x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Filipine - Sosuri de soia si inghetata

Filipine - Sosuri de soia si inghetata

de Mara Raducanu    |    21 Sep 2005   •   00:00
Filipine - Sosuri de soia si inghetata
GARGANTUA SI PANTAGRUEL
Fiecare popor, fiecare om de pe aceasta planeta se raporteaza diferit la ceea ce ofera si le pune la dispozitie natura. De multe ori ne intrebam care ar fi fost destinul nostru daca ne-am fi nascut intr-o alta tara si daca am fi fost in pielea altei persoane. In ceea ce priveste mancarea, mai mult ca sigur am fi avut alte preferinte daca am fi trait altundeva. Preparatele, indiferent de gust, de dificultate sau de ingredientele folosite, au pentru fiecare dintre noi o semnificatie aparte, simboluri si arome pe care le percepem diferit. Sarmalutele, pe care noi, romanii, le adoram pur si simplu, pot displacea total altor popoare. Insa respectul pentru mancarurile traditionale ocupa un loc important, ele fiind cele mai gustoase, oriunde am poposi.

In delicioasa noastra calatorie gastronomica ne vom opri astazi in Filipine. Gasim aici o bucatarie ce imbina modernul cu traditia si unde preparatele sunt intotdeauna la inaltimea asteptarilor. Sosul de soia, precum si sosurile pe baza de mirodenii si usturoi sunt nelipsite de pe masa filipinezilor. Printre cascadele spectaculoase si plajele intinse din aceasta tara, felurile de mancare traditionale iti ies in cale la orice pas. Pe trotuare, negustorii nerabdatori si dornici sa-si vanda marfa te imbie cu fel de fel de preparate din carne, peste, deserturi si fructe, asezate cat mai artistic pe platouri din bambus.

DIVERS. Restaurante, cofetarii, saloane de ceai - toate sub cerul liber - te ademenesc la un "pahar" de vorba si la o farfurie cu mancare. Ceea ce trebuie apreciat la bucataria filipineza este tendinta de a manca sanatos, cu cat mai multe legume, fructe si plante medicinale, care sa dea gust si sa "curete" organismul. Zeama de lamaie este preferata localnicilor, fiind folosita din belsug la preparatele din carne de pui. O reteta pe care bucatarii de aici o pregatesc foarte des este "puiul adobo", din fileuri de pui (dezosate si fara piele), o cana cu sos de soia, otet de vin, o cana cu apa, zeama de lamaie si usturoi. Soia se da in clocot cu otetul, apa, zeama de lamaie si usturoiul zdrobit, dupa care se adauga carnea de pui si se fierbe la foc mic 30-40 de minute. Filipinezii o servesc cu garnitura de legume sau cu sos de maioneza.

DELICIOS. Deserturile pe baza de avocado cu inghetata, ciocolata, caramel sau frisca sunt la mare cinste. Nici piureul din lapte, zahar si inghetata nu va va lasa indiferenti. Mancare din belsug, preparate sanatoase si retete originale. Toate acestea, doar pe taramul magic al gastronomiei filipineze, unde cu siguranta veti avea multe de gustat, dar si de invatat. Va invit cu mare placere!

TON IN SOS DE IAURT


  • INGREDIENTE: 4 fileuri de peste, 250 ml iaurt, 200 ml lapte de cocos, o lamaie, 10 g curry, 10 g enibahar pulbere, 10 frunze de busuioc, 5 catei de usturoi, 10 g sare, o lingura cu ulei, 5 g sofran, o legatura de marar, 25 g coniac.
  • PREPARARE: Fileul se usuca intr-un prosop. Uleiul se pune intr-un bol, peste care se adauga usturoiul pisat, mararul taiat marunt si zeama de lamaie. Se amesteca pana ce compozitia devine omogena, apoi se pun toate celelalte ingrediente si se amesteca in continuare pana face un pic de spuma. Se pun fileurile in aceasta pasta si se lasa la rece circa 5 ore. Gratarul se incinge foarte bine si se pun fileurile de peste, fara sa fie scuturate de compozitie, se frig pe ambele parti, dupa care se iau si se pun pe un platou, peste care se toarna restul de compozitie din bol.
  • ×