Stelele ecranului au fost “hranite' anul acesta, la Cannes, de cel mai “instelat' dintre “chefii Michelin'. Alain Ducasse si-a “tocmit' o echipa pe cinste, din vedete una si una, astfel ca la un moment dat te intrebai: cine cui trebuie sa ceara un autograf de servetelul de la masa?
Cati dintre vilegiaturistii lumii nu vor fi exclamand: “Si eu am fost pe Promenade de la Croisette!'. In toate anotimpurile – dar mai ales din mai pana in septembrie, cand sezonul e in toi pe Coasta de Azur, sute de mii de turisti trec agale pe celebra artera pietonala din Cannes, incercand sa surprinda... urma vreunui pas celebru. Altminteri, in fiecare mai, cand aici se tine festivalul de film “Palme d’Or', nu e loc sa arunci un ac, pentru ca pe “Croazeta' (iertata fie-mi romanizarea fortata a numelui strazii) nu-si mai afla locul decat vedetele, celebritatile lumii de celuloid. Ei, hai, sa zicem ca mai e loc pentru jurnalisti – de, fara ei de unde sa aflam noi, muritorii de rand, cancanurile acestei lumi poleite – si mai e loc pentru bucatari – fiindca si VIP-urile mananca, nu-i asa? Doar ca... star de la star mananca! Stralucitoarele stele ale ecranului au fost hranite anul acesta de cel mai “instelat' dintre chefii planetei, insusi Alain Ducasse, detinatorul a nu mai putin de 28 de stele Michelin. Impreuna cu echipa sa, Ducasse (foto centru) a gatit mai mult de 350 de homari, peste 80 kg filet mignon de manzat, 700 de flori de dovlecei si aproape o tona de diverse legume numai pentru mancarurile care au fost servite la Gala de deschidere a festivalului, prezidata de actorul american Robert de Niro.
Asi in bucatarie
Ultimul pahar de sampanie, la Gala de deschidere, s-a baut la 4 dimineata, iar a doua zi, la pranz, alte 100 de persoane erau invitate la masa. Grea munca! Noroc ca festivalul de la Cannes nu tine tot anul, doar vreo doua saptamani... Insa bucatarii de top sunt o rasa aparte, iar marele restaurant al celebritatilor, amenajat in “Agora' a strans numerosi bucatari Michelin din intreaga lume, ceea ce a facut la un moment dat sa te intrebi, ca simplu spectator, cine de la cine e mai indrituit sa ceara un autograf: bucatarul de la actor, sau viceversa? Iar intrebarea este cat se poate de legitima, daca ne gandim ca unul dintre cei care “au facut echipa' cu Ducasse este Pascal Feraud, chef-executive la restaurantul “Le Jules Verne' din varful Turnului Eiffel, in Paris. Iar un altul este Philippe Joannes, castigator in 2000 al titlului Meilleur Ouvrier de France si patron al mult-indragitei “Café Lenôtre' din Cannes.