x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ghiveciul modern

Ghiveciul modern

21 Sep 2005   •   00:00
Ghiveciul modern
INVATATURILE MATUSII
Dragii mei, m-am gandit saptamana asta ca ar trebui sa fiu si eu moderna si sa ies din ale mele. Ce atatea preparate numai si numai din cartile de bucate, cu ingrediente pe care le folosea si bunica?! Mi-am zis intr-o zi ca trebuie sa ma invat si eu cu noutatile. Asa ca am renuntat la piata si m-am dus la supermarket.

Nu stiam ce sa cumpar si cand am ajuns acolo, chiar ca m-am dat peste cap. Atatea rafturi si produse ca nu ma puteam decide ce sa cumpar. Nici ce sa gatesc nu stiam, dar intr-un final, tot impingand caruciorul, mi-a venit o idee: un ghiveci. Dar am zis sa renunt la cartofi, vinete si ce mai puneam eu inainte. Sa folosesc o reteta pe care mi-a dat-o o nepoata.

La inceput, cand am vazut-o, am dat-o de-o parte. Mi-am aruncat un ochi peste ea, ca sa nu zica fata ca sunt rautacioasa, dar apoi, am pus-o intr-o cutie si acolo a ramas. Acum, tot plimbandu-ma ma chinuiam sa imi aduc aminte ce continea. Vazand pe rafturi produse mi-am amintit. Porumb dulce, mazare, ceapa, conopida, morcov, ceapa verde si cateva fire de marar. Mie, care pana acum am gatit in mod traditional mancarea asta, reteta ei imi suna mai mult a salata, dar nepoata-mea o tine una si buna ca este ghiveci modern.

Am calit ceapa, morcovul si conopida cu putin ulei de masline si sare si cand au devenit rumene, le-am pus un pahar cu apa si am adaugat porumbul, fasolea verde si mazarea. Aproape de sfarsit am pus ceapa verde si o lingura cu bulion. Cand a fost gata, am pus deasupra niste marar verde, tocat marunt, si asta a fost.

Acum nu pot sa fiu eu chiar asa de rea, dar ghiveciul asta modern parca nu are aceeasi aroma ca mancarea pe care o fac eu cu vinete, cartofi si rosii. E bun, nimic de zis, dar parca tot mai interesant este cu un sos mai gros, cu multe condimente, cu aroma deosebita. Nepoata-mea zice ca asa este mult mai sanatos, ca nu are colesterol. O cred, dar nu are nici farmecul mancarurilor traditionale. Asa ca data viitoare cand imi mai vine sa fiu moderna, o sa ma duc sa mananc la restaurant. Este ceva mai modern de atat? (Matusa Elvira)

GHIVECI


  • INGREDIENTE: un kg ceapa, 5-6 vinete, 5 ardei, 5 gogosari, un kg rosii, 400 g ulei, sare, piper boabe, foi de dafin
  • PREPARARE: Ceapa se taie putin mai mare, vinetele se taie in cubulete mici, ardeii si gogosarii in bucatele. Rosiile curatate de coaja se toaca (pentru curatarea rosiilor se pun un minut in apa clocotita). Se caleste ceapa 5-10 minute in ulei, apoi se pun ardeii si gogosarii. Se calesc inca 10 minute si se adauga rosiile, sarea, piperul boabe, una-doua foi de dafin. Cand este gata, se umplu borcanele, se pune o aspirina intreaga deasupra, se capseaza sau se leaga, apoi se fierb la bain-marie 60 de minute la foc mic, se scot si se acopera pana cand se racesc.
  • ×
    Subiecte în articol: ceapa