x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar In luna lui gustar

In luna lui gustar

08 Aug 2007   •   00:00

Fiecărei luni ii sunt specifice anumite activităţi, toate desfăşurăndu-se an de an in acelaşi ritm. Aşadar, cum trudesc gospodarii in luna lui gustar?

Deşi vara este pe sfărşite, iar timpul ce coboară incet către iarnă indeamnă poate la odihnă, in lumea satului activităţile sunt in toi. Fiecărei luni ii sunt specifice anumite activităţi, toate desfăşurăndu-se an de an in acelaşi ritm. Aşadar, cum trudesc gospodarii in luna lui gustar?

Mai intăi se pregătesc terenurile pentru semănăturile ce vor urma, arăndu-le şi acoperindu-le cu gunoi. Boabele de mei se culeg dimineaţa devreme, atunci cănd pe cămp incă mai este rouă, iar apoi se lasă la uscat pe pănză albă, curată, in bătaia soarelui.

Pregătiri

Se ingrijesc livezile şi se sapă in jurul trunchiurilor copacilor. In cazul in care pomii sunt prea ingreunaţi de roadele mult prea bogate, se proptesc. Iar pentru ca fructele să se părguiască frumos, se răresc. Credinţa populară spune că, dacă in luna august soarele nu este suficient de puternic, atunci fructele nu se vor coace. Nici stupii nu sunt lăsaţi la voia intămplării. Se primenesc, iar dacă albinele nu mai au din ce să facă miere, se mută stupii in locuri potrivite.

Se păstrează seminţele de fructe şi de legume, care se pun la uscat in locuri ferite, urmănd a fi folosite la timpul potrivit. Fructele şi legumele se conservă pentru iarnă, aşezăndu-le la uscat, de cele mai multe ori, in lădiţe de lemn. Este bine ca acum să se planteze pătrunjelul, spanacul şi ţelina, numai bune să fie folosite pe perioada iernii.

Descifrarea timpului

Semnele vremii, ce pot fi descifrate doar de către cunoscători, oferă informaţii importante pentru activităţile din gospodării. Astfel, bătrănii observă comportamentul berzelor pentru a vedea cum va fi vremea. Dacă barza face zgomot şi este agitată, este semn că va ploua. Ploile din luna august pot face ca vinul să-şi piardă calităţile, devenind mult mai "subţire". Vremea bună şi plăcută este anunţată de negura uşoară ce se lasă deasupra răurilor, imediat după apusul soarelui. O recoltă bogată de alune nu reprezintă in nici un caz un motiv de bucurie. Urmează pentru toată firea o iarnă grea.

Amestec de legume

Ingrediente: un morcov, un ardei gras, 100 g mazăre, 100 g fasole verde, un dovlecel, o lingură de orez, mărar, busuioc uscat, sare, piper, ulei de măsline.

Preparare: Morcovul tăiat rondele, ardeiul gras şi dovlecelul tăiaţi in cubuleţe, mazărea şi fasolea verde se pun la fiert intr-o oală cu apă şi sare. Se incinge uleiul de măsline şi se căleşte puţin orezul. Se toarnă apă şi, cănd este pe trei sferturi fiert, se adaugă legumele scurse de apă. Se sărează şi se piperează, apoi se amestecă incontinuu. Cănd este gata, se presară mărar proaspăt sau busuioc uscat.

×
Subiecte în articol: calendar gastronomic