x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Între ritualuri şi minuni

0
Autor: Simona Chiriac 08 Dec 2010 - 17:27
Între ritualuri şi minuni

141641-ciorba-de-peste-sardine-1.jpgDacă la 6 decembrie copiii se bucurau de venirea Sfântului Nicolae, la trei zile distanţă, gospodarii aveau parte de alte divinităţi, aflate în strânsă legătură cu acesta, fratele Nicolae Mic şi sora Nicoara. Ambele sunt considerate de unii chiar mai puternice, dovadă stând ritualurile ce se pun la cale la începutul Lunii lui Cojoc. Ei bine, Sfântul Nicolae cel Mic este înzestrat cu puteri fantastice, căci stabileşte cursul lucrurilor începute în perioada iernii.

Mai mult, se crede că el poate să aducă primăvara, dovadă că din această perioadă începe ziua să se mărească, vestind zămislirea primăverii. În acelaşi timp, gopodarii se învrednicesc să respecte toate datinile din bătrâni ca să se facă recoltele bogate în anul ce va veni.
O altă credinţă spune că la 9 decembrie morarii trebuie să aibă mare grijă. „Se serbează mai ales de cei care au mori de măcinat, crezând că, dacă nu vor serba, intră dracul în moară şi o sfărâmă. Cine are moară nu lucrează în această zi, căci i se sparg pietrele.” ( T. Speranţia – „Răspunsuri la chestionarul de sărbători păgâneşti”)

Nicoara are în grijă fetele sărace şi copiii, aducân­du-le mângâiere. Mamele cinstesc în mod deosebit această zi, ca să nu le rămână copiii orfani, obişnuind să îm­pletească colaci sau alte copturi pe care le dau de pomană. 

 

Minuni cu alt chip
După alte trei zile, vine rândul Sfântului Spiridon, făcătorul de minuni, o divinitate care poate să facă atât minuni bune, cât şi altele mai chiţibuşare. Poveştile spun că nu de puţine ori a schimbat trăsăturile animalelor între ele, a făcut să apară pui cu mai multe picioare sau capete sau le-a zădărnicit planurile celor care voiau să pună la cale vreo nelegiuire. În acelaşi timp, le schimonosea chipul celor care nu se învredniceau să-l serbeze cum se cuvine. Dar cel mai mult se bucurau de venirea lui cizmarii, căci de foarte multe ori prindea a cădea câte o ploaie mare, de li se rupeau muritorilor pingelele. Niciodată ca în această zi nu aveau cizmarii atâta treabă.
Prin tradiţie, în zilele de 11, 12 şi 13 decembrie se pregătesc reţete pe bază de peşte, căci în calendarul religios sunt zile cu dezlegare la peşte. Aşadar, se pune la cale un festin culinar, ce-i face pe creştini să mai uite de greutăţile postului.

Ciorbă de peşte cu sardine
Ingrediente: un kilogram sardine, 3 dovlecei, două cepe, 200 g ciu­perci, doi ardei capia, un morcov, o ţelină mică, două gulii, 100 g linte, un ardei iute, 300 ml suc de roşii, 100 ml ulei de floarea-soarelui,
o linguriţă cu boia dulce, sare, piper, leuştean, pătrunjel, mărar.
Preparare: Cepele se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Ardeii capia se curăţă de seminţe, se spală şi se taie cubuleţe. Guliile, morcovul şi ţelina se curăţă de coajă, se spală şi se taie felii subţiri sau cubuleţe. Lintea se pune la înmuiat cu două ore înainte, se fierbe 20 de minute şi se transferă într-un bol cu apă rece. Ciupercile se spală, se taie felii şi se pun într-un bol. Se încinge uleiul într-o cratiţă, se căleşte morcovul cu ţelina, se adaugă gulia, dovleceii tăiaţi felii, ardeii şi lintea. Se călesc până se înmoaie, se toarnă într-o oală cu doi litri de apă, se condimentează şi se lasă să fiarbă. Când sunt aproape fierte se adaugă ciupercile, se fierb zece minute, se adaugă peştii curăţaţi şi spălaţi, boiaua dulce şi sucul de roşii. Se fierbe totul la foc mic 10-15 minute, se presară verdeaţa tocată, se verifică de gust şi se adaugă ardeiul iute tăiat jumătăţi. Se acoperă cu un capac, se lasă zece minute ca să se îmbine gusturile, apoi se serveşte.
       • Reţetă redactată de Alina-Ramona Anghel

Citeşte mai multe despre:   calendar gastronomic,   culinar

 



Mai multe titluri din categorie

Testamentul prințului Philip va fi secret timp de 90 de ani

Testamentul prințului Philip va fi secret timp de 90 de ani
Testamentul ducelui de Edinburgh, prințul Philip, va rămâne secret timp de cel puțin 90 de ani pentru a proteja „demnitatea și statutul” reginei, a decis o instanță britanică, citată de BBC. Conform ...

Se ascut cuțitele în lupta pentru trofeul X Factor, azi, de la 20.30, la Antena 1: ”Cred că avem pe scenă câștigătorul!”

Se ascut cuțitele în lupta pentru trofeul X Factor, azi, de la 20.30, la Antena 1:  ”Cred că avem pe scenă câștigătorul!”
Galerie Foto De la agonie la extaz vor trece jurații X Factor în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când rivalitățile încep să iasă la iveală.            ...

Top motive pentru care să apelezi la firmă de mutări

Top motive pentru care să apelezi la firmă de mutări
Firmă mutări București – care sunt motivele pentru care să apelezi la o astfel de firmă? Pe cât de plăcut este gândul schimbării locuinței sau cel al achiziției unei locuințe noi, pe atât de stresantă...

4 cursuri ce pot fi urmate online toamna aceasta. De la istoria Chinei la redesenarea propriei locuinţe

4 cursuri ce pot fi urmate online toamna aceasta. De la istoria Chinei la redesenarea propriei locuinţe
Galerie Foto Cu siguranţă online-ul nu va dipărea din vieţile noastre, mai ales acum, când ne-am dat seama că putem să participăm la o grămadă de cursuri şi spectacole fără să fie nevoie să plecăm de acasă şi să pi...

Cum să alegem pietrele pe care să le oferim cadou

Cum să alegem pietrele pe care să le oferim cadou
A oferi o bijuterie ce conține cristale și pietre reprezintă ceva mult mai complex decât am crede. Un cristal, de exemplu, nu este ca și cum am oferi cadou orice obiect material, dar înseamnă să oferim cuiva...

Buzău, locul cu fenomene care par anormale... dar nu sunt

Buzău, locul cu fenomene care par anormale... dar nu sunt
Peisajele selenare de la Vulcanii Noroioși, „pietrele vii” (trovanții), „Poarta Stelară” și alte fragmente de roci, cu aparență de nave extraterestre eșuate în timpuri străvechi fac acest județ...

(P) Administrare Imobile şi Asociaţii de Proprietari

(P) Administrare Imobile şi Asociaţii de Proprietari
Am constatat  că asociaţiile de proprietari au nevoie de un pachet de servicii suplu, fară costuri inutile sau majorate artificial. Mizăm pe sprijinul membrilor Comitetului Executiv, Preşedintelui şi...

Iulia Albu prezintă I.A. cu stil

Iulia Albu prezintă I.A. cu stil
Galerie Foto Începând din 17 septembrie, în fiecare vineri, de la ora 18:00, la Antena Stars, Iulia Albu va putea fi urmărită în calitate de gazdă a emisiunii I.A. cu stil. Criticul de modă îi va ajuta pe cei care doresc...

Nunta anului: Simona Halep s-a căsătorit cu Toni Iuruc. Imagini spectaculoase de la eveniment

Nunta anului: Simona Halep s-a căsătorit cu Toni Iuruc. Imagini spectaculoase de la eveniment
Galerie Foto Update Simona Halep a spus DA miercuri după-amiază soțului său, milionarul Toni Iuruc, în cadrul unei ceremonii fastuoase organizată pe plaja unui club de lux din nordul stațiunii Mamaia, deținut chiar de...

5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie

5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie
Parmigiano Reggiano, tradus la noi ca parmezan, este o brânză italiană făcută din lapte de vacă crud parțial degresat (32 până la 50% grăsime), maturată timp de cel puțin 12 luni, lucru care îi conferă o sa...

Simona Halep transmite un mesaj în ziua căsătoriei

Simona Halep transmite un mesaj în ziua căsătoriei
Dă șansa fiecărei zile să fie cea mai frumoasă din viața ta, este citatul din Mark Twain postat de Simona Halep, miercuri, în care se căsătorește. La eveniment este așteptat și președintele Klaus...

Tragedie în presă. Un cunoscut jurnalist a murit la 44 de ani

Tragedie în presă. Un cunoscut jurnalist a murit la 44 de ani
Jurnalistul Răzvan Boacă a murit la 44 de ani. Decesul a fost anunțat de redacția Monitorului Expres de Brașov, unde lucra acesta.  ”Răzvan era ” full package”. Memorie, ochi, școală, citit....

Actorul de comedie Norm Macdonald a murit la vârsta de 61 de ani

Actorul de comedie Norm Macdonald a murit la vârsta de 61 de ani
Norm Macdonald, unul dintre marile personaje ale emisiunii „Saturday Night Live”, a murit, la vârsta de 61 de ani, scrie Fox News. Potrivit Fox News, comediantul lupta cu cancerul de nouă ani. Se pare că...

Preşedintele Iohannis a fost aseară la Operă. Astăzi este invitat la nuntă

Preşedintele Iohannis a fost aseară la Operă. Astăzi este invitat la nuntă
În plină criză politică şi sanitară în România, Klaus Iohannis a ascultat marți seara, din sală, muzică simfonică. Președintele a participat la concertul în care Orchestra Naţională a Franţei l-a...

Florin Ristei prevede primele greutăți în grupa sa la X Factor: ”Sper să nu fie greu de lucrat cu ea”

Florin Ristei prevede primele greutăți în grupa sa la X Factor: ”Sper să nu fie greu de lucrat cu ea”
Galerie Foto Loredana, Delia și Florin Ristei și-au adăugat noi concurenți în grupele lor din Bootcamp, seara trecută, în cea de-a treia ediție X Factor, la Antena 1....
Serviciul de email marketing furnizat de