. Asa ca nu-i de mirare cum de majoritatea ciorbelor si a supelor sunt cu si din aceasta leguma. Cei care sunt ceva mai curajosi, isi pot testa limitele degustand unul dintre felurile cele mai complexe, numit "caldo de plata" si facut din copite de vaca, care sunt considerate niste delicatese de catre localnici. In special de catre barbati, care se inghesuie la masa de fiecare data cand gospodina gateste asa ceva. Daca va intrebati de ce, motivul este foarte simplu: se spune ca efectul acestor ingrediente, mai putin conventionale, ar fi cresterea virilitatii.

Dar nu puteam sfarsi acest articol fara a va dezvalui si ceva din "barul" acestui loc exotic. Pe cat de spectaculoasa este gastronomia acestei tari, pe atat de fantezista este si bautura. Cea mai cunoscuta si apreciata licoare, pe care o savureaza acesti neconventionali prin excelenta, este "canelito", un amestec pe baza de scortisoara, zahar topit in alcool, lamaie si apa fiarta. Este o "bomba" lichida, care se consuma cu mare placere la petreceri!

CARTOFI SURPRIZA
  • INGREDIENTE: un kg de cartofi, 100 g sunca, doua oua fierte tari, 100 g branza de oaie tare, salata verde, doua rosii fara samburi, doi castraveti, maioneza, mustar, sare, piper.
  • PREPARARE:
  • Se curata cartofii, se taie rondele si se prajesc.Intre timp ouale fierte se dau pe razatoare, la fel ca si branza.Sunca se taie cubulete mici, salata fasii subtiri, iar rosiile si castravetii rondele.
    Se pun cartofii intr-un castron iar peste ei se rastoarna sunca, branza, ouale si legumele.
    Deasupra se adauga maioneza, sarea si piperul.
    Se amesteca totul bine si se lasa cateva ore in frigider.

    ×
    Subiecte în articol: cartofi