x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Fructe galbene in desert exotic

Fructe galbene in desert exotic

19 Mai 2005   •   00:00

Bananele sunt pe locul al treilea in topul preferintelor consumatorilor din toata lumea. Ele sunt intrecute doar de mere si de portocale. Exista diferite soiuri. Mai putin cunoscute sunt cele rosii si cele verzi.



  • de VERONICA GUZUN

  • LA INDEMANA. Bananele sunt niste fructe accesibile tuturor
    Acest fruct tropical isi are originea in sud-estul Asiei si este pentru prima data mentionat in textele budiste din anii 600 i.Hr. Pana in secolul al XIV-lea, bananele erau o raritate. In 1516, spaniolii le-au adus din America Centrala. Apoi au ajuns in India si pe coasta de est a Africii. In prezent, cei mai mari exportatori de banane sunt Ecuador, Costa Rica, Panama, Sri Lanka, India, Turcia, iar cel mai mare importator raman SUA.

    Fructele cresc in "ciorchini" care pot cantari si 45 de kilograme si ajung sa aiba cate 10-20 de "degete". Bananele destinate exportului sunt intotdeauna culese de verzi. Insa in pietele din tarile tropicale se gasesc banane rosii, verzi, galbene si "ciorchini".

    ROSU SI VERDE. Bananele rosii sunt mai mici ca dimensiuni decat cele galbene, au coaja purpurie si miezul crem. Gustul lor este un pic diferit, este un amestec dintre aroma de banane si de zmeura. Acest soi este importat din Costa Rica si este foarte popular in America Centrala. Ca si utilizare, bananele rosii nu se deosebesc de cele galbene.

    Banana verde este un tip special, care se prepara ca si cartoful. In Peru se fac chipsuri si multe alte preparate din banane verzi. De exemplu, Sarapatera este o friptura care se face din "Charapa" (o varietate de broasca testoasa), carne, usturoi, ceapa, banana verde si condimente. Aceasta mancare este servita in carapacea broastei.

    LA UMBRA. Bananele isi pierd din calitati daca sunt pastrate la frigider mai mult de 3-5 zile. Coaja fructului nu se schimba, insa textura si gustul au de suferit. Totusi, exista persoane care tin bananele la congelator si le consuma vara in loc de inghetata. Bananele se pastreaza neacoperite, la un loc umbros, la temperatura camerei. Ele trebuie uneori intoarse de pe o parte pe alta. Este un fruct bogat in potasiu, magneziu, fier, carbohidrati, proteine si vitamine. Aceste calitati fac din banana un fruct adorat de catre atleti. In acelasi timp, el nu este foarte caloric, 100 de grame de banana contin la fel de multe calorii cat contine aceeasi cantitate de iaurt de fructe.

    ×
    Subiecte în articol: gastronomie bananele