x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Gătind pentru staruri la Palme d’Or.

Gătind pentru staruri la Palme d’Or.

de Magda Cristina Ursache    |    27 Mai 2011   •   21:00
Gătind pentru staruri la Palme d’Or.

Stelele ecranului au fost “hranite' anul acesta, la Cannes, de cel mai “instelat' dintre “chefii Michelin'. Alain Ducasse si-a “tocmit' o echipa pe cinste, din vedete una si una, astfel ca la un moment dat te intrebai: cine cui trebuie sa ceara un autograf de servetelul de la masa?

Cati dintre vilegiaturistii lumii nu vor fi exclamand: “Si eu am fost pe Pro­me­nade de la Croisette!'. In toa­te anotimpurile – dar mai ales din mai pa­na in septembrie, cand se­zonul e in toi pe Coasta de Azur, su­te de mii de tu­risti trec agale pe cele­bra artera pietonala din Cannes, in­cer­cand sa surprin­da... urma vreunui pas celebru. Altminteri, in fiecare mai, cand aici se tine fes­tivalul de film “Palme d’Or', nu e loc sa arunci un ac, pentru ca pe “Croa­ze­ta' (ier­tata fie-mi romanizarea fortata a nu­melui strazii) nu-si mai afla lo­cul de­cat vedetele, ce­le­bri­ta­tile lumii de ce­luloid. Ei, hai, sa zicem ca mai e loc pentru jurnalisti – de, fa­ra ei de unde sa aflam noi, muritorii de rand, can­­canurile acestei lumi po­leite – si mai e loc pentru bucatari – fiindca si VIP-urile mananca, nu-i asa? Doar ca... star de la star ma­nan­ca! Stra­lu­citoa­re­le stele ale ecra­nului au fost hra­ni­te anul acesta de cel mai “instelat' dintre chefii pla­netei, insusi Alain Ducasse, de­ti­na­torul a nu mai putin de 28 de stele Michelin. Impreuna cu echipa sa, Ducasse (foto centru) a ga­tit mai mult de 350 de homari, pes­te 80 kg filet mignon de manzat, 700 de flori de dovlecei si aproape o to­na de di­ver­se legume numai pentru man­ca­rurile care au fost servite la Gala de deschidere a festivalului, pre­zidata de actorul american Robert de Niro.

Asi in bucatarie
Ultimul pahar de sampanie, la Ga­la de deschidere, s-a baut la 4 di­mi­­nea­ta, iar a doua zi, la pranz, alte 100 de persoane erau invitate la ma­sa. Grea munca! Noroc ca festiva­lul de la Cannes nu tine tot anul, doar vreo doua saptamani... Insa bu­­c­a­tarii de top sunt o rasa aparte, iar ma­rele restaurant al cele­bri­ta­ti­lor, amenajat in “Agora' a strans nu­­me­r­­osi bucatari Michelin din in­treaga lu­me, ceea ce a facut la un mo­ment dat sa te intrebi, ca simplu spectator, cine de la cine e mai in­drituit sa ceara un autograf: bu­ca­tarul de la actor, sau viceversa? Iar in­trebarea este cat se poate de legiti­ma, daca ne gan­dim ca unul dintre cei care “au facut echipa' cu Du­cas­se este Pascal Feraud, chef-executive la restaurantul “Le Jules Verne' din varful Turnului Eiffel, in Paris. Iar un altul este Philippe Joannes, castigator in 2000 al titlului Meilleur Ouvrier de France si patron al mult-indragitei “Café Lenôtre' din Cannes.

×
Subiecte în articol: culinar