x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar EuroRevelion

EuroRevelion

de Simona Lazar    |    27 Dec 2006   •   00:00


Din sumar: Reteta de suflet / Magia vinurilor spumante / Recomandarea saptamanii: Masa de Revelion / Un supeu cu rafinament / Clipa norocoasa dintre ani / Elixirul Cavalerilor de Malta / Superstitiile britanicilor / Calator printre arome dulci / Ajunul Sfantului Silvestru / Noaptea de la cumpana anilor / Traditii din Balcani pentru sarbatorile Europei unite / Wien. Prosit Neujahr! / Oracolul noului an / Sapte mancaruri cu noroc / Magie la miezul noptii / Pauza de cafea / Meniuri cu timbru / Bucatar de rezerva / Agenda gurmanda / Caiet de retete

Reteta de suflet

Mi-am promis anul acesta, de Revelion, un meniu echilibrat. Echilibru in gusturi si in arome, dar si intre bucatele romanesti si cele de prin lumea larga. Am rasfoit cartile de bucate, mi-am sunat prietenele cele mestere intr-ale bucatelor rafinate si m-am oprit asupra unei terine din peste alb, care cu siguranta imi va aduce laudele invitatilor. Printre superstitiile de care tin seama se numara si una chinezeasca: pestele nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Revelion, fiind sinonim cu belsugul. Insa, atentie, nu se mananca decat dupa ce ai intrat in ziua de 1 ianuarie, pentru ca belsugul anului trecut sa te insoteasca si in anul ce vine. Cat despre reteta promisa, iat-o: se fierb in apa cu sare 300 g morcovi (mai mici), 300 g mazare verde, 300 g fasole verde. Dupa 10 minute, se scurg de apa si se dau la rece. Se inmoaie miezul de la sapte felii de paine in lapte si se stoarce. Se aleg oasele de pe 500 g file de peste alb (cod, salau) si se mixeaza carnea. Se bat spuma trei albusuri. Miezul de paine se amesteca bine cu trei galbenusuri si doua cescute de smantana, dupa care se incorporeaza pestele, albusurile si doua linguri de supa de zarzavat. Se tapeteaza o tava de chec cu o folie de aluminiu, se unge cu unt si se toarna in ea o treime din compozitia obtinuta. Se presara deasupra un strat uniform din boabe de mazare, pastai de fasole (fierte) si fire de arpagic verde, se adauga alta treime din compozitia de peste, se pune un strat din morcovii fierti si ce a ramas din aluatul de peste. Se acopera cu folia de aluminiu si se da la cuptor, la foc mic. Cand este gata, se scoate, se lasa sa se raceasca si se scoate terina pe un platou lung. Se orneaza cu patrunjel verde. Un vin alb, sec sau un pahar de sampanie se potriveste cum nu se poate mai bine. La multi ani!

Gustand din Europa

Un termen nou incepe "sa prinda" in ultima vreme, cand vine vorba despre noaptea de trecere spre anul 2007: EuroRevelion. Prietenii ma-ntreaba cum am sa ma descurc la 31 decembrie cu meniul pentru noaptea cea lunga, mai ales ca, de cate ori prind prilejul, nu prididesc sa laud bucatele neaose, romanesti. "Crezi tu ca «tarancutele» tale de sarmalute nu-ti vor ramane-n gat cand vom fi trecut de ora zero?" Ei bine, le raspund, mai in gluma, mai in serios, cand o fi sa treaca anul 2006, eu "ma integrez in Europa" cu tot cu sarmalute. Ce? Cu ce-s ele mai prejos, pe langa "soufflé", "consomé", "fois gras", "ragout", "gigot" si alte cate si mai cate? Pe de alta parte insa, asa cum dam Europei sansa sa guste din bucatele noastre, n-ar fi rau sa vedem cu ce savori se lauda fiecare tara europeana in parte. Iata de ce in acest an va propunem sa cunoastem impreuna Europa intr-un fel mai putin obisnuit: gustand din ea!
  • ×