x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Food Fusion, concept culinar inovator

Food Fusion, concept culinar inovator

de Simona Lazar    |    28 Dec 2004   •   00:00

REVELION ASIATIC 
Conceptul de Food Fusion, inseamna amestecul perfect dintre arta culinara franceza si traditiile asiatice.
Pregatiri ce par sa nu se mai termine niciodata, artificii, pocnitori si delicatese. Asa sarbatoresc si asiaticii venirea Noului An. De Shogatsu, cum ii spun japonezii sau Yuan Ti, cum o numesc chinezii, totul straluceste si aerul de sarbatoare se simte pretutindeni. Ceea ce ii deosebeste, poate, pe asiatici de restul lumii - in ceea ce priveste atat petrecerea de Revelion, cat si masa festiva - este faptul ca totul abunda in semnificatii si simboluri. Iar atunci cand toate aceste simboluri se combina cu gustul pentru frumos si stilul deosebit, specific frantuzesc, rezultatul nu poate fi decat unul care aproape ca atinge orizontul perfectiunii. Acesta a fost principiul pe care l-a urmat si Robert Cruicu, cel care poarta boneta de "chef" in bucataria restaurantului "Balthazar" din Capitala: "M-am gandit mult ce as putea aduce nou pe piata din Romania... Am studiat, impreuna cu patronii, atat piata, cat si ce optiuni aveam. Si dupa ce ne-am facut o biblioteca de aproape 2.000 de carti de specialitate, am ajuns la concluzia ca cel mai bine s-ar potrivi o combinatie de asiatic si frantuzesc. Noi am introdus pe piata romaneasca ideea de "Food Fusion", ne-a spus bucatarul-sef, dupa ce a pregatit o masa festiva, mergand pe stilul specific restaurantului.  

CUM SE PREGATESC? Pe continentul asiatic, in Japonia si China, familiile incep pregatirile pentru Anul Nou pe la mijlocul celei de-a douasprezecea luni a anului, numita de japonezi shiwasu. Shiwasu inseamna, literal, "profesorii alearga continuu". Si aceasta denumire este data pe buna dreptate, pentru ca ultima luna a anului este si cea mai ocupata si mai plina. Masa de Anul Nou este foarte bogata si din punctul de vedere al varietatii, si in ceea ce priveste simbolistica. Chinezii, de exemplu, mananca 12 feluri de mancare. Unul dintre ele, pestele, simbolizeaza prisosinta, frunzele de mustar sunt reprezentantele longevitatii, in timp ce despre gulie se crede ca este purtatoare de noroc. Desertul specific pentru noaptea de Anul Nou este nian-gao, un fel de prajituri care sunt servite ca simbol al prosperitatii intregii familii. Iar cel mai important dintre felurile de mancare de la masa de Revelion este coltunasul chinezesc. Se spune ca aduce bogatie in casa in care se serveste, iar acest lucru se datoreaza indeosebi formei sale deosebite, ce se aseamana foarte mult cu lingourile, de aur sau argint, din China antica. O alta traditie culinara chinezeasca este aceea de a pune o moneda in compozitia coltunasilor. Astfel incat, cel care o gaseste va fi cel mai norocos si cel mai plin de succes in acel an.  

BUCATARIA FUSION. Mancarea lui Robert Cruicu nu se invarte deloc in jurul betisoarelor, nu in asta consta specificul asiatic, ci, mai degraba, in asezonarea unui fel de mancare frantuzesc cu diverse condimente aduse din Asia, cum ar fi cardamomul, anasonul sau piperul sichuan. Vinul, in schimb, este intotdeauna frantuzesc. ar inovator .

 
SALATA DE AVOCADO CU CREVETI
In aceasta salata se pun rosii, castraveti, mazare, acetto balsamico. Se asaza combinatia pe un pat de foi de won-ton, folosite de obicei pentru raviolli. Pentru decor se pot folosi frunze de rucola. Dressingul se face in felul urmator: se amesteca fructe de padure cu limes, adica lamai verzi, suc de portocale. Bautura care se potriveste cel mai bine la acest fel de mancare este un vin rosu dulce.  

CURCAN CU ANANAS SI SOS ASIATIC
Curcanul se coace pana ajunge la o culoare aurie. Ananasul se caramelizeaza, se adauga morilles - un fel de ciuperci uscate. Sosul este pe baza de soia, miere, ginger, otet de orez. Pentru un gust deosebit se pune si cardamom. Bautura potrivita - vin alb demisec.  

MILLE FEUILLES DE CIOCOLATA
Se topeste ciocolata si se fac cateva frunze (feuilles), care se despart prin straturi de frisca si crema de ness. Este stratificat, pentru a da impresia de inaltime: desertul urca.
 
SURPRIZA DE FIECARE ZI
"Fiecare bucatar vrea sa fie cel mai bun", iar Robert Cruicu incearca sa fie cel mai bun nu doar prin talentul pe care il arata creandu-si operele de arta, adica felurile deosebite de mancare, ci si prin ineditul unui stil special de mancare. "Nu imi place sa ma duc la concursuri", a declarat "chef"-ul. Si nici nu s-a scolit pe la cine stie ce scoli de arta culinara, a invatat totul pe cont propriu. Se poate spune, deci, ca este un autodidact. In fiecare zi invata ceva nou, pentru ca nu trece zi sa nu consulte biblioteca de 2.000 de carti, revistele si alte surse de informare. "Ca sa iti multumesti clientul trebuie sa il surprinzi in fiecare zi", a incheiat Cruicu.

×
Subiecte în articol: culinar